ΟμορφιάΜαλλιάΑπαλλάξτε το παιδί σας από τις ψείρες... φυσικά

Απαλλάξτε το παιδί σας από τις ψείρες… φυσικά

Δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών, οι ψείρες ταλαιπωρούν πολλές οικογένειες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πριν πανικοβληθείτε όμως και υποχρεώσετε άδικα το παιδί σας σε κατ’ οίκον περιορισμό, διαβάστε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάδοσή τους αλλά και την εύκολη αντιμετώπισή τους. Πάντα με φυσικά μέσα!

♦της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα μήκους 3 χιλιοστών, τα οποία είναι αδύναμα να πετάξουν, όμως χάρη στο ένστικτο της επιβίωσης πηδάνε από τη μία τρίχα στην άλλη. Και ακριβώς λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους, μπορούν να μεταπηδήσουν εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο. Όταν φωλιάσουν μέσα στα μαλλιά, γίνονται αόρατες, αφού μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες, γκριζωπές ή μαύρες, ενώ είναι και αριθμητικά λίγες. Πιο εύκολα εντοπίζονται οι κόνιδες, δηλαδή τα αυγά τους, που είναι πολυάριθμα, άσπρα και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία ψείρα δεν εγκαταλείπει από μόνη της το κεφάλι στο οποίο παρασιτεί, αφού εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία. Κάθε 3-6 ώρες το έντομο ικανοποιεί την πείνα του ρουφώντας αίμα, όπως και τα κουνούπια, γεγονός που ευθύνεται για το έντονο αίσθημα κνησμού που αισθάνεται το παιδί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψείρες που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, δεν προσβάλλουν κανένα άλλο μέρος του σώματος και δεν μπορούν να επιβιώσουν στα έπιπλα, τα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα ή οπουδήποτε αλλού στο περιβάλλον.

Συχνό χτένισμα κι όχι μόνο

Από τη στιγμή της διάγνωσης της λεγόμενης φθειρίασης, η οποία πρέπει να γίνεται από παιδίατρο ή δερματολόγο, συστήνεται το χτένισμα του παιδιού με ειδικές χτένες που έχουν εξαιρετικά λεπτά δοντάκια, με απόσταση μεταξύ αυτών όχι μεγαλύτερη των 0,3 χιλιοστών. Η τεχνική του χτενίσματος έχει ως εξής: χτενίστε αρχικά τα μαλλιά του παιδιού σας με μία κοινή χτένα για να τα ξεμπλέξετε και στη συνέχεια περάστε τα με μία μαλακτική λοσιόν για να γλιστράει ευκολότερα μετά η ειδική χτένα. Χτενίστε σχολαστικά κάθε περιοχή του τριχωτού με φορά από τη ρίζα προς την άκρη και σε κάθε πέρασμα επιθεωρείτε την χτένα για να δείτε αν έχετε «συλλάβει» τους ενόχους. Σε αυτήν την περίπτωση, απομακρύνετέ τους ξεπλένοντας τη χτένα στο νιπτήρα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τρεις μέρες. Υποστηρικτικά, συστήνεται η χρήση γαλακτωμάτων ή σαμπουάν που περιέχουν μαλαθείο, περμεθρίνη ή πυρεθρίνες, χημικά ενεργά συστατικά που έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμούν τις ψείρες.

Τη λύση δίνει η φύση

Πριν καταφύγετε όμως στα φαρμακευτικά προϊόντα, δοκιμάστε λύσεις που είναι πολύ πιθανό να δώσουν λύση στο πρόβλημα εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα φυσικά. Οι γιαγιάδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο για ένα καθαρό κεφάλι είναι το ξίδι, γι’ αυτό και συστήνουν το συχνό ξέβγαλμα των μαλλιών με αραιωμένο ξίδι (διαλύστε μισό λίτρο ξίδι σε ίση ποσότητα νερού). Ιδιαίτερα αποτελεσματικό αποδεικνύεται και το αιθέριο έλαιο θυμαριού ή λεβάντας: αραιώστε 2-3 κουταλάκια αιθέριου ελαίου σε 140ml ελαιόλαδου και αλείψτε το προσβεβλημένο δέρμα και τα μαλλιά. Αφήστε το να απορροφηθεί όλη νύχτα και ξεπλύντε το με κοινό σαμπουάν το επόμενο πρωί.

Στην αγορά θα βρείτε ακόμα εξειδικευμένα σαμπουάν και λοσιόν με φυτική σύνθεση από αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, ευκάλυπτου και γερανιού, γνωστά για την αντιπαρασιτική τους δράση. Πολύ αποτελεσματικά αποδεικνύονται και τα έλαια tea tree oil και neem oil που απομακρύνουν τις ψείρες, αποτρέπουν την εναπόθεση αυγών και καταπραΰνουν το αίσθημα κνησμού. Την επανεμφάνιση του προβλήματος προλαμβάνουν και σαμπουάν που περιέχουν μηλόξιδο, καθώς και εκχυλίσματα δεντρολίβανου, φασκόμηλου, θυμαριού και λεβάντας. Μία άλλη κατηγορία φυτικών προϊόντων κατά της φθειρίασης είναι ορισμένα σπρέι τα οποία περιέχουν ελαιώδη σιλικονούχα μόρια, που φράσσουν τις αναπνευστικές οδούς της ψείρας οδηγώντας τη στην ασφυξία.

Πηγή: NaturaNrg #09

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης