ΥγείαΆντρες, προσοχή! Η οστεοπόρωση σας αφορά

Άντρες, προσοχή! Η οστεοπόρωση σας αφορά

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή μεταβολική πάθηση των οστών που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως γυναικεία πάθηση, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στον ανδρικό πληθυσμό με διπλάσια σχεδόν συχνότητα. Μάλιστα,  καθώς υπολογίζεται ότι 1 στους 5 άντρες θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα, ο κίνδυνος αυτός θεωρείται μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη.
Στην Αμερική 2 εκατομμύρια άντρες πάσχουν από οστεοπόρωση και 8-13 εκατομμύρια από οστεοπενία (μειωμένη οστική μάζα). Το 30% των ισχιακών καταγμάτων και το 20% των σπονδυλικών καταγμάτων παγκοσμίως παρατηρείται σε άνδρες, με τα περισσότερα να συμβαίνουν μετά την ηλικία των 70 ετών.
Πρόκειται για μια σιωπηλή νόσο, καθώς στα πρώιμα στάδιά της δεν συνοδεύεται από εμφανή κλινικά συμπτώματα. Αντίθετα, καθώς  εξελίσσεται, εμφανίζονται χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα, όπως η οσφυαλγία, οι οστικές παραμορφώσεις και η κύφωση (καμπούρα). Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, μείωση του ύψους μεγαλύτερη από 3,75 εκατοστά, μπορεί να σχετίζεται με σπονδυλικά κατάγματα που αποτελούν ένδειξη οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση διακρίνεται στους τύπους Ι και ΙΙ. Η  τύπου Ι προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, ενώ η  τύπου ΙΙ ή γεροντική παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και των δύο φύλων και οφείλεται εν μέρει στο δευτεροπαθή υπερπαραθυροειδισμό (μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου αλλά και σύνθεσης βιταμίνης D). Το 50-70% των περιπτώσεων ανδρικής οστεοπόρωσης οφείλεται σε δευτεροπαθή αίτια που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας, όπως η χρήση κορτικοστεροειδών, ο υπογοναδισμός, η έλλειψη βιταμίνης D, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πηγή: NaturaNrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης