ΔιατροφήSuper foodsΑποξηραμένα φρούτα πηγή αντιοξειδωτικών

Αποξηραμένα φρούτα πηγή αντιοξειδωτικών

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των διατροφολόγων και άλλων ειδικών έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα, επειδή αποτελούν ένα θρεπτικότατο γεύμα, εύκολο κολατσιό και υγιεινή λιχουδιά.

της Μαρίας Γκέκα

Κάποια είδη τροφών, όπως τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί  καρποί, αποτελούν σήμα κατατεθέν των γαστρονομικών απολαύσεων του χειμώνα και κυρίως των γιορτών των Χριστουγέννων. Αν και για τους ξηρούς καρπούς γνωρίζουμε αρκετά, για  τα αποξηραμένα φρούτα, των γιορτινών κέικ και των γλυκών ψωμιών, οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες.

Γιατί να τα προτιμάτε

↵ Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως  E και  C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή συστατικά.

↵ Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, αποδεικνύονται φιλικά προς την καρδιά, ωφέλιμα για τα οστά και πολύτιμα για το έντερο, ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη.

Αντιοξειδωτική δράση

Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL).

Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition».

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρόλο που καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση.

Dried-Fruit-apoxiaramena-frouta-naturanrgΤα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια η αγορά διαθέτει cranberries,  γκότζι μπέρι, ακτινίδια, φράουλες, ανανά, μπανάνα, αχλάδι, μήλο κ.ά.

 

Δείτε τη θρεπτική αξία τους (σταφίδες, δαμάσκηνα,  βερίκοκα,  σύκα, χουρμάδες)

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Επίσης, δεν χρειάζονται πλύσιμο ή ξεφλούδισμα και αποτελούν εύκολη λύση για όσους δεν τρώνε φρούτα.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα φρούτα που μας αρέσουν, ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή τους.

Πηγή: NaturaNrg

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code