Αρχική Ψυχολογία Απαλλαγείτε από άχρηστα αντικείμενα!

Απαλλαγείτε από άχρηστα αντικείμενα!

55
Απαλλαγείτε από άχρηστα αντικείμενα!
axrista-antikeimena-efimerides-Naturanrg

Δεν είναι και λίγοι όσοι έχουν την τάση να συγκεντρώνουν πράγματα που πλέον δεν τους  χρειάζονται σε ράφια και συρτάρια, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να μην έχουν διαθέσιμο χώρο για τα χρήσιμα.

της Λίλης Γράψα, ψυχολόγου

Αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικά, συσκευασίες  δώρων, ακόμα και ρούχα που δεν φοριούνται πια, καταλαμβάνουν  αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος του χώρου μας.  Επειδή η συγκέντρωση περιττών πραγμάτων βαραίνει την ψυχή,  τον τελευταίο καιρό βρίσκει πολλούς οπαδούς η τάση «space clearing», δηλαδή  της απομάκρυνσης άχρηστων αντικειμένων από το σπίτι. Στόχος η λύτρωση της ψυχής και η ανάκτηση της εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας.

Γιατί όμως είναι δύσκολο να αποχωριστεί κανείς αντικείμενα τα οποία δεν έχουν πια καμία χρησιμότητα ή αξία; Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι οι αιτίες είναι πολλές, όπως:

Ανασφάλεια

Πίσω από τον κλασικό μηχανισμό σκέψης που μας ωθεί να φυλάσσουμε πράγματα, κρύβεται συχνά η ανικανότητα να πάρουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε ρίσκα.

Κενό ταυτότητας

Τα αντικείμενα του παρελθόντος αποτελούν απόδειξη της ύπαρξής μας και, άρα, επιβεβαίωση της ταυτότητάς μας.

Τεμπελιά

Ένα σπίτι ασφυκτικά από άχρηστα πράγματα όταν οι ένοικοι αναβάλλουν την τακτοποίηση του οικιακού χώρου τους.

Ανικανότητα επιλογής

Η απελευθέρωση από άχρηστα αντικείμενα συνεπάγεται τον ορισμό μιας σειράς προτεραιοτήτων ανάμεσα στα σημαντικά-χρήσιμα και στα ασήμαντα-άχρηστα.

Φόβος για το μέλλον

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι προτιμούν να παραμένουν σταθερά αγκιστρωμένοι στο παρελθόν εξαιτίας ενός ενδόμυχου φόβου μπροστά στο απρόβλεπτο και το μέλλον.

Ψυχιατρική πάθηση

Ανήκει στην κατηγορία των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών. Όσοι υποφέρουν από αυτήν, φοβούνται να αποχωριστούν άχρηστα αντικείμενα με αποτέλεσμα να καταλήγουν να ζουν σε ένα μη βιώσιμο χώρο. Πίσω από αυτήν τη μορφή εμμονής, υπάρχει ένα υπέρμετρο άγχος το οποίο προσπαθούν τα εν λόγω άτομα να ελέγξουν μέσα από τη συσσώρευση πραγμάτων.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΘα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε…
Επόμενο άρθροΓεμιστό μπούτι γαλοπούλας με φουντούκια και αχλάδια