Αρχική Body and mind Αποτοξίνωση για να χάσεις βάρος!!!

Αποτοξίνωση για να χάσεις βάρος!!!

Αποτοξίνωση για να χάσεις βάρος!!!
Αποτοξίνωση για να χάσεις βάρος!!!

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να χάσουν βάρος και απλώς δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα; Μερικές φορές το σώμα σου επιμένει στη διατήρηση του λίπους για κάποιο σκοπό.

Τα όργανά σου, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται μια συγκεκριμένη περίοδο δίαιτας για να μπορέσουν να ελευθερώσουν το σώμα σου από το περιττό λίπος. Είναι πιθανό, επίσης, η κατάσταση του πεπτικού σου συστήματος να εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την απόκτηση καλής υγείας και μεγαλύτερης απώλειας βάρους.

Της Άννας Μαρίας Παπίρη

Η δίαιτα αλλιώς - Άννα Μαρία Παπίρη, Εκδ.Οξύ

Για αυτούς τους λόγους η αποτοξίνωση συστήνεται σε όσους δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, επισημαίνει η δημοσιογράφος ομορφιάς και ευεξίας Άννα Μαρία Παπίρη στο νέο βιβλίο της «Η δίαιτα… αλλιώς» εκδ. Οξύ. Εμείς σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ενότητα της αποτοξίνωσης, η οποία είναι αναγκαία για καλύτερη ζωή και απώλεια των περιττών κιλών.

Πεπτικός Σωλήνας

Ο πεπτικός σωλήνας βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένος σε τεράστιες ποσότητες τοξινών και παθογόνων οργανισμών, καθώς είναι το πρώτο σημείο που έρχεται σε επαφή μαζί τους κατά την κατάποση τροφών και υγρών. Με λίγα λόγια, λειτουργεί σαν «εμπόδιο» για αυτούς. Κατά συνέπεια, ένας υγιής πεπτικός σωλήνας συμβάλλει τα μέγιστα στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου διαδραματίζει και αυτή ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Τα παθογόνα βακτήρια είναι ικανά να αναστείλουν την αποτοξίνωση του σώματός σου εμποδίζοντας την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών ουσιών και απελευθερώνοντας τοξίνες. Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αποτοξίνωσης, αυτοί οι παθογόνοι οργανισμοί καταστρέφονται, αποβάλλονται από τον οργανισμό και στη συνέχεια αντικαθίστανται από ωφέλιμα βακτήρια μέσω της λήψης προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Νεφροί

Η υποστήριξη των νεφρών παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Πρόκειται για βασικά όργανα τα οποία είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αίματος και την εξάλειψη των τοξικών ουσιών και των μεταβολιτών τους από τον οργανισμό. Επίσης, συμβάλλουν στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του pH αίματος και ούρων. Η σύγχρονη διατροφή περιέχει πολλές τροφές με υψηλή οξύτητα, μιας και η καθημερινότητα είναι γεμάτη από πρόχειρο φαγητό, αλκοόλ και επιλογές που οδηγούν σ’ έναν βλαβερό για την υγεία τρόπο ζωής. Όταν το pH χάσει την ισορροπία του, τότε μπορεί να προκαλέσει κυτταρική δυσλειτουργία και να περιορίσει την ικανότητα του οργανισμού να αποτοξινωθεί.Εκτός από τη διατήρηση σταθερού pH, οι νεφροί είναι όργανα που βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τοξίνες και άχρηστες για το σώμα ουσίες μέσω των ούρων.

Γι’ αυτό φρόντισε να πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ώστε να βοηθήσεις τους νεφρούς να δράσουν αποτελεσματικά.

Συκώτι (Ήπαρ)

Το ήπαρ είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Όταν δεν λειτουργεί καλά, η αποβολή του λίπους, των τοξινών και των βαρέων μετάλλων δεν γίνεται σωστά. Το συκώτι απαιτεί πολλές θρεπτικές ουσίες, έτσι ώστε να εκτελέσει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης αποτελεσματικά. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι βιταμίνες B, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα. Γι’ αυτό μια υγιής, ευεργετική και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.

Η νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν συστήνεται από τη στιγμή που το σώμα απαιτεί τροφή για να παράγει ενέργεια. Με την ίδια ακριβώς λογική, αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την αποτοξίνωση του σώματος. Εάν το συκώτι δεν μεταβολίζει τα λίπη όπως πρέπει, θα υπάρξει τις περισσότερες φορές αύξηση στο βάρος και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Αποτοξίνωση Ήπατος

Το πρόβλημα του λιπώδους ήπατος ή διαφορετικά της λιπώδους εκφύλισης του ήπατος συνοδεύει τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, ασθενείς με διαβήτη και θυρεοειδοπάθεια, ασθενείς με υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL (καλή χοληστερίνη), αλκοολικούς, αλλά και ασθενείς που (κατά τη γνώμη τους) απλώς πίνουν κάτι παραπάνω. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που η διατροφή τους περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες ή σε ανθρώπους που κάνουν χρήση διαφόρων φαρμάκων ταυτόχρονα. Τέλος, η εκδήλωση του προβλήματος μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε τοξικές ή χημικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, πλαστικά και διαλύτες ή απλώς να είναι «κληροδότημα» από κάποιο άλλο μέλος της οικογενείας του ασθενούς.

Τα συμπτώματα του λιπώδους ήπατος δεν είναι πάντα ιδιαίτερα έντονα και εμφανή. Κόπωση, πονάκια, αλλεργίες και πονοκέφαλοι είναι μερικά από αυτά, όπως επίσης και ασταθές σάκχαρο του αίματος, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, προβλήματα με την χοληδόχο κύστη και πάχος στην άνω κοιλιακή χώρα.

Η λύση στο πρόβλημα είναι μία: Η αποτοξίνωση! Για αρχή αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις και να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερα λαχανικά πίνοντας ταυτόχρονα και μεγάλες ποσότητες νερού. Να επιλέγεις φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, όπως αβγά, κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας μαζί με διάφορα λαχανικά και ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Αν ψάχνεις για σνακ, φάε μερικά ωμά φιστίκια και σποράκια. Με την ολοκλήρωση της αποτοξίνωσης πέρα από τη σωματική ανάκαμψη, σύντομα θα νιώσεις πως έχεις περισσότερη ενέργεια, πνευματική διαύγεια και συναισθηματική ισορροπία.

Αποτοξίνωση Οιστρογόνων

Σημαίνοντα ρόλο για την αποτοξίνωση του ήπατος, αλλά και ολόκληρου του σώματος διαδραματίζουν τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα ανήκουν στις στεροειδείς ορμόνες φύλου και παράγονται κυρίως στις ωοθήκες. Παρ’ όλα αυτά, το ήπαρ, τα λιπώδη κύτταρα, το στήθος και τα επινεφρίδια παράγουν και αυτά με τη σειρά τους μικρές ποσότητες.

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη διατήρηση των δευτερευόντων γυναικείων χαρακτηριστικών, την εμμηνόρροια, την εγκυμοσύνη και γενικώς πολλές άλλες δραστηριότητες του ανθρωπίνου σώματος και στα δύο φύλα. Παράλληλα, έχουν σχέση με την πήξη του αίματος, τα οστά, το μεταβολισμό, τη λειτουργία του εντέρου, τη μυϊκή μάζα, την αποθήκευση λίπους και τη γενικότερη ισορροπία του σώματος. Στους άντρες έχουν να κάνουν με τη λίμπιντο αλλά και την ωρίμανση του σπέρματος.

Η προγεστερόνη είναι η κυριότερη από τις ορμόνες που περιλαμβάνονται στα οιστρογόνα. Όταν η συγκεκριμένη ορμόνη, όπως και η προλακτίνη, βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα νιώθεις σέξι και γεμάτη ζωντάνια. Αντιθέτως, όταν υπάρχει αυξομείωση των ποσοστών νιώθεις «πεσμένη», ενώ μπορεί να προκληθούν και πολύ σοβαρές διαταραχές στον οργανισμό σου.Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα προγεστερόνης δημιουργείται ανισορροπία με τα οιστρογόνα και προκύπτει το λεγόμενο πρόβλημα της οιστρογονικής κυριαρχίας.

Οι αιτίες αυτής της όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενης διαταραχής είναι ποικίλες. Η κυριότερη είναι το γεγονός πως οι γυναίκες έχουν περισσότερες περιόδους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ένας άλλος είναι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σόγια ή λιναρόσπορο, υλικά δηλαδή με ουσίες που δρουν με παρόμοιο τρόπο με τα οιστρογόνα. Παράλληλα, ένα συστατικό των πλαστικών που ονομάζεται Bisphenol A (βισφενόλη Α), αλλά και διάφορα χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον συμβάλλουν στην απόκτηση οιστρογονικής κυριαρχίας, όπως επίσης η διατροφή με πολλά λιπαρά και λίγες πρωτεΐνες. Τέλος, ένα ταλαιπωρημένο και λιπώδες ήπαρ, αλλά και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης οδηγούν συχνά στην εμφάνιση της κυριαρχίας των οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής ποικίλουν ανά ηλικιακή ομάδα.

 • Στις ηλικίες ανάμεσα στα 15 και 35: ευαισθησία στο στήθος, εναλλαγές της διάθεσης και κατακράτηση υγρών,
 • Στις ηλικίες μεταξύ 30 και 40: ασυνήθιστα διαταραγμένος κύκλος, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών και κατάθλιψη.
 • Στις ηλικίες από 35 μέχρι 50: πιθανή εμφάνιση ινομυωμάτων στη μήτρα, ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα, καρκίνοι που έχουν σχέση με τα οιστρογόνα, κρίσεις πανικού, υπόταση, επιταχυνόμενη γήρανση και αποβολή κατά την εγκυμοσύνη.

Ο τρόπος για να αποφύγεις όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες είναι να ισορροπήσεις τα οιστρογόνα σου μέσω της σωστής διατροφής και άσκησης. Απόφυγε όλες τις τροφές που περιλαμβάνουν ξένα οιστρογόνα ή φυτοοιστρογόνα, το κόκκινο κρέας, τα πλαστικά μπουκάλια, τις συσκευασίες των φαγητών και τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν φθαλικό εστέρα. Αντιθέτως ιδιαίτερα ευεργετικά μπορεί να αποδειχτούν τα βότανα, η άγρια γλυκοπατάτα, η γλυκόριζα, η παιώνια, το μπρόκολο, το λάχανο, τα φασόλια και γενικώς τα λαχανικά, που συμβάλουν και στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Αποτοξίνωση για να χάσεις βάρος!!! Βότανα

Τα βότανα: ο φυσικός σύμμαχος στην αποτοξίνωση

 • Τσουκνίδα: Διουρητικό βότανο, καθαρίζει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό. Πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και βιταμίνες (Α, Β, C)

 • Πικραλίδα: Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκος ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος

 • Γαϊδουράγκαθο: Βότανο με την ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Αναγεννά τα κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, αλλά και προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες του περιβάλλοντος, αλκοόλ και από υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.

 • Τζίντζερ: Φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε από τοξίνες.

 • Κόλιανδρος: εξαιρετικό για την αποτοξίνωση από τον υδράργυρο (βαρύ μέταλλο), ο οποίος έχει διεισδύσει στο περιβάλλον. Μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλες τις σαλάτες μας, μπορεί να γίνει χυμός μαζί, με καρότα, μήλα, παντζάρια, άλλα και με οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό και να μας προσφέρει ένα γευστικό smoothie.

 • Η κολλιτσίδα, τα φύλλα της οποίας καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες, είναι ένα βότανο που απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα.

 

Κανόνες που κάνουν τη διαφορά

 • Να έχεις καθημερινά 5 γεύματα, προκειμένου να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

 • Ξεκινάς τη μέρα πάντα με πρωινό. Σε γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους.

 • Ενυδάτωση: Κατανάλωσε καθημερινά 2 λίτρα νερό για να βοηθήσεις στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης.

 • Επίλεξε εποχιακά φρούτα & λαχανικά: Έτσι, καταναλώνεις τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνεις τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.

 • Επίλεξε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

 • Να καταναλώνεις 5-7 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε φυτικές ίνες.

 • Απόφυγε το αλάτι, ακόμη και αν η αρτηριακή σου πίεση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Ενίσχυσε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.

 • Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και λίπος όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

 • Ξεκίνησε γυμναστήριο, ρίξ’ το στο περπάτημα ή σε κάποιο άθλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασπάσεις το λίπος, αλλά και θα ενεργοποιήσεις πιο γρήγορα το έντερο για να απομακρυνθούν οι περιττές ουσίες.

 • Να πίνεις καθημερινά 1 φλιτζάνι από αποτοξινωτικά ροφήματα, όπως πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο. Για να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τη διατροφική τους αξία πρόσθεσε κανέλα.


δείτε: 3 smoothies που αποτοξινώνουν

Πηγή: Natura Nrg #80

Προηγούμενο άρθροΓκρανόλα με υπερτροφές για super πρωινό
Επόμενο άρθροΝηστεία ως μέσο υγείας και ψυχικής ανάτασης