GreenΑντίδια στη γλάστρα

Αντίδια στη γλάστρα

Τα αντίδια είναι ένα από τα αγαπημένα χόρτα της Μεσογείου. Τρώγονται κυρίως βραστά, αλλά και ωμά σε σαλάτες και θεωρούνται ένα άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

   Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Τα αντίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και καροτενοειδή, καθώς και σε ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο. Παλιότερα, οι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα αντίδια για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής. Πλέον έχει φανεί από κλινικές έρευνες πως ένα συστατικό που περιέχει, το κιχώριο, έχει όντως ηπατοπροστατευτική δράση.

leaved-potΧόρτο

Τι ποιο γνώριμο από το κατσαρό αντίδι; Η ποικιλία Pancalieri a cost bianca είναι ένα κλασικό κατσαρό αντίδι με πολύ νόστιμη γεύση, το οποίο, αν και γίνεται αρκετά μεγάλο, μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο.

Γλάστρα

Κι αυτή τη φορά η φύτευση θα γίνει σε ζαρντινιέρα (μπορείτε και σε μικρότερη γλάστρα, απλώς δεν θα έχετε αξιόλογη παραγωγή, αν φυτέψετε λιγότερα αντίδια). Η ζαρντινιέρα που επέλεξα έχει μήκος 60 εκατοστά.

leaved-soilΧώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποια τύρφη μαζί με κάποιο οργανικό κομπόστ και να το αναμείξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Εγώ έκανα την ακόλουθη πρόσμειξη: 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ.

Η φύτευση

Έχοντας ανακατέψει καλά το χώμα, γεμίζουμε τη ζαρντινιέρα μέχρι επάνω και αφήνουμε ένα περιθώριο από το τελείωμα της γλάστρας περίπου 2 δάχτυλα. Επομένως, ούτε το χώμα θα φεύγει έξω κάθε φορά που θα ποτίζουμε, αλλά ούτε θα λερώνει και τα αντίδια. Έπειτα, αφού έχουμε ισιώσει το χώμα κάνουμε τρύπες (εγώ έκανα με ένα ξύλο, εσείς μπορείτε να κάνετε με το πίσω μέρος από το φτυαράκι σας) και φυτεύουμε την μπάλα του χώματος, περίπου 5 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Επειδή αυτή η ποικιλία μεγαλώνει αρκετά και δεν είναι καλό το ένα φυτό να ακουμπάει το άλλο, καλό είναι ν’ αφήσετε μια ικανοποιητική απόσταση μεταξύ τους.
Όπως βλέπετε, εγώ τα έχω φυτέψει διαγώνια, ώστε να έχω περισσότερα στη ζαρντινιέρα αλλά με τη μικρότερη επαφή μεταξύ τους.

Θέση στο μπαλκόνι

Ήλιος, Ήλιος και ΗΛΙΟΣ! Τίποτα λιγότερο. Βρείτε το πιο ηλιόλουστο μέρος του μπαλκονιού σας και τοποθετήστε εκεί τα αντίδια σας. Δεν τα νοιάζει ιδιαίτερα αν θα έχει αέρα ή όχι, διότι φημίζονται για την αντοχή τους!

leaved-wateringΠότισμα

Γενικά ως φυτό θέλει μέτριο πότισμα. Το χειμώνα τα πράγματα είναι περίεργα και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως, αν η γλάστρα σας είναι εκτεθειμένη στη βροχή, αν έχει πολύ αέρα εκεί που είναι τοποθετημένη και πολλά άλλα.

Λίπανση

Βάζοντας κάποιο κομπόστ μέσα στο χώμα, τα φυτά σας δεν θα χρειάζονται άμεση λίπανση. Αν δεν βάλετε κομπόστ, θα πρέπει να λιπαίνετε από τον πρώτο καιρό. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο οργανικό λίπασμα σε κοκκώδη ή υγρή μορφή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και την επανάληψη της λίπανσης μπορείτε να ρωτήσετε στο φυτώριο της γειτονιάς σας.

Φυτοπροστασία

Δεν έχετε να ανησυχείτε για πολλά πράγματα με τα χόρτα σας. Το πολύ-πολύ να βρείτε κάποιο σαλιγκάρι.

Εποχές φύτευσης

Φθινόπωρο, Χειμώνα.

Συγκομιδή

Μόλις τα χόρτα γίνουν γύρω στα 20 – 30 εκατοστά είναι έτοιμα να τα κόψουμε. Με ένα μαχαίρι κόβουμε περίπου 5 εκατοστά πάνω από το χώμα. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό θα είναι έτοιμο να ξαναβλαστήσει…
Το αντίδι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός του αποτελεί ένα τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού. Και φυσικά είναι εξαιρετικά διαιτητικό, αφού μια μερίδα βραστά αντίδια έχουν μόνο 160 θερμίδες.

Πηγή: NaturaNrg #25

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code