Πολλές φορές οι χορτοφάγοι απομακρύνουν από τη διατροφή τους το κρέας και τα ζωικά προϊόντα χωρίς όμως να σκεφτούν ότι η ποιότητα έχει κλιμακώσεις και στη vegan διατροφή.
Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc, www.siniditidiatrofi.gr
Σου έχει τύχει να σου πουν: “τι ανάγκη έχεις εσύ από αποτοξίνωση; Αφού είσαι vegan!”
Και η λευκή ζάχαρη είναι vegan, και το φοινικέλαιο, και τα πατατάκια, και το βούτυρο καρύδας, και οι τηγανίτες…
Όλοι έχουμε ανάγκη από διαλείμματα στη διατροφή μας σε όποια κατάσταση και να βρισκόμαστε. Να σταθούμε λίγο να ακούσουμε τι το σώμα μας ζητά. Δοκίμασε να μπεις στο ρυθμό σου και μην ξεχνάς την άσκηση και τις θρεπτικές τροφές της εποχής αυτής.
Detox σούπα λαχανικών με miso
Miso (μίσο ή μίζο): Πρόκειται για ένα προϊόν ζύμωσης, 12 έως 24 μηνών, από σόγια με ένζυμα παρόμοια με αυτά του γιαουρτιού. Φαίνεται να έχει εξαιρετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ιαπωνία. Καθώς είναι προϊόν σόγιας, έχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, πληθώρα μετάλλων αλλά και πολύ αλάτι, γι’ αυτό
μην το παρακάνετε.
Υλικά:
- 2 πράσα σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι σέλινο σε κομματάκια
- 3 καρότα σε ροδέλες
- 1 πατάτα σε κυβάκια
- δύο φλιτζάνια φασόλια άσπρα μικρά
- 2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
- δύο κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ψυχρής έκθλιψης
- 1 κουταλιά miso hacho.
Ετοιμασία:
Την προηγούμενη νύχτα μούλιασε τα φασόλια σε μπόλικο νερό το οποίο θα πετάξεις την επόμενη. Βράσε τα χωρίς αλάτι για 25 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοίμασε τα λαχανικά και πρόσθεσέ τα στην κατσαρόλα. Ανακάτευε συχνά για 30 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά.
Μετάφερε τη σούπα σε ένα όμορφο πιάτο και πρόσθεσε 1 κουταλάκι miso ανά μερίδα και ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά χωρίς να προσθέσεις άλλο αλάτι.
Σούπα με κόκκινες φακές, κουρκουμά και τζίντζερ
Για το κρύο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια σούπα εποχής, και μάλιστα που αποτοξινώνει. Αυτή είναι μια συνταγή σούπας με κόκκινες φακές, κουρκουμά και τζίντζερ, που θα σας επιτρέψει να «καθαρίσεις» τον οργανισμό σου και να αισθανθείς το σώμα σου ακόμα ελαφρύτερο!
Υλικά για 2 άτομα:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 1 ματσάκι σέλινο
- 4 φλιτζάνια νερό
- 200γρ. κόκκινες φακές, αποφλοιωμένες, βιολογικές (αφού τις μουλιάσετε για 2 ώρες)
- 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά
- 20 γρ. τριμμένο τζίντζερ
- αλάτι
- αρωματικά βότανα της αρεσκείας σας
Ετοιμασία:
Καθάρισε, ξεφλούδισε και χοντρόκοψε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Ρίξε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, πρόσθεσε νερό και αλάτι και άφησέ τα να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Πρόσθεσε τις φακές που έχεις μουλιάσει και μαγείρεψε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι έτοιμες, πολτοποίησέ τες στο μπλέντερ, πρόσθεσε κουρκουμά, τριμμένο τζίντζερ, βότανα που προτιμάς, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε!