ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΑποτοξίνωση με την Αγιουρβέδα

Αποτοξίνωση με την Αγιουρβέδα

Στην επιστήμη της Ayurveda, η αποτοξίνωση αποτελεί έναν από τους 3 βασικούς πυλώνες υγείας ανάμεσα στη ρύθμιση του ανοσοποιητικoύ και του νευρικού συστήματος.

Υπάρχει μάλιστα ο χαρακτηριστικός όρος “αμα” που ετυμολογικά στα σανσκριτικά – αρχαία ινδικά – σημαίνει “αχώνευτο” και ουσιαστικά έχει να κάνει με οτιδήποτε βρίσκεται σε ανολοκλήρωτο μετασχηματισμό – μεταβολισμό, τοξικό παραπροϊόν ακατάλληλης η ατελούς χώνευσης, σε σωματικό αλλά και νοητικό επίπεδο.

⇒ Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου / Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda), www.ayurveda-hellas.gr

Υλικές και συναισθηματικές τοξίνες, λοιπόν, που στο αγιουρβεδικό σύστημα θεωρούνται η βάση όλων των ασθενειών. Για το λόγο αυτό διαθέτει πληθώρα βοτάνων και τεχνικών για την απομάκρυνσή τους.

Aπό τα πιο παραδοσιακά αγιουρβεδικά αποτοξινωτικά βότανα είναι το ΝΕΕΜ. Δεν είναι τυχαίο που το δένδρο ΝΕΕΜ ονομάζεται από τους Ινδούς για πάνω από 2000 χρόνια το Φαρμακείο του χωριού. Το όνομά του προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη nimba που σημαίνει πανάκεια, δηλαδή θεραπεία από τις ασθένειες. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή και αγιουρβεδική θεραπευτική, προάγοντας την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και πολύτιμα λιπαρά οξέα, διαθέτει σπουδαίες αντιοξειδωτικές, αντηγηραντικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Για τους παραπάνω λόγους το neem θεωρείται πολύτιμο ίαμα υγείας και ομορφιάς. 

Όσον αναφορά δε τις τεχνικές, χαρακτηριστικότερες είναι η purvakarma & panchakarma* που αποτελούν στρατηγικές αποτοξινωτικές θεραπείες που εφαρμόζονται με την καθοδήγηση και επιστασία αγιουρβεδικών συμβούλων – θεραπευτών. Βασικός δε στόχος των τεχνικών αυτών είναι η απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων από τους ιστούς και ο καθαρισμός του σώματος και του νου. Κάποιες χαρακτηριστικές πρακτικές των παραπάνω τεχνικών είναι:

ABHYANGAMM: Ειδικό Αγιουρβεδικό μασάζ

Πέρα από το αγιουρβεδικό αυτομασάζ που είναι καλό να το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε θα ήταν πολύ ευεργετικό να ωφεληθούμε από το επαγγελματικό αγιουρβεδικό μασάζ abhyangamm, που είναι ένα απαλό και συνάμα ισχυρό μασάζ που εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών και στο οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά χλιαρά θεραπευτικά έλαια, που επιλέγονται ανάλογα με την prakriti (ψυχοσωματική ιδιοσυγκρασία) του ατόμου την ασθένεια η το πρόβλημα.

sofia-papadopoulou-ayurvedaΤο μασάζ αυτό γίνεται με ρυθμικό τρόπο από ένα η δυο άτομα ταυτόχρονα για 45 έως 60 λεπτά και σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον από ειδικά εκπαιδευμένους αγιουρβεδικούς θεραπευτές.

Μετά από το μασάζ συστήνεται ένα ατμόλουτρο – βοτανόλουτρο swedan. Η τακτική εφαρμογή abhyangamm αποτοξινώνει σε βάθος προστατεύει από το stress, θρέφει το σώμα, βελτιώνει την υφή του δέρματος, βοηθάει στην τόνωση των μυών και των αρθρώσεων και όλης της φυσιολογίας του σώματος, βοηθάει στον καλό ύπνο και γενικότερα στη φυσική αντιγήρανση.

Πέρα από το αγιουρβεδικό μασάζ ABHYANGAMM, είναι καλό να γίνεται καθημερινά αυτομασάζ με ειδικό αγιουρβεδικό χλιαρό έλαιο κάθε πρωί για περίπου 20 λεπτά. Είναι δε εξαιρετικά αποτοξινωτικό και αναζωογονητικό, βοηθά να «ανοίξουν» όλα τα κανάλια του σώματος, εξασφαλίζει την καλή κυκλοφορία της ενέργειας σε όλα τα μέρη του σώματος και χαρίζει ζωντάνια και σφρίγος.

SWEDANA – Εφίδρωση

Ειδικό βοτανόλουτρο σε ειδικό θάλαμο ατμού με διάφορα αγιουρβεδικά αποτοξινωτικά βότανα που κάνει το άτομο να ιδρώσει και να αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα. Ευεργετικό στις θεραπείες διαφόρων ασθενειών, ιδιαίτερα σε κρυολογήματα, γρίπη κ.α.

NASYAM (ρινική τεχνική)

Χορηγούνται στα ρουθούνια μερικές σταγόνες ειδικού βοτανικού ελαίου ή βοτανικού χυμού. Ανήκει στις θεραπείες Panchkarma, η εφαρμογή της έχει αποδειχθεί ευεργετική σε προβλήματα όπως ιγμορίτιδα, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, νευρολογικές δυσλειτουργίες, ακαμψία του λαιμού. Δυναμώνει τα μαλλιά και τα μάτια.

KARNA POORAN

H εισαγωγή ειδικού βοτανικού ελαίου στα αυτιά για ένα ορισμένο διάστημα. H πρακτική εφαρμογή της Karna Pooran είναι η αναζωογόνηση για τα όργανα στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού. Τα αυτιά και τα μάτια είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τα πέλματα. H εφαρμογή ελαίου στα αυτιά προκαλεί μια αίσθηση δροσιάς και απαλλάσσει τα πόδια από την αίσθηση καψίματος.

⇒ Σας ενδιαφέρει: Καταπολεμήστε τη γρίπη και το κρυολόγημα με τη βοήθεια της Αγιουρβέδα

AKSHI TARPANAM

Πρόκειται για αγιουρβεδική ανανεωτική θεραπεία, ειδική για τα μάτια. Τα μάτια «πλένονται» με καθαρή μορφή εξαγνισμένου γκι (ghee) για 2 έως 10 λεπτά περίπου. H θεραπεία αυτή μειώνει τον πόνο και το κάψιμο των ματιών, βοηθά στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.

SHIRODHARA

Με αυτή τη μέθοδο, εγχέεται σταθερά και συνεχώς ειδικό αγιουρβεδικό έλαιο στην περιοχή της κεφαλής για 30 – 60 λεπτά. Είναι τεχνική ιδιαίτερα ευεργετική για το άγχος, την αϋπνία, το πρόωρο άσπρισμα & την απώλεια των μαλλιών και επαναφέρει τη διαταραγμένη ισορροπία του VATA. Επιπλέον, αναζωογονεί το νευρικό σύστημα. Αποτελεί μία από τις πιο χαλαρωτικές μεθόδους.


*Πιο εξειδικευμένες τεχνικές panchakarma όπως ειδικές αποτοξινώσεις εντέρου, υποκλυσμοί και άλλα εφαρμόζονται σε ειδικές κλινικές με την επιστασία έμπειρων από αγιουρβεδικών γιατρών. Διδάσκονται και εφαρμόζονται στα πρότυπα κέντρα διδασκαλίας & εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών αναζωογόνησης, αποτοξίνωσης, χαλάρωσης & ενίσχυσης μηχανισμών αυτοθεραπείας και βιοενέργειας της Ayurveda Hellas A.E.

Πηγή: www.naturanrg.gr, Natura Nrg #111

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης