ΟμορφιάΑντιηλιακά με Φυσικά ή Χημικά φίλτρα. Σε τι διαφέρουν;

Αντιηλιακά με Φυσικά ή Χημικά φίλτρα. Σε τι διαφέρουν;

Αντιηλιακά με Φυσικά ή Χημικά φίλτρα. Σε τι διαφέρουν;

Ποια είναι πιο ασφαλή για το δέρμα; Ποια να προτιμήσεις και γιατί;

⇒ της Μαρίας Γκέκα

Πολλά λέγονται για τον τύπο της αντιηλιακής προστασίας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Υπάρχουν φίλτρα, φυσικά ή ορυκτά και χημικά που μας την παρέχουν. Τι σημαίνουν αυτοί οι όροι;   Ποια είναι πιο ασφαλή για το δέρμα μας και σε τι υπερέχουν;

fylla-vectorΌλοι μας αγαπούμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τον ήλιο. Πολλοί από εμάς αγαπούν να περνούν όλη την ημέρα τους στην παραλία, εκτεθειμένοι στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία. Δυστυχώς, η άμετρη ηλιοθεραπεία μπορεί να καταστρέψει το δέρμα με τη μορφή διαφόρων βλαβών. Εγκαύματα, ακτινικές κερατώσεις,  ακόμη και καρκίνος του δέρματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν 20 Αμερικανοί πεθαίνουν από μελάνωμα -την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος- κάθε μέρα. Η Νο 1 αιτία του μελανώματος είναι η υπερέκθεση σε φυσικό και τεχνητό υπεριώδες φως (UV).

Ναι στην αντιηλιακή προστασία

Ευτυχώς, είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της ηλιοθεραπείας, χρησιμοποιώντας το αντιηλιακό στην καθημερινή μας φροντίδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 στο JAMA Dermatology αποκαλύπτει ότι η τακτική αντιηλιακή χρήση σε νεαρούς ενήλικες σχετίζεται έντονα με μειωμένο κίνδυνο μελανώματος. Ομοίως, μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology  υποδηλώνει ότι η τακτική αντιηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει το μελάνωμα σε ενήλικες.

Τούτου λεχθέντος, τίθεται καταρχήν το ερώτημα «Είναι όλα τα αντιηλιακά ίδια; Η απάντηση είναι …Όχι!

 Βασικά, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αντιηλιακών: Αντιηλιακά με Φυσικά ή Χημικά φίλτρα. Δηλαδή, εκείνα που περιέχουν χημικά φίλτρα και εκείνα που διαθέτουν τα λεγόμενα φυσικά ή ορυκτά φίλτρα.

⇔ Φυσικά φίλτρα

Τι είναι: τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης. Για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα, όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

⇔ Χημικά φίλτρα

Τι είναι: συνδυασμοί άχρωμων οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα έτσι ώστε να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος. Οι πιο γνωστές είναι η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο η αβοβενζόνη (γνωστή ως Parsol 1789) και τα συστήματα φωτοσταθερών φίλτρων.

 Αντιηλιακά με Φυσικά ή Χημικά φίλτρα. Σε τι διαφέρουν; Πώς λειτουργούν;

Τόσο τα χημικά όσο και τα φυσικά αντιηλιακά προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV με διαφορετικούς, όμως, τρόπους.

Στα φυσικά, με την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, τα ανόργανα συστατικά: το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου (μικρά σωματίδια), επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, όπου αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV ως μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες της, λέει η κ. Ζωή Μπαγετάκου δερματολόγος.

Τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα, από την άλλη πλευρά, μέσω μιας χημικής αντίδρασης, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία στο δέρμα. Μόλις το φως απορροφηθεί στο δέρμα, οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο αντηλιακό (οξυβενζόνη, αβοβενζόνη, οκτισαλικό, οκτοκρυλένιο, ομαλοσαλάτη και οκτινοξάτη) δημιουργούν μια χημική αντίδραση στην οποία το υπεριώδες φως μετατρέπεται σε θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν στο δέρμα.

 Ποια είναι ασφαλή;

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η οποία ελέγχει τα αντιηλιακά προϊόντα, δεν έχει επισημάνει κανέναν τύπο αντιηλιακού ως μη ασφαλές. Ωστόσο, από τις 21 Φεβρουαρίου 2019, η FDA έχει προτείνει έναν κανόνα για την ενημέρωση των κανονιστικών απαιτήσεων για τα προϊόντα αντιηλιακών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως μέρος αυτού του προτεινόμενου κανόνα, η FDA ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες ασφάλειας για 12 δραστικά συστατικά που απαντώνται συνήθως σε χημικά αντηλιακά: οξυβενζόνη, αβοβενζόνη, οκτισαλικό, οκτοκρυλένιο, ομοσαλάτη και οκτινοξάτη.

Μια μικρή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2019 στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης,  αποκαλύπτει ότι τέσσερις από αυτές τις αντηλιακές χημικές ουσίες (αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, οκτοκρυλένιο και Ecamsule) απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος σε σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα από 0,5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / ml). Αυτή η ποσότητα είναι κατά πολύ υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο που το FDA έχει ορίσει ώστε  τα τοπικά φάρμακα να υποβάλλονται σε μελέτες ασφάλειας για τον προσδιορισμό πιθανών τοξικών επιδράσεων.
antiiliaka-chimika-filtraΑν και οι συγγραφείς της μελέτης καθιστούν σαφές ότι αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, λένε επίσης ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα δεν είναι ασφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, οι γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση στον ήλιο ξεπερνούν κατά πολύ τον πιθανό κίνδυνο απορρόφησης των χημικών στα αντιηλιακά.

Κίνδυνοι για το περιβάλλον

Ωστόσο, η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG) (5) συνιστά την αποφυγή χημικών αντηλιακών με οξυβενζόνη. Ο λόγος είναι ότι αυτό το συστατικό μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.
Ο Δρ MacGregor επιφανής δερματολόγος, προειδοποιεί επίσης τους Αμερικανούς να μην χρησιμοποιούν χημικά αντηλιακά όταν κολυμπούν στον ωκεανό. Επιπρόσθετα, μια κριτική που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αποκαλύπτει ότι τα κοινά χημικά αντηλιακά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη μπορεί να καταστρέψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους.

⇒ Σας ενδιαφέρει: Κηλίδες, πανάδες, ακτινικές κερατώσεις: πρόληψη και θεραπεία

Αντιηλιακά με Χημικά φίλτρα: Υπέρ και Κατά

Πλεονεκτήματα:

 • Τα χημικά αντιηλιακά είναι γρήγορα και εύκολα στην εφαρμογή, και σε αντίθεση με τα φυσικά αντιηλιακά, απορροφώνται καλά από το δέρμα.
 • Επιπλέον, είναι φωτοσταθερά, αποδίδοντας στατιστικά καλύτερα σε δοκιμές καταναλωτών που εξετάζουν τη διάρκεια προστασίας  από τις ακτίνες UV.

Μειονεκτήματα:

 • Τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα χρειάζονται 20 λεπτά τουλάχιστον για να δράσουν μετά την εφαρμογή.
 • Μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα και να επιδεινώσουν το μέλασμα και τη ροδόχρου ακμή.

Το μέλασμα ή αλλιώς πανάδες, ανήκει στις πιο συνήθεις δερματικές βλάβες. Εμφανίζεται συνήθως στο άνω χείλος, τα ζυγωματικά, το πηγούνι το μέτωπο, τα χέρια και τον αυχένα ως σχετικά συμμετρικές κηλίδες καφέ χρώματος με ασαφή όρια. Η ροδόχρους ακμή, γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου. Τα  χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι το έντονο ερύθημα και η αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι.

Αντηλιακά με Φυσικά φίλτρα: Υπέρ και Κατά

Πλεονεκτήματα:

antiiliaka-fysika-filtraΤα δύο πιο κοινά συστατικά στα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι τα ανόργανα άλατα: διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου.

 • Είναι τα μόνα συστατικά που γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή και αποτελεσματικά από το FDA. Τα αντιηλιακά λοιπόν με φυσικά φίλτρα είναι πολύ πιο ασφαλή για άτομα που ανησυχούν για τη μακροχρόνια έκθεση σε χημικά συστατικά.
 • Είναι επίσης ιδανικά για παιδιά, άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
 • Σε αντίθεση με τα χημικά αντιηλιακά, τα οποία συνήθως χρειάζονται 20 έως 30 λεπτά για να απορροφηθούν στο δέρμα, τα αντηλιακά με ανόργανα άλατα προσφέρουν άμεση προστασία – δεν χρειάζεται αναμονή.
 • Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν πάνω από μακιγιάζ και άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Μειονεκτήματα:

 • Αφήνουν λευκή επίστρωση κατά την εφαρμογή, ιδιαίτερα ορατή στις μελαχρινές επιδερμίδες, εάν τα μόρια οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου στη σύνθεση του αντηλιακού δεν έχουν μέγεθος νανοσωματιδίων (15-100 nm).
 • Εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται σχετικά δυσκολότερα από τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα.
 • Κάποιες αντιηλιακές συνθέσεις με διοξείδιο του τιτανίου ενδέχεται να προκαλέσουν ακμή, σε άτομα επιρρεπή.

Μεταξύ των δύο τύπων, τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι γενικά η καλύτερη, πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, οποιοδήποτε αντιηλιακό είναι καλύτερο από την υπερέκθεση χωρίς προστασία. Το FDA συνιστά τη χρήση αντιηλιακού ευρέος φάσματος. Αυτά σας προστατεύουν και από τους δύο τύπους ακτίνων UV, με τιμές SPF 15 ή υψηλότερες. Φροντίστε όμως να εφαρμόζετε το αντιηλιακό σας τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Πηγή: www.naturanrg.grNaturanrg#114o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.