ΔιατροφήSuper foodsΑντί για καφέ γιατί να προτιμήσετε γκουαράνα;

Αντί για καφέ γιατί να προτιμήσετε γκουαράνα;

 

Νιώθετε να ξεμένετε από δυνάμεις; Αντί να καταφύγετε σε ένα ακόμα φλιτζάνι καφέ, προτιμήστε ένα φυσικό τονωτικό που θα φορτίσει τις μπαταρίες σας.

 της Μαρίας Γκέκα

Όταν οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες και δεν επιτρέπουν χρόνο για ξεκούραση, έχετε ανάγκη από κάτι που θα τονώσει τις δυνάμεις σας, θα οξύνει τις αισθήσεις σας και θα αναζωογονήσει το πνεύμα σας. Το γκουαράνα είναι το ιδανικό τονωτικό, φυσικό και άκρως αποτελεσματικό.

Το γκουαράνα είναι το βραζιλιάνικο όνομα του Paullinia sorbilis, ενός φυτού που φυτρώνει στη Νότια Αμερική και κυρίως στις περιοχές του Αμαζονίου. Οι ιδιότητες του γκουαράνα έγιναν γνωστές το 1700, όταν ο βοτανολόγος Βον Πάουλους συνάντησε μία φυλή Ινδιάνων, που έδειχνε μια πρωτοφανή αντοχή στις σκληρές συνθήκες ζωής της ζούγκλας.

Το γκουαράνα είναι ένα μεγάλο αναρριχώμενο φυτό, που αναπτύσσεται σε έδαφος από πυρίτιο και άργιλο και φτάνει περίπου 10-12 μέτρα ύψος.

Έχει πολλά φύλλα, μικρά λευκά άνθη και κόκκινους καρπούς που περιέχουν σπόρους καστανού χρώματος.

Τοπικοί συνεταιρισμοί συλλέγουν και επεξεργάζονται το γκουαράνα και στη συνέχεια το πουλάνε στη διεθνή αγορά.

Η επεξεργασία πραγματοποιείται ως εξής:
  • οι καρποί συλλέγονται, όσο είναι ακόμα κλειστοί, και οι σπόροι τους ξεφλουδίζονται ένας-ένας πριν υποστούν ζύμωση,
  • στη συνέχεια, πλένονται, μένουν στο νερό περίπου 6 ώρες κι έπειτα μπαίνουν σε φούρνους από άργιλο όπου καβουρδίζονται τουλάχιστον 3 μέρες σε σταθερή θερμοκρασία. Η φωτιά τροφοδοτείται από ξύλο muruci, ένα δέντρο που απελευθερώνει μία σκουρόχρωμη ρητίνη, η οποία ευθύνεται για τη διατήρηση του αρώματος. Αμέσως μετά, οι σπόροι είναι έτοιμοι για θρυμματισμό και μετέπειτα πώληση σε μορφή σκόνης.

Οι Ινδιάνοι παρασκεύαζαν και έπιναν το γκουαράνα, και με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπιζαν καλύτερα τη φοβερή ζέστη, την υγρασία, τη σωματική κόπωση, τους πόνους, τον πυρετό, ενώ παράλληλα παρουσίαζαν απεριόριστες αντοχές στο σεξ.

 Γνωστό και ως «το ελιξίριο της νιότης

Σήμερα, το εν λόγω φυτό καταναλώνεται ως τονωτικό και διεγερτικό ποτό. Στη Βραζιλία, είναι γνωστό ως «το ελιξίριο της νιότης», αφού οι κάτοικοι πιστεύουν ότι χαρίζει ψυχοσωματική ευεξία και μακροζωία, ενώ το υπουργείο υγείας της χώρας το θεωρεί ως ένα από τα κυριότερα θεραπευτικό βότανα.

Η επιστημονική εξήγηση για τη δράση του γκουαράνα στη σεξουαλική διάθεση και τη νεανική εμφάνιση. Στηρίζεται στην παρουσία της γκουαρανίνης, μιας ουσίας που επιδρά θετικά στην ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ παράλληλα βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων και την ενίσχυση του οργανισμού.

Σε τι διαφέρει από τον καφέ;

Η αναζωογονητική του δράση οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, η παρουσία της οποίας είναι 2-5 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά απελευθερώνεται πολύ πιο αργά, γι’ αυτό και δεν βλάπτει. Πέρα από την καφεΐνη, οι σπόροι περιέχουν κι άλλα βασικά συστατικά, όπως:

  • ξανθίνη, μία ουσία φυτικής προέλευσης, και τα παράγωγά της, τη θεοβρωμίνη και τη θεοφυλλίνη, που έχουν διεγερτική και αναζωογονητική δράση,
  • μεθυλοξανθίνες, οργανικές ουσίες που περιέχουν άζωτο και είναι σε θέση να διεγείρουν το μυϊκό σύστημα και να εξαφανίσουν την αίσθηση της κούρασης,
  • τανίνες, που ευνοούν την έκκριση αδρεναλίνης,
  • πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση.

Πηγή: Naturanrg#92o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης