GreenΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Καταφύγιο ζωής για αιχμάλωτα ζώα

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Καταφύγιο ζωής για αιχμάλωτα ζώα

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Καταφύγιο ζωής για αιχμάλωτα ζώα . Η Βέσνα, ο Μήτσος και η Μπάρμπαρα έχουν περάσει πολλές περιπέτειες  στη ζωή τους. Απομακρύνθηκαν χωρίς τη θέλησή τους από το σπίτι τους, χάνοντας έτσι, τους αγαπημένους τους φίλους. Ζώντας σε καθεστώς αιχμαλωσίας, έχουν ‘‘δουλέψει’’ σε τσίρκο, σε ζωολογικούς κήπους ακόμη και στο δρόμο, κάτω από το βάναυσο ζυγό του αρκουδιάρη.    

ρεπορτάζ: Απόστολoς Στάικος, φωτογραφίες: Aρκτούρος

Σήμερα ζουν στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας, σε υψόμετρο 1350 μ. Το καταφύγιο δημιούργησε η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος που εργάζεται  για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Βέσνα, ο Μήτσος και η Μπάρμπαρα θα περάσουν εκεί την υπόλοιπη ζωή τους, σε ένα περιβάλλον που προσφέρεται για τη φυσική διαβίωση των ζώων. Χρειάζονται όμως τη στήριξή μας, γι’ αυτό και ψάχνουν για κηδεμόνα. Ενδιαφέρεστε;

Ο Αρκτούρος και οι Δράσεις του

Ιδρύθηκε το 1992 ως μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Έχει σαν στόχο την προστασία και την φροντίδα των άγριων ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού. Έχει δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας των ζώων στην περιοχή της Φλώρινας, όπως το καταφύγιο της Αρκούδας, το καταφύγιο του Λύκου, καθώς και το Κέντρο Αναπαραγωγής και Διάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, όπου σε μια έκταση 4 στρεμμάτων ζουν 11 Ελληνικοί Ποιμενικοί. Στο καταφύγιο του Λύκου, βρίσκονται ζώα που έχουν απομακρυνθεί από την αγέλη τους και έχουν ζήσει σε άμεση εξάρτηση από τον άνθρωπο. Δεν γνωρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και είναι αδύνατο να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Αρκτούρος συνεργάζεται με πολλές οργανώσεις του εξωτερικού, όπως τη Διεθνή Φροντίδα για την Άγρια Ζωή και το Δίκτυο για την Επιβίωση των Ειδών. Το 1996 πρωτοστάτησε στη σύσταση του Βαλκανικού Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (BALKAN NET), ενώ εδώ και πολλά χρόνια δέχεται εθελοντές από χώρες της Ευρώπης μέσω της Πανευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εθελοντών.
Η πολύπλευρη δράση του Αρκτούρου έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Υπάρχουν όμως ζητήματα που ξεπερνούν μια περιβαλλοντική οργάνωση…

Θύμα τροχαίων και… αδιαφορίας 

arktouros_02Το 2009 έκλεισε με ένα θλιβερό απολογισμό, μιας και 10 αρκούδες  βρέθηκαν νεκρές, σε 12 τροχαία ατυχήματα. Τα περισσότερα σημειώθηκαν στην Εγνατία Οδό, όπου σύμφωνα με τον Αρκτούρο, η ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων. Η υποτυπώδης περίφραξη, δεν αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο για τις αρκούδες που προσπαθούν να περάσουν το δρόμο, ενώ παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Αρκτούρου και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι αρμόδιοι φορείς δεν αναλαμβάνουν δράση, ώστε να προστατέψουν αποτελεσματικά τα ζώα, υποστηρίζει η  κ. Βάσω Πετρίδου, υπεύθυνη ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας της οργάνωσης. Απευθυνθήκαμε στον κ. Απόστολο Γούλα, πρόεδρο του Δ.Σ της Εγνατίας Οδού, ο οποίος υποστήριξε «πως η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατέψει τις αρκούδες. Συνεργαζόμαστε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν πως προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε μια πολύ μεγάλη περιοχή και συχνά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που μας ξεπερνούν».

Δυστυχώς οι οδηγοί που χτυπούν τις άτυχες αρκούδες στην πλειοψηφία τους εξαφανίζονται, χωρίς να ειδοποιήσουν την τροχαία. Έτσι οι κτηνίατροι του Αρκτούρου φτάνουν αργά μη μπορώντας να βοηθήσουν το ζώο. Τον Ιανουάριο του 2010, η ιστορία επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά. Μια αρσενική αρκούδα, 7 ετών και βάρους περίπου 110 κιλών, βρήκε ακαριαίο θάνατο σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή Ελάτης Τρικάλων. Για άλλη μια φορά ο οδηγός εξαφανίστηκε. Το ζώο εντόπισε κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος Πύλης που εκτελούσε νυχτερινή περιπολία.

Πόδια και δέρμα… ως τρόπαιο

Μέσα στο 2009 έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί τρεις περιπτώσεις αρκούδων που βρέθηκαν νεκρές αφού δέχτηκαν σφαίρα από πυροβόλο όπλο. Η πλέον αποτρόπαια αφορά ένα μικρό αρκουδάκι μόλις δύο ετών,  που βρέθηκε νεκρό, με τα πόδια του κομμένα. Φαίνεται πως ο ασυνείδητος δράστης, πήρε τα πόδια του ζώου ως τρόπαιο.. Ο Δήμος Σταυρούπολης Ξάνθης επικήρυξε με 5.000 ευρώ τους ασυνείδητους, κανείς όμως δεν μπόρεσε να βοηθήσει ώστε να συλληφθούν. Στα τέλη Ιανουαρίου δέρμα καφέ αρκούδας κατασχέθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Αττικής από κατάστημα στο Μοναστηράκι. Το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τι μπορείς να κάνεις

arktouros_ethelontismosΟ Αρκτούρος καλωσορίζει όσους θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων και να ενισχύσουν τις δράσεις του:
Με 50 Ευρώ μπορείς να γίνεις μέλος του Αρκτούρου για ένα χρόνο και να ενισχύσεις ουσιαστικά το έργο του (25 Ευρώ μαθητική συνδρομή).

Με 200 Ευρώ το χρόνο μπορείς να γίνεις ο κηδεμόνας μιας αρκούδας και να καλύψεις μέρος των εξόδων περίθαλψης, διατροφής και φροντίδας της για ένα χρόνο (150 μαθητική-φοιτητική συνδρομή).
Αν σε ενδιαφέρει ο εθελοντισμός, ο Αρκτούρος καλωσορίζει εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι η διάθεση για δουλειά και η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. O εθελοντής δεν έχει καμία οικονομική υποχρέωση και του παρέχεται δωρεάν διαμονή στις περιοχές δράσης.

Μπορείς να επισκεφθείς το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου στη Φλώρινα, όπου ειδικευμένο προσωπικό ξεναγεί το κοινό στο Καταφύγιο της Αρκούδας (Νυμφαίο), στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα (Αετός) και στο Καταφύγιο Λύκου (Αγραπιδιές). Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, επικοινωνήστε με το Περιβαλλοντικό Κέντρο.

Η Βέσνα, ο Μήτσος και η Μπάρμπαρα αν και αρκούδες περνούν πια …ζωή και κότα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου-δεν ζούσαν όμως πάντα έτσι, γι’ αυτό και ζητούν την δική μας βοήθεια, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης που παρατηρούνται ακόμη και σήμερα στη χώρα μας.   

Eπικοινωνία για μέλη:

Ιουλία Ζλατάνου
Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη 54624
Τηλ: 2310 555920
e-mail: izlatanou@arcturos.gr

Eπικοινωνία για εθελοντές:

Μαρία Στυλιάδου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Αετός Φλώρινας 530 75
Τηλ: 23860 41500
e-mail: mstyliadou@arcturos.gr
Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ:
Νίκος Γραμμενόπουλος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Αετός Φλώρινας 530 75
Τηλ: 23860 41500
e-mail: aec@arcturos.gr

Πηγή: NaturaNrg #04

Sas-endiaferei_arrow

Ο «κακός λύκος» χρειάζεται προστασία!

Αλκυόνη: μια «ζεστή» φωλιά εθελοντισμού

Ελληνικοί Υγρότοποι: θησαυροί βιοποικιλότητας

Πρέσπες: μια συμφωνία για τη φύση

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code