Αρώνια: Σούπερ Αντιοξειδωτικό Smoothie και Μαρμελάδα

Αρώνια: Σούπερ Αντιοξειδωτικό Smoothie και Μαρμελάδα

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Super foods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Η αρώνια είναι ένα θαυματουργό φρούτο, που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ολοένα γίνεται και πιο γνωστό. Είναι τόσα τα οφέλη που έχει η κατανάλωσή της, που όταν τη βρείτε μην αφήσετε την ευκαιρία να την αξιοποιήσετε!

Για τη μέγιστη πρόσληψη των ωφελειών του καρπού της αρώνιας, ιδανικότερη είναι η κατανάλωση φρέσκου καρπού σε νωπή μορφή κατά την περίοδο συγκομιδής του που εκτείνεται από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, για τις περιόδους όπου ο καρπός δεν διατίθεται νωπός στην αγορά, μπορείτε να τη βρείτε κατεψυγμένη και να την αξιοποιήσετε άριστα σε smoothies.

Smoothie Αρώνια με γάλα Καρύδας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να αξιοποιήσετε την αρώνια είναι ένα θρεπτικότατο smoothie-χυμό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με υγεία.

Αρώνια: Σούπερ Αντιοξειδωτικό Smoothie και ΜαρμελάδαΥλικά για 2 άτομα

2 κούπες κατεψυγμένα μούρα αρώνια

2  μπανάνες

1 φλιτζάνι γιαούρτι

1 φλιτζάνι γάλα καρύδας

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Σε ένα μπλέντερ, χτυπήστε μαζί τα μούρα, τις μπανάνες, το γιαούρτι, το γάλα καρύδας, και το μέλι. Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά βρώμη.

 

 

Μαρμελάδα αρώνια με δαμάσκηνα

Επειδή ο καρπός της αρώνια είναι αρκετά ξινός και στυφός, συνδυάστε την αρώνια με άλλο φρούτο ώστε να δώσετε στη μαρμελάδα πιο γλυκιά γεύση.

Αρώνια: Σούπερ Αντιοξειδωτικό Smoothie και ΜαρμελάδαYλικά

1 κιλό αρώνια

400 γρ. δαμάσκηνα

700 γρ. σιρόπι αγαύης

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

1 αστεροειδή γλυκάνισο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε την αρώνια και τα δαμάσκηνα. Αφαιρούμε το κουκούτσι από τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στα τέσσερα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φρούτα και 1½ ποτήρι νερό. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε ελαφρώς τα φρούτα, με προσοχή όμως για να τα μη τα μετατρέψουμε σε ένα ομοιογενές πολτό.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

15 λεπτά περίπου πριν το τέλος του βρασίματος της σάλτσας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110°C , στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε τα βαζάκια. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε και τα καπάκια για 5 λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε τα βαζάκια από το φούρνο και μοιράζουμε τη μαρμελάδα. Τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια και γυρνάμε ανάποδα τα βαζάκια μέχρι να κρυώσουν. Με αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνουμε σωστή αποστείρωση και εμφιάλωση.

Πηγή: naturanrg, T.98

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *