Life10ο Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE

10ο Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE

Portraits: Κοίτα όσα Νιώθω”
Το Διεθνές Φεστιβάλ ορόσημο για την Τέχνη & την Ψυχική Υγεία, «ART4MORE», έρχεται στις 13-15 Οκτωβρίου στην Αθήνα από τον φορέα ψυχικής υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», στο χώρο του Trii Art Hub (Δράκου 9, Αθήνα, Μετρό Συγγρού Φιξ). Είσοδος Ελεύθερη.
Το Φεστιβάλ ART4MORE πραγματοποιείται από το 2007 ετησίως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε κοινωνικά θέματα / θέματα Ψυχικής Υγείας και την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνοδεύουν τις παθήσεις Ψυχικής Υγείας.
Για το 2017 η θεματική του 10ου ART4MORE είναι το «Πορτραίτο» και η «Αυτοπροσωπογραφία», γύρω από την οποία θα αναπτυχθούν Εκθέσεις, Εργαστήρια, Performances, Συζητήσεις και Μουσικά δρώμενα, σε ένα τριήμερο Φεστιβάλ. Στην κοινωνία αναπτύσσονται πρότυπα και το «σωστό», το «όμορφο» αποκτά καλούπια, ενώ το διαφορετικό προκαλεί αποστροφή και απορρίπτεται. Στόχος του 10ου Φεστιβάλ ART4MORE, είναι να σπάσουμε τα καλούπια του κοινωνικά αποδεκτού προσώπου, να κάνουμε ουσιαστικές αναγνώσεις για να δούμε τις όμορφες ψυχές όλων, ομορφαίνοντας έτσι και τη δική μας.
Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13/10/2017 και ώρα 19.00μ.μ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ (Σάββατο 14/10 και Κυριακή 15/10, 12:00 – 23:00)

  1. TRAUMA

Το τραύμα είναι ένα σημείο που συνεπάγεται έννοιες όπως ανάμνηση, ανάδυση κρυφών συναισθημάτων συνδεδεμένων με γεγονότα. Αν τα σώματά μας αφηγούνται ιστορίες, τότε τα σημάδια τους είναι οι λέξεις. Στην Τέχνη και την Επιστήμη, σώμα και ψυχή είναι άρρηκτα δεμένα.
Δράση:

  • Body Calligraphy Booth ανοιχτό για τους επισκέπτες. Καλλιγράφος: Κωνσταντίνα-Πολυτίμη Ζερδεβά-Μπρικόρη. Διάρκεια: 2 ώρες. (Σάββατο 14/10, 19.00-21.00)

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου
­­

  1. ARTIST RESIDENCIES σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.).

Καλλιτέχνες της Α.Σ.Κ.Τ. επισκέπτονται δομές ψυχικής υγείας, υλοποιώντας συναντήσεις παραγωγής καλλιτεχνικών έργων από κοινού με λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παράλληλα, ομάδα καλλιτεχνών μαζί με μέλη της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» διαμένουν στον Καλλιτεχνικό Σταθμό των Δελφών της Α.Σ.Κ.Τ. όπου συνδημιουργούν εικαστικά έργα. Συμμετέχουν επίσης μέλη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.) Δομή Φωκίδας.
Συμμετοχή: Εθελοντική ομάδα PhotoAid.
Επιμέλεια Έκθεσης: Μαριτίνα Κονταράτου

  1. «ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΗ» / Αστικά παιχνίδια

Ο άξονας Άνθρωπος – Σώμα – Αστικός Χώρος, δημιουργεί διάφορες αλληλεπιδράσεις που αφορούν στην ψυχολογία και τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης.
Δράσεις:

  • Body Art: Η body artist Ράνια Καρελάκη δημιουργεί χρησιμοποιώντας σύμβολα πάνω στο σώμα, με χρώματα και επιθέματα (Παρασκευή 13/10, 19.00-21.00)
  • Performative Drawing. Videos & performance. Το σώμα του καλλιτέχνη χρησιμοποιείται ολόκληρο ως εργαλείο σχεδίασης και δημιουργίας.

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου

  1. Κομικό Πορτραί(ε)το / (έκθεση comics)

Μια έκθεση πορτραίτων με μορφή κόμικς. Μια απόπειρα να αποδοθούν διάσημοι ζωγράφοι και οι πίνακές τους μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση.
Δημιουργός  και επιμέλεια έκθεσης: Κλειώ Λιάβα.

  1. Έκθεση έργου “Zsille Zoltan”

Ένα πρόσωπο που επιθυμεί με αγωνία να “αποσυμβολιστεί”. Μια ψυχολογική αποτύπωση του βλέμματος που ζητάει επίμονα να μοιραστεί την ιστορία του.  Μια αφήγηση για την απλή, αλλά και επείγουσα ανάγκη για επικοινωνία.
Καλλιτέχνης: Κώστας Κοσνετζώφ.

Φωτογραφική Έκθεση «Βλέπεις όσα νιώθω;»  
Μια έκθεση φωτογραφικών πορτραίτων, όπου μέσα από την ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών, επιδιώκεται να παρατηρηθεί πόσες διαφορετικές αναγνώσεις μπορούν να γίνουν για το ίδιο πρόσωπο. Ο θεατής – αναγνώστης είναι ελεύθερος να ανοίξει την δική του πόρτα ερμηνείας και να φανταστεί μια αφήγηση.
Φωτογραφίες έκθεσης: Φωτογραφική Ομάδα “Instantane”
Επιμέλεια έκθεσης: Δανάη Οικονόμου.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ στρογγυλής τραπέζης (Κυριακή 15/10, 17.00-19.00)
«Εικόνα & Ψυχισμός»
Συμμετοχή των φορέων: ΑΜΑΚΑ, Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ), Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.), Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), Ψυχολογία-Τέχνη.
Συντονιστής Συζήτησης: Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης