ΕυεξίαBody and mindΑρώματα που κάνουν καλό!

Αρώματα που κάνουν καλό!

Όλοι ίσως γνωρίζουμε ότι τα αιθέρια έλαια αποτελούν τη βάση όλων των αρωμάτων και ότι χρησιμεύουν στον αρωματισμό των καλλυντικών, αλλά ίσως δεν είναι εξίσου γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα της υγείας, γιατί κάνουν καλό στο σώμα και την ψυχή.  Κι αυτό γιατί τα αγνά φυσικά αιθέρια έλαια περιέχουν τη ζωτική συμπυκνωμένη ενέργεια, την ψυχή του φυτού.

♦ της Στέλλας Μπανούση

Διάχυτα στον αέρα με τη βοήθεια συσκευών καύσης ή διαλυμένα στο νερό του μπάνιου, τα αιθέρια έλαια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες αναγνωρίζει και η ιατρική κοινότητα. Περιέχουν ουσίες που η δράση τους είναι καταπραϋντική, θερμαντική, αποτοξινωτική, αναλγητική, επουλωτική, χαλαρωτική, τονωτική κ.ά.

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες, ανάλογα με το φυτό από το οποίο έχει προέλθει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φύση έχει εμφυτεύσει σε κάθε φυτό ένα μήνυμα, έναν προορισμό. Έτσι το κάθε αιθέριο έλαιο, ενεργώντας σαν πιστός αγγελιοφόρος, μεταφέρει το μήνυμα αυτό θεραπεύοντας, ισορροπώντας και αναζωογονώντας τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου. Αυτά τα μηνύματα, οι λειτουργίες και οι ιδιότητες του κάθε φυτού ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα (Ελλάδα, Ινδία, Αίγυπτος, κ.ά.), όπου χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια για να θεραπεύσουν και να προφυλάξουν από ασθένειες, για να καθαρίσουν και να εναρμονίσουν καταστάσεις ανισορροπίας της ανθρώπινης ενέργειας, να επιφέρουν χαλάρωση ή ενεργοποίηση δυνάμεων.

Απευθυνθείτε στον ειδικό

Το γεγονός ότι προέρχονται από φύλλα, άνθη ή φλοιούς και άρα είναι απολύτως φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούμε επιπόλαια: αν τα χρησιμοποιήσουμε με λάθος τρόπο ή σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, αλλεργίες ή και εγκαύματα. Πριν ξεκινήσουμε μια θεραπεία με αιθέρια έλαια, είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό που ειδικεύεται στη φυτοθεραπεία.

Ο όρος «αιθέρια έλαια» μπορεί να μας παραπλανήσει, γιατί δεν πρόκειται για ελαιώδη υγρά, αλλά για πτητικές ουσίες, που εξατμίζονται γρήγορα, διαχέοντας το άρωμά τους. Επιδρούν στον οργανισμό μέσω της μύτης, του δέρματος, του στόματος. Είναι από τις λίγες ουσίες που διαπερνούν το χόριο και από ‘κει εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

αιθέρια έλαια-Αρώματα που κάνουν καλό!-naturanrgΤρόποι χρήσης

Τρεις είναι οι κυριότεροι τρόποι χρήσης των αιθέριων ελαίων:

Αρωματικοί λύχνοι: Είναι ο πιο εύκολος τρόπος χρήσης, παράλληλα όμως είναι πολύ αποτελεσματικός. Επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, ακόμα και αυτά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα. Τέλος, είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καθαρίσουμε ή απλώς να αρωματίσουμε ένα χώρο.

Μπάνια: Ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια στο τέλος της ημέρας θα μας αναζωογονήσει και θα μας απαλλάξει από δυσάρεστα ενεργειακά βάρη. Τα μπάνια δρουν θεραπευτικά για πολλά προβλήματα: αϋπνία, προβλήματα περιόδου, πονοκεφάλους, κρυολογήματα κ.ά.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο αιθέριο έλαιο για την περίπτωσή μας. Απαιτούμενη ποσότητα: 10-15 σταγόνες για 15-20 λεπτά χαλάρωση στο νερό.

Μασάζ: αποτελεί μια κλασική μέθοδο αρωματοθεραπείας που μπορεί να μας ανακουφίσει από πόνους, σωματικές και ψυχικές εντάσεις. Το αιθέριο έλαιο δε χρησιμοποιείται ποτέ σε απευθείας επαφή με το δέρμα αλλά αναμιγνύεται με κάποιο βασικό λάδι π.χ. αμυγδαλέλαιο, σιτέλαιο, λάδι jojoba, λάδι αβοκάντο, λάδι άγριας τριανταφυλλιάς κ.ά.

Τα αιθέρια έλαια του χειμώνα

Βήχας, καταρροή, πυρετός, μυϊκοί πόνοι είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που συνήθως αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή. Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε από καθένα από αυτά τα συμπτώματα με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.

Βήχας

Υπάρχουν αιθέρια έλαια ικανά να ρευστοποιήσουν τις βλέννες και τη ρινική καταρροή, που σχηματίζεται στην περίπτωση κρυολογήματος ή σοβαρότερης φλεγμονής του αναπνευστικού. Μπορείτε να τα εισπνεύσετε, αφού διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα. Ανάμεσα στα αποχρεμπτικά αιθέρια έλαια βρίσκονται τα:

αιθέρια_έλαια-Αρώματα που κάνουν καλό!-naturanrgΕυκάλυπτος: Χρησιμοποιείται χάρη στις καταπραϋντικές του ιδιότητες και τη δράση του κατά του βήχα. Λίγες σταγόνες σε νερό πάνω στο καλοριφέρ βοηθούν στην καλύτερη αναπνοή.

Πεύκο (Pinus Sylvestris), καταπραΰνει το βήχα. Επίσης, 10 σταγόνες στο νερό της μπανιέρας είναι αρκετές για να αναζωογονήσουν το δέρμα σας και να τονώσουν το αναπνευστικό σας σύστημα.

Θάμνος: Juniperus Communis. Έχει αποχρεμπτικές και ισχυρά αντισηπτικές ιδιότητες, ειδικά όταν διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

Καταρροή και πυρετός

Μία πολύ καλή επιλογή για να ανακουφιστείτε από το συνάχι αποτελούν τα αιθέρια έλαια της μέντας και του μαύρου πιπεριού.
Ρίξτε 4 σταγόνες μέντα και 3 μαύρο πιπέρι σε νερό που βράζει, κι αφού σκεπάσετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, κάντε ατμοθεραπεία. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε σε 30 ml λάδι βάσης 18 σταγόνες (συνολικά) από tea tree, μέντα, μαύρο πιπέρι και ευκάλυπτο και να κάνετε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα. Θα ανακουφιστείτε όχι μόνο από το συνάχι, αλλά και από τον πυρετό.

Προσοχή: Η καμφορά, η μέντα και ο ευκάλυπτος απαγορεύονται, αν κάνετε ομοιοπαθητική θεραπεία.

Τα σωστά αρώματα στο σπίτι

Διεγερτικό στο καθιστικό
Βάλτε λίγο νερό με 4-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια συσκευή καύσης. Σας συνιστούμε έλαιο λεμονιού.

Καταπραϋντικό στο υπνοδωμάτιο
Ένα έλαιο που βοηθά στην αναπνοή στη διάρκεια της νύχτας είναι ο ευκάλυπτος. Αρκεί να ρίξετε 3-4 σταγόνες σε λίγο νερό και να το τοποθετήσετε πάνω στο καλοριφέρ κάθε 3 μέρες περίπου.

Χαλαρωτικό στο μαξιλάρι
Αρκούν 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας απευθείας στο μαξιλάρι, λίγα λεπτά πριν κοιμηθείτε, σας βοηθά να χαλαρώσετε. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ ή όποτε αισθάνεστε ένταση.

Κατά του στρες στο γραφείο
Βάζετε 3 σταγόνες μέντα σε λίγο νερό και το αφήνετε να θερμανθεί σε μια συσκευή καύσης. Δυναμώνει το μυαλό, ηρεμεί τα νεύρα και βοηθά να αποβάλετε το στρες. Ενδείκνυται για περιόδους εξετάσεων, ειδικά για φοιτητές και μαθητές, που μετά από πολλές ώρες διαβάσματος ξαφνικά δεν θυμούνται τίποτα.

Πηγή: NaturaNrg #35

Sas-endiaferei_arrow

Βάλτε για ύπνο… την αϋπνία σας

Μήπως δεν «χωνεύετε» καλά τα συναισθήματά σας;

Garden Therapy… θεραπεία ψυχής

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης