ΕυεξίαBody and mindΑπό τα «γκάζια» της καθημερινότητας, στο «φρένο» του Slow down!

Από τα «γκάζια» της καθημερινότητας, στο «φρένο» του Slow down!

Το κίνημα της βραδύτητας (Slow Down) έρχεται να κατεβάσει τις ταχύτητες της καθημερινότητας και να μετατρέψει την κούρσα της ζωής σε ένα απολαυστικό ταξίδι… Ένα παγκόσμιο κίνημα ήρθε να πατήσει φρένο σε όσους φοβούνται μήπως μείνουν πίσω στην επιταχυνόμενη κούρσα ζωής. Σε όσους  γκαζώνουν σαρώνοντας στο πέρασμά τους τα πάντα…  Σε όσους τρώνε γρήγορα, διαβάζουν φωτογραφικά, τρέχουν στους δρόμους, προσπαθούν να χωρέσουν τα πάντα σε μία ημέρα, κοιτούν γύρω τους, χωρίς όμως να βλέπουν. Σε εκείνους που αγχώνονται να κυνηγήσουν το μέλλον και ξεχνούν να ζήσουν το παρόν.

της Κλέλιας Γιαρίμογλου

Καθίστε, χαλαρώστε και διαβάστε το παρακάτω άρθρο! Φυσικά, με το πάσο σας!

Το Slow Down γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Στόχος του να επισημάνει τη βιασύνη και την τρέλα που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις και να αποδείξει ότι η ποιότητα έχει θυσιαστεί στο βωμό της ποσότητας. Τα μέλη του κινήματος, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες, αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν λιγότερα ή ότι δεν παράγουν. Μπορεί να μη βιάζονται, να μην τρέχουν, ωστόσο πηγαίνουν αργά και σταθερά, πατώντας γερά στα πόδια τους, χωρίς να «σκουντουφλάνε». Ξέρουν να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Η φιλοσοφία του Slow Down προτείνει σεμινάρια γιόγκα, συναυλίες, αργούς περιπάτους, στιγμές χαλάρωσης και γεύματα… μπουκιά-μπουκιά.
Οργανώνουν διάφορες παρεμβάσεις με ποδήλατα σε πόλεις, αργό περπάτημα σε πολύβουες πόλεις και άλλες δραστηριότητες που αποδεικνύουν πως για να ζεις ποιοτικά πρέπει να κατεβάσεις τις ταχύτητές σου. Επίσης, διοργανώνουν φεστιβάλ σε διάφορες γωνιές του κόσμου με οπαδούς αυτούς που «τρέχουν» να γίνουν μέλη του κινήματος. Το πρώτο φεστιβάλ της Αργής Επανάστασης, όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί, έλαβε μέρος στη Βρετανία, εκεί που άνθισε το κίνημα.
Η ιδέα άρεσε και στα δημοσιογραφικά γραφεία της βρετανικής εφημερίδας Financial Times  που καθιέρωσε τη στήλη «Slow Lane» που διηγείται ιστορίες για το κίνημα.
Μέσα σε έναν κόσμο που επιβραβεύει αυτόν που τρέχει, κάποιοι υποστηρίζουν πως έπρεπε να μπει όντως ένα φρένο σε αυτό τον φαύλο κύκλο καταναλωτισμού και εργασίας. Κάποιοι άλλοι μιλούν απλώς για ένα ρομαντικό κίνημα…

Slow Food Vs Fast Food

Γευτείτε τη ζωή, τρώγοντας αργά! Ένα από τα παρακλάδια που έχει αυτό το κίνημα είναι το Slow Food, το οποίο διδάσκει την αργή απόλαυση του καλού φαγητού. Διοργανώνονται γιορτές με παραδοσιακά φαγητά, με σκοπό να διατηρηθούν οι παλιές καλές συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου και να σερβιριστούν σε ένα «μεγάλο τραπέζι».
Το Slow Food γεννήθηκε στην Ιταλία με αφορμή τη λειτουργία ενός ταχυφαγείου γνωστής αλυσίδας στη Piazza Navona στη Ρώμη. Δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να ζούνε λιτά και να τρέφονται υγιεινά, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να συνοδεύουν το φαγητό με την παρέα των φίλων τους και της οικογένειάς τους, χωρίς να βιάζονται. Σε αυτούς που έχουν χρόνο να ευχηθούν «στην υγειά σας», δίχως να βιάζονται να σηκωθούν από την καρέκλα τους πριν καν «χωνέψουν» όσα ειπώθηκαν στο τραπέζι. Τέλος, απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ζουν «γλυκανάλατα», αλλά  αντίθετα θέλουν να δοκιμάζουν τις γεύσεις της ζωής!
Ωστόσο, το κίνημα έχει πολλά παρακλάδια, όπως το Slow Cities, το Slow Bicycle, το Slow Travel, το Slow Cinema, με έδρες διάφορες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική.
Για παράδειγμα, το Slow Cities  και το Slow Bicycles εναντιώνονται στην ταχύτητα και τη χρήση αυτοκινήτου στις πόλεις, ενώ το Slow Travel αντιδρά στα οργανωμένα ταξίδια – πακέτα.

couple having a cup of coffeeΚατεβάστε τους ρυθμούς ακολουθώντας δέκα αργά βήματα

Ανοίξτε τις παλάμες σας και αρχίστε να μετράτε ένα ένα τα δάκτυλά σας σημειώνοντας κάθε φορά με το μυαλό σας τι πρέπει να κάνετε,  για να αποβάλετε το άγχος της καθημερινότητας και να τραβήξετε «χειρόφρενο» στον πανικό της μεγαλούπολης.

Βάλτε πρώτη και ξεκινήστε:
1. Φτιάξτε μία κούπα τσάι, βάλτε τα πόδια σας κάπου ψηλά και αφήστε λίγη ώρα να κυλήσει χαζεύοντας έξω από το παράθυρο του σπιτιού σας! Φυσικά χωρίς να σκέφτεστε πράγματα που σας αγχώνουν.
2. Ξεχάστε τις υποχρεώσεις που τρέχουν… και αφήστε αυτή τη φορά να… τρέξει το νερό. Γεμίστε τη μπανιέρα και παίξτε με τις μπουρμπουλήθρες. Η απόλυτη νηνεμία αυτής της ώρας έρχεται να αφήσει για λίγο πίσω την «τρικυμία» του μυαλού σας. Και αν η οικονομική κρίση έχει «κλείσει» τις βάνες, μην ξεχνάτε πως αξίζετε λίγες στιγμές απόλυτης χαλάρωσης. Έστω μία φορά τον μήνα είναι αρκετό για να γεμίσετε τις μπαταρίες.
3. Φροντίστε να κάνετε ένα πράγμα κάθε φορά. Καλό είναι να μη φορτώνετε τον «σκληρό» του μυαλού σας με πολλές εντολές… γιατί μπορεί να πάθει… βραχυκύκλωμα.  Αντίθετα, αφήστε του ελεύθερο χώρο, για να μπορέσει να αποθηκεύσει θετικές σκέψεις.
4. Σταματήστε να παριστάνετε τον ντετέκτιβ Κλουζό και να «στύβετε» το κεφάλι σας ψάχνοντας να βρείτε απαντήσεις για τα πάντα. Μην ξεχνάτε… πως δεν υπάρχουν πάντα λύσεις για όλα. Οπότε χαλαρώστε και αφήστε μερικά πράγματα να κυλήσουν έτσι όπως έχουν.
5. Πάρτε ένα βιβλίο και διαβάστε το αργά. Μην τρέχετε να γυρίσετε τις σελίδες γρήγορα. Το διάβασμα δεν είναι αγώνας δρόμου αλλά απόλαυση! Οι λέξεις έχουν αξία μόνο όταν στεκόμαστε σε αυτές και όχι όταν τις προσπερνάμε.
6. Πράξτε το απόλυτο τίποτα… Και όμως αυτό είναι τα πάντα! Κάντε ένα μικρό διάλειμμα και αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί σε ένα όμορφο νοερό ταξίδι. Ακόμα και κοντινό… Είναι κόλπο για να φύγετε μακριά.
7. Χασμουρηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε! Έρευνες έχουν δείξει πως το χασμουρητό κάνει πολύ καλό, καθώς αναζωογονεί αλλά και χαλαρώνει. Εξάλλου, κάτι τέτοιο είναι εύκολο στην εποχή μας, όπου ο ύπνος έχει γίνει είδος πολυτελείας.
8. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι και κάντε όμορφες συζητήσεις που θα σας χαλαρώσουν. Εν ολίγοις, αποφύγετε την κρεβατομουρμούρα!  Δύσκολο, ε;
9. Ξεχάστε για λίγο το αυτοκίνητο και κινηθείτε πάνω στις δύο ρόδες. Μία βόλτα με το ποδήλατο είναι ένας γρήγορος τρόπος να κάνετε ελιγμούς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να πατήσετε γκάζι στην απόλαυση.
10. Γελάστε! Γελάστε όσο πιο δυνατά μπορείτε. Γελάστε όσο πιο πολύ μπορείτε. Γελάστε με φίλους. Γελάστε μόνοι σας. Γελάστε βλέποντας μία αστεία ταινία. Γελάστε με αυτά που συμβαίνουν σε εσάς και τους γύρω σας. Απλώς… γελάστε!

Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά και ας αναλογιστούμε ότι τρέχοντας, μας ξεφεύγει κάτι πολύ σημαντικό. Η ζωή…

Πηγή: NaturaNrg #21

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.