legs_woman

Ανώδυνες θεραπείες για ευρυαγγείες

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ευεξία, Ομορφιά, Πρόσωπο - Σώμα

Μήπως έχετε αίσθημα καύσου ή φαγούρα στα πόδια σας; Αισθάνεστε άβολα να φοράτε φούστα; Για όλα φταίνε οι ευρυαγγείες, δηλαδή τα μικρά κόκκινα ή μπλε αγγεία στα κάτω άκρα που μοιάζουν με ιστό αράχνης.

της Δρ Αμαλίας Τσιατούρα, δερματολόγου-αφροδισιολόγου, Cosmetic Derma Medicine, www.cosmeticdermamedicine.gr

Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται σε κυκλοφορικό πρόβλημα, αλλά σε ορθοστασία, κληρονομικότητα, ορμονικές αιτίες κ.ά- και είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Αντίθετα, αν παρουσιάζετε φλέβες διατεταμένες και μεγάλες και νιώθετε τα πόδια σας βαριά με αίσθηση καύσου και κνησμού, πρόκειται για κιρσούς που χρειάζονται άμεσα αντιμετώπιση, καθώς το αίμα λιμνάζει σε αυτές. Ας δούμε τι λύσεις υπάρχουν.

Laser για μικρά και ανθεκτικά αγγεία

Υπάρχουν φορές που οι ευρυαγγείες, αν και μικρές, παραμένουν ανθεκτικές ακόμα και στο «χτύπημα» με την πιο κλασική θεραπεία: τη σκληροθεραπεία. Όταν συμβαίνει αυτό ή έχουμε ευρυαγγείες διαμέτρου 1-2 χιλιοστών καταφεύγουμε στο laser. Πρόκειται για μια σχετικά καινούρια μέθοδο, πιο σύγχρονη από τη σκληροθεραπεία που εφαρμόζεται από τα τέλη του 1980. Σήμερα, η πιο μοντέρνα τεχνολογία είναι το Nd: Yag laser με μήκος κύματος 1064 nm. Η τεχνολογία των lasers έχει περάσει με επιτυχία τα τεστ μέσα στο χρόνο προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς ενέσεις.

⇒ Πώς δουλεύει:

Το φως του laser απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος που βρίσκεται στις ευρυαγγείες. Το φως διεισδύει σε μεγάλο βάθος στα αγγεία που θέλουμε να καταστρέψουμε, επειδή δεν λειτουργούν πια. Όλο αυτό συμβαίνει χωρίς το laser να προκαλεί βλάβες στους γύρω ιστούς, όπως π.χ. το δέρμα. Η διαδικασία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς η ενέργεια που θα χρησιμοποιήσουμε καθορίζεται από εμάς με βάση το μέγεθος του αγγείου, το χρώμα του, την έκταση της βλάβης κ.ά. Η θερμότητα του Nd: Yag laser προκαλεί την πήξη του αίματος μέσα στο αγγείο και το επόμενο διάστημα το αγγείο εξαφανίζεται. Συνήθως απαιτούνται γύρω στις 2-4 θεραπείες, προκειμένου να καθαριστούν και τα πιθανά υπολείμματα των παθολογικών αυτών αγγείων.

⇒Η ασφάλεια:

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας φοράτε ειδικά γυαλιά. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ ίσως χρειαστεί πριν την έναρξή της η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Η αποθεραπεία είναι αρκετά σύντομη και τυχόν οίδημα και ερυθρότητα υποχωρούν άμεσα. Πριν αποχωρήσετε από το ιατρείο απλώνουμε αντηλιακή κρέμα, ακόμα και τον χειμώνα, για να μην εκτεθεί η περιοχή στον ήλιο. Τ

α πλεονεκτήματα του laser για ευρυαγγείες σε σχέση με τη σκληροθεραπεία είναι ότι το πρώτο δεν οδηγεί σε εκχυμώσεις, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στην σκληροθεραπεία. Επιπλέον, μπορεί με ασφάλεια να γίνει και σε μαυρισμένο δέρμα.

euryaggeiesΑφρός σκληροθεραπείας για μεγάλα αγγεία

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο που διαθέτουμε για να εξαλείψουμε αποτελεσματικά τις ευρυαγγείες. Η τελευταία εξέλιξη είναι η χρήση αφρού πολυδοκανόλης στη σκληροθεραπεία με την ίδια ουσία.

⇒Πώς δουλεύει:

Εγχέουμε με μικρές ενεσούλες σκληρυντικές ουσίες με βάση την πολυδοκανόλη μέσα στα προβληματικά αγγεία. Μέσα σε 2-3 συνεδρίες το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά αυτό εξαρτάται και από την έκτασή του. Η σκληροθεραπεία βελτιώνει και άλλα συμπτώματα των φλεβών των ποδιών, όπως αίσθημα καύσου και πόνου. Η μέθοδος μπορεί επίσης να γίνει και μετά από laser ευρυαγγειών σε φλέβες που έχουν τυχόν απομείνει.

⇒Ασφάλεια:

Η σκληροθεραπεία με πολυδοκανόλη είναι πολύ αποτελεσματική στην εξάλειψη των μη λειτουργικών φλεβών των ποδιών. Για καλύτερο αποτέλεσμα μετά τη σκληροθεραπεία, καλό είναι να χρησιμοποιήσει κανείς ελαστικό καλσόν για λίγες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε θερμά ντους, μασάζ, χαμάμ και σάουνα.

Τι κάνω με τους κιρσούς;

Για τις διογκωμένες φλέβες στα πόδια συνήθως η καλύτερη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. Όπως εξηγεί ο Δρ Χρήστος I. Ρηγόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Αγγειολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine: «Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την εφαρμογή νέων, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με laser ή ραδιοσυχνότητες, με τις οποίες ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ γρήγορος.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η ανατομία ή άλλοι λόγοι υγείας (π.χ. θρόμβωση) καθιστούν την κλασική χειρουργική μέθοδο απαραίτητη, κάτι που εξάλλου θα εκτιμήσει ο γιατρός με προεγχειρητική εκτίμηση με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex)». Η μέθοδος με laser αποτελεί χειρουργείο μιας μέρας και θα επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας την επομένη. Με την κλασική χειρουργική μέθοδο η αποθεραπεία είναι το πολύ 1 εβδομάδα.

Πηγή: NaturaNrg #57

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *