GreenΑρωματικά φυτά - πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Αρωματικά φυτά – πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Τα φυτά που θέλω – πριν από όλα τα άλλα – να έχω κοντά στην κουζίνα μου είναι τα αρωματικά – έστω και μια ρίζα για ένα τσάι ή το μαγείρεμα. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά στην ελληνική φύση είναι πολυετή – αειθαλή θαμνάκια ή ποώδη που ξηραίνονται το χειμώνα και ξαναβγάζουν φύλλα την άνοιξη. Πολλά από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των Χειλανθών, που χαρακτηρίζονται για το άρωμά τους και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

♦ της Nicolette Van Der Smissen – Γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικών προϊόντων- agrobio@otenet.gr

Ανάλογα με το είδος, παράγουμε φυτά από σπόρο, από ρίζωμα ή μόσχευμα (κλαδάκι). Οι εποχές του φθινοπώρου και της άνοιξης είναι κατάλληλες για πολλαπλασιασμό με ρίζωμα και μοσχεύματα. Μερικά μοσχεύματα βγάζουν ρίζες μέσα σε ένα ποτήρι νερό (π.χ. πικροδάφνη, γεράνιο). Στο φασκόμηλο, τη λεβάντα και το δενδρολίβανο έχω παρατηρήσει τα καλύτερα αποτελέσματα στον περλίτη ή σε περλίτη με χώμα. Δεν χρειαζόμαστε λίπασμα για την ριζοβολία. Ο περλίτης είναι διογκωμένος ασβέστης που χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό στις οικοδομές. Είναι πολύ ελαφρύς και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό και συγχρόνως να αερίζεται. Η υγρασία μαζί με τον αέρα είναι απαραίτητα για τις νεαρές ρίζες. Υπάρχει ο πολύ λεπτός (ο «οικοδομικός») και ο «γεωπονικός» περλίτης (σε μεγαλύτερους σβώλους). Δεν είδα διαφορά ανάμεσα στα δύο. Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα δομικών υλικών ή σε γεωπόνους.

Οδηγίες,  βήμα- βήμα

  • Παίρνω τα μοσχεύματα από ένα φυτό που μ’αρέσει και είναι υγιές. Αφαιρώ τα περισσότερα φύλλα για να μειώσω τις ανάγκες του σε νερό. Καλύτερα ριζώνουν νεαρά κλαδάκια που έχω σκίσει από ένα μεγαλύτερο κλαδί, ώστε να μένει ένα κομμάτι από το παλιό κλαδί στη βάση (το «τακούνι»).
  • Στρώνω μια γλάστρα με πλαστικό, στο οποίο έχω κάνει μερικές τρύπες για να φύγει το περίσσιο νερό. Τη γεμίζω με περλίτη, ποτίζω καλά και τοποθετώ κλαδάκια (σε απόσταση 5 cm το ένα από το άλλο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στη ριζοβολία, όταν βάζουμε τα μοσχεύματα πριν τη φύτευση για μερικά λεπτά σε ένα παρασκεύασμα με γαλακτοβάκιλλο. Το μοναδικό σκεύασμα που βρήκα στην αγορά είναι το Culbac της Χελλαφάρμ (με παραγγελία στον γεωπόνο).
  • Βάζω τα μοσχεύματα στη σκιά και φροντίζω να μη στεγνώσουν (πότισμα, σκέπασμα). Σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν μήνες για να φανούν οι ρίζες. Τότε κάνω τη μεταφύτευση στο χώμα.
  • Τον ίδιο τρόπο πολλαπλασιασμού μπορούμε να εφαρμόσουμε σε πολλά πολυετή, κυρίως διακοσμητικά, φυτά.
    Στα φυτά που πολλαπλασιάζονται με ρίζωμα παίρνουμε (μέσα στο χειμώνα, όταν δεν έχει πολλά φύλλα) ένα κομμάτι ρίζας από ένα φυτό δυόσμου ή μέντας ή ένα κομμάτι από την ριζική μπάλα (στο τσάι του βουνού) και το μεταφυτεύουμε. Οι ρίζες πρέπει να καλυφθούν από το χώμα (0,5-1 cm βαθιά).

Προσέχω το φεγγάρι…

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, έχω μάθει να προσέχω τις φάσεις της σελήνης και των άστρων στην καλλιέργεια. Έχω παρατηρήσει καλύτερα αποτελέσματα, όταν γίνουν συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένες ημέρες. Καλές μέρες για τη ριζοβολία μοσχευμάτων και για μεταφυτεύσεις είναι: 10-11.2.11, 19-20.2.11, 27.2-1.3.11, 9-11.3.11, 18-19.3.11, 27-28.3.11


Οικογένεια Χειλανθή (Labiatae – Lamiaceae)

♦ Πολλαπλασιασμός κυρίως με μόσχευμα: Δενδρολίβανο, Λεβάντα, Φασκόμηλο

♦ Πολλαπλασιασμός κυρίως με σπόρο: Βασιλικός, Δίκταμος, Θυμάρι, Θρούμπι, Μαντζουράνα, Μελισσόχορτο, Ρίγανη. Φασκόμηλο, Φλησκούνι, Υσσωπος

♦ Πολλαπλασιασμός κυρίως με ρίζωμα: Δυόσμος, Μέντα, Σιδερίτης (Τσάι του βουνού)

Πηγή: NaturaNrg #14

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης