ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΑρμονία από άκρη σε άκρη

Αρμονία από άκρη σε άκρη

Ο όρος κυτταρίτιδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 από το Γάλλο γιατρό Lagere και σημαίνει φλεγμονή των κυττάρων. Πρόκειται για μία αντίδραση του λιπώδους ιστού σε πολλούς και ποικίλους ορμονικούς μεταβολικούς ψυχολογικούς κληρονομικούς και επίκτητους παράγοντες. Εκδηλώνεται με τη μεταβολή της αρχιτεκτονικής του λιπώδους ιστού εξαιτίας της διόγκωσης των λιπωδών λοβών που δίνουν στο δέρμα την όψη «φλούδας πορτοκαλιού».

της Άννας-Μαρίας Παπίρη

Η κυτταρίτιδα προκαλείται κυρίως από τις ορμόνες. Ο λόγος μάλιστα που δεν πλήττει τους άντρες είναι, πιθανότατα, επειδή έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις γυναίκες. Ένας ακόμα λόγος που η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού αποτελεί το γεγονός ότι το χόριο (πρωταγωνιστής στο μηχανισμό εμφάνισής της) είναι λιγότερο ανθεκτικό στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα υπό την επίδραση της ηλικίας και τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η κληρονομικότητα. Να θυμάστε, αν η μητέρα σας είχε κυτταρίτιδα, έχετε πολλές πιθανότητες να αποκτήσετε κι εσείς.

Ποιοι μηχανισμοί δημιουργούν την κυτταρίτιδα;

Κάθε ένα από τα λιποκύτταρά μας είναι ένα εργοστάσιο σε μικρογραφία ρυθμισμένο να λειτουργεί τέλεια σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η αποστολή του έγκειται στο να δημιουργεί, να αποθηκεύει και να μειώνει τα αποθέματα καυσίμων τα οποία προορίζονται για την εξασφάλιση των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αποθήκευσης τα λίπη μεταφέρονται στα λιποκύτταρα σε μορφή ελευθέρων λιπαρών οξέων στην καρδιά του κυττάρου και ενώνονται με τη γλυκόζη, για να δημιουργήσουν τα τριγλυκερίδια που αποθηκεύονται στις αποθήκες του κυττάρου. Όλες αυτές οι λειτουργίες ορίζονται από την ινσουλίνη, ορμόνη η οποία αυξάνεται σε κάθε γεύμα και δίνει το μήνυμα της αποθήκευσης του λίπους. Σε συνδυασμό με μία εξωτερική ή εσωτερική απορρύθμιση τα λιποκύτταρα αρχίζουν μία ανεξέλεγκτη αποθήκευση λιπών με αποτέλεσμα την άμεση διόγκωσή τους αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι βιορρυθμοί του λιποκυττάρου

Όπως ο οργανισμός, έτσι και το λιποκύτταρο υπόκειται σε βιολογικούς ρυθμούς, οι οποίοι είναι διαφορετικοί το πρωί από το βράδυ.
ΠΡΩΙ: προκαλείται έκκριση μορίων τα οποία είναι προγραμματισμένα να διεγείρουν τη λειτουργία της λιπόλυσης στο λιποκύτταρο.
ΒΡΑΔΥ: Το λιποκύτταρο αποθηκεύει ενέργεια μετατρέποντας τη γλυκόζη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε τριγλυκερίδια και εξελίσσεται έτσι η λειτουργία της λιπογένεσης. Παράλληλα, ενεργοποιείται το μικροκυκλοφορικό και εντείνεται η αποτοξίνωση του οργανισμού.

Διαφορές κυτταρίτιδας από το κοινό λίπος

Κυτταρίτιδα

  • Αφορά κυρίως τις γυναίκες
  • Εντοπίζεται στο εσωτερικό, εξωτερικό και το πίσω μέρος των μηρών, στο εσωτερικό των γονάτων, στην περιοχή της κοιλιάς, στους γλουτούς, τους γοφούς χαμηλά στην πλάτη, στο εξωτερικό μέρος των μπράτσων αλλά και στους αστραγάλους.
  • Όταν πιέζεται η περιοχή με τα δάχτυλα δημιουργεί ζάρες, βαθουλώματα και ανομοιομορφίες.
  • Δημιουργείται μέσα στο δέρμα.
  • Δεν χρησιμοποιείται από το σώμα σαν πηγή ενέργειας.

Κοινό λίπος

  • Αφορά γυναίκες και άνδρες
  • Βρίσκεται σε όλο το σώμα
  • Με την άσκηση πίεσης δεν εμφανίζει ανομοιομορφίες
  • Δημιουργείται κάτω από το δέρμα
  • Χρησιμοποιείται σαν πηγή ενέργειας από το σώμα.

Μύθοι και αλήθειες

Οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος δεν θα αποκτήσουν ποτέ κυτταρίτιδα;

Δεν έχει καμία σημασία το σωματικό βάρος. Σήμερα όλο και πιο συχνά συναντάμε γυναίκες με χαμηλό ή φυσιολογικό σωματικό βάρος να έχουν κυτταρίτιδα. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η κυτταρίτιδα δημιουργείται από το συνδυασμό διάφορων αιτιών, όπως ορμονικές διακυμάνσεις, κακή διατροφή, δυσκοιλιότητα, στρες, έλλειψη άσκησης και κληρονομικότητα. Οι αυξομειώσεις όμως του βάρους επιτείνουν το πρόβλημα και προκαλούν διαταραχές στη μικροκυκλοφορία. Η ροή του αίματος της λέμφου στο λιπώδη ιστό επιβραδύνεται με αποτέλεσμα τη λιπογένεση.

Όσες γυναίκες πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού καθημερινά δεν εμφανίζουν κυτταρίτιδα;

Το νερό είναι ένας πολύ καλός ενυδατικός και αποτοξινωτικός παράγοντας. Σε καμία περίπτωση από μόνο του δεν αντιμετωπίζει τη συσσώρευση τοπικού λίπους. Το άφθονο νερό συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Αντίθετα, η υπερβολική ποσότητα νερού που πίνουν οι γυναίκες (πολλές φορές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας) μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά.

Η γυμναστική από μόνη της μπορεί να «διώξει» την όψη φλοιού πορτοκαλιού;

Τίποτε από μόνο του δεν μπορεί να εξαλείψει την κυτταρίτιδα. Η άσκηση και ειδικότερα η αερόβια άσκηση, η σουηδική γυμναστική, το γρήγορο περπάτημα, η γιόγκα, το κολύμπι, το ανέβασμα στις σκάλες στη μύτη των ποδιών είναι εύκολες και αποτελεσματικές ασκήσεις που εάν ενταχθούν σε ένα γενικότερο πρόγραμμα με υγιεινή διατροφή, διατροφικά συμπληρώματα και καλλυντικά σκευάσματα θα έχει αποτέλεσμα.

Ο ήλιος βοηθά στην εξάλειψή της;

Ο ήλιος και συγκεκριμένα η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μόνο βλάβες θα προκαλέσει στο δέρμα αλλά και στον οργανισμό σου. Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο γενικότερα για να ζήσεις περισσότερο και ομορφότερη…

Τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν;

Τα λιποδιαλυτικά συμπληρώματα βοηθούν στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και εντείνουν τη λειτουργία της λιπόλυσης. Συζήτησε με το διατροφολόγο σου πώς θα τα εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα, ιδιαίτερα εάν λαμβάνεις και άλλα συμπληρώματα διατροφής.

Πηγή: NaturaNrg #39

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.