ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΑπό πού μάς ήρθε ο E-coli;

Από πού μάς ήρθε ο E-coli;

Τα φύτρα για τη σαλάτα από τη Γερμανία ή τα αγγουράκια από την Ισπανία ευθύνονται για την αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που έχει μολύνει έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές 2.000 ανθρώπους κι έχει σκοτώσει περισσότερους από 22!

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φυτεμένοι σπόροι, κυρίως αγριοκύμινου ή παπαρούνας, στη μορφή «σαλατών που καταναλώθηκαν στο βόρειο τομέα της Γερμανίας ίσως να ευθύνονται για την επιδημία απ’ το βακτήριο e-coli.

Πάντως στους καταναλωτές συστήθηκε να μην καταναλώνουν τέτοιους σπόρους, ενώ έγινε γνωστό ότι οι σπόροι που φέρονται ως υπεύθυνοι εξάγονται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και στην Άπω Ανατολή. Αρχικά, είχαν κριθεί ένοχα τα ισπανικά αγγουράκια. Οι έρευνες που έγιναν όμως τα αθώωσαν την ώρα που η Ισπανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ρόζα Αγκιλάρ, κατηγορούσε για ακόμη μία φορά τη Γερμανία ότι ενοχοποιεί τα ισπανικά αγγουράκια και ζήτησε μία ευρωπαϊκή λύση στην πτώση των πωλήσεων των φρέσκων λαχανικών. Είπε ακόμα ότι η Ισπανία θα αξιώσει αποζημιώσεις, δεδομένου ότι η ζημία για τους αγρότες φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων παρατηρείται στη Γερμανία, εστία της μόλυνσης, ενώ καταγράφηκαν κρούσματα επίσης στη Βρετανία και τη Δανία.

O Νόμος του Κέβιν

Το 2001, η Μπάρμπαρα Κογουάλτσακ από την Πενσυλβάνια έχασε τον 2,5 ετών γιο της Κέβιν από το βακτήριο E. Coli, όταν έφαγε ένα χάμπουργκερ. Εκτοτε, με μεγάλο δικαστικό αγώνα και κινητοποιήσεις, κατόρθωσε να πείσει τις Αρχές, ώστε να υπάρξει βελτίωση της πρακτικής επεξεργασίας των τροφίμων, επισήμανση του ενδεχόμενου κινδύνου και καλυτέρευση της διατροφής των Αμερικανών. Ο γνωστός ως «Νόμος του Κέβιν» είναι πια μέρος της νομοθεσίας των ΗΠΑ, ενώ το «Κέντρο Ερευνών για τις Αρρώστιες που προκύπτουν από τη Διατροφή», που ίδρυσε η Μπάρμπαρα με την οικογένειά της το 2006, λειτουργεί για τη διερεύνηση παρόμοιων κινδύνων (www.foodborneillness.org). Σύμφωνα με τις έρευνες του Κέντρου, κάθε χρόνο καταγράφονται γύρω στα 76 εκατ. περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, 327.000 νοσηλείες σε νοσοκομείο και 5.000 θάνατοι.

Στην Ελλάδα

Αν και δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο το βακτήριο να περάσει τα σύνορα της χώρας μας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Όμως μετά την απαγόρευση εισαγωγών στη Ρωσία,οι Έλληνες παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, αφού φορτία με φράουλες και άλλα προϊόντα της χώρας μας βρέθηκαν και βρίσκονται καθ΄οδόν προς τη Ρωσία και οι Έλληνες εξαγωγείς αλλά και παραγωγοί θα υποστούν μεγάλες ζημιές.

Πηγή: NaturaNrg #18

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης