ΕυεξίαBody and mindΑντιμετωπίζοντας το στρες της καθημερινότητας

Αντιμετωπίζοντας το στρες της καθημερινότητας

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Πολλοί άνθρωποι παρόλο που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πότε βιώνουν στρες, εντούτοις έχουν δυσκολία στο να το προσδιορίσουν με ακρίβεια. Τι εννοούμε με τον όρο στρες;

του Μάριου Μ. Βρυώνη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, MSc, PhD(c)

Πρόκειται για το επακόλουθο της αλληλεπίδρασης του ατόμου με το περιβάλλον του. Όταν δηλαδή ένα άτομο αισθάνεται αδυναμία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος, βασιζόμενο στις προσωπικές του ικανότητες, τότε βιώνει το λεγόμενο στρες. Η αντίδραση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων όπως ευερεθιστότητα, τάση για κλάματα, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων ή στη συγκέντρωση, απώλεια όρεξης, αϋπνία, κράμπες, ταχυπαλμία, εφίδρωση, γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκέφαλοι κ.ά.

Το αίτημα για αποτελεσματική διαχείριση του στρες προβάλει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, καθώς πληθώρα παραγόντων μπορούν στη σημερινή εποχή να προξενήσουν έντονο στρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία, η μειωμένη κοινωνική υποστήριξη, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, ο υπερβολικός θόρυβος, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, κ.λπ.

Τεχνικές και παρεμβάσεις

Οι τεχνικές και οι μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες μπορούν να χρησιμοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, ανάλογα με το τι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και στην προσωπικότητα του άτομου. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν οι λεγόμενες τεχνικές χαλάρωσης. Το άτομο με την καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί να εκπαιδευτεί σε τεχνικές, όπως στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, στις διαφραγματικές αναπνοές ή και σε πιο πολύπλοκες μορφές χαλάρωσης όπως είναι η γιόγκα, ο υπερβατικός διαλογισμός και η βιοανάδραση.

Ορισμένοι μελετητές του στρες προτείνουν τη χρήση τεχνικών που επιτρέπουν την έκφραση συναισθημάτων που σχετίζονται με το στρεσογόνο ερέθισμα. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να εξωτερικεύει σκέψεις και συναισθήματα μέσω προσωπικών ημερολογίων ή ακόμα και να μετέχει σε ομάδες υποκριτικής, έτσι ώστε να αποφορτίζεται συναισθηματικά. Εξίσου βέβαια βοηθητική, αν όχι και περισσότερο, μπορεί να αποδειχτεί η επαφή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, όπου το άτομο θα έχει την ευκαιρία παρατηρεί και να επεξεργάζεται σκέψεις και συναισθήματα.

Πέραν τούτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το άτομο να εκπαιδευτεί στην υιοθέτηση συμπεριφορών, όπως το να προγραμματίζει δημιουργικά το χρόνο του, ώστε να κοιμάται επαρκώς, να έχει ισορροπημένη διατροφή, να ασκείται και να επιδίδεται σε δημιουργικές δραστηριότητες, να καλλιεργεί υποστηρικτικά δίκτυα, να αναπτύσσει αισιόδοξες σκέψεις, να βάλει το χιούμορ και το γέλιο στη ζωή του.

Πηγή: NaturaNrg #33

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης