LifeΑς ξαναδούμε τον αθλητισμό…κι όχι τις επιδόσεις!

Ας ξαναδούμε τον αθλητισμό…κι όχι τις επιδόσεις!

Ας ξαναδούμε τον αθλητισμό…κι όχι τις επιδόσεις! Τον τελευταίο καιρό, μετά το σκάνδαλο Άρμστρονγκ, έγινε πολύς ντόρος για την αγωνιστική ποδηλασία και την χρήση αναβολικών ουσιών. Τόσο πολύ, που εξετάστηκε το ενδεχόμενο να σταματήσει η ποδηλασία να είναι ολυμπιακό άθλημα. 

♦ του Γιώργου Λιαδή

Ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό ο μεγαλύτερος ποδηλάτης στην ιστορία του αθλήματος. Κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο σε μικρή ηλικία κι από εκεί και πέρα έχει κατακτήσει τα σημαντικότερα μετάλλια με νίκες σε ολυμπιακούς αγώνες και tour de France, το “champions league” της ποδηλασίας. Όλοι υποπτεύονταν πως είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το αποδείξει. Ο ίδιος ο Λανς ίδρυσε έναν οργανισμό (livestrong) για να βοηθήσει τους πάσχοντες με καρκίνο (χαρακτηριστικό σήμα το κίτρινο βραχιολάκι που σχεδιάστηκε για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και έγινε γρήγορα γνωστό με μεγάλες προσωπικότητες να το φορούν).

Παραδέχτηκε πως έκανε χρήση αναβολικών

Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, και μετά το τέλος της καριέρας του τα στόματα άνοιξαν και οι φήμες έγιναν στοιχεία, οδήγησαν σε έρευνα και έλαμψε η αλήθεια. Ο κόσμος έμεινε άφωνος, ή καλύτερα οι υποκριτές φόρεσαν ένα έκπληκτο βλέμμα και πόζαραν στις οθόνες. Του αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και οι χορηγοί ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Τώρα ετοιμάζεται το θέμα να γίνει και ταινία. Εξάλλου τα χρήματα είναι πολλά. Για όλους. Ο ίδιος ο αθλητής σε μια συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ παραδέχτηκε πως έκανε χρήση αναβολικών. Στην ερώτηση “αν αισθάνεται πως έκλεψε τους υπόλοιπους” απάντησε πως όχι. Αγωνίστηκε στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους.

Και ποιος θα ξεχάσει το σκάνδαλο με τον Κονταδόρ πριν από δύο χρόνια, που αφότου κέρδισε το Τουρ βγήκε θετικός σε ουσίες, τις οποίες ο ίδιος υποστήριξε ότι προέρχονται από βοδινό κρέας που κατανάλωσε σε εστιατόριο; Και πόσοι άλλοι, από τα μεγάλα ονόματα δεν “πιάστηκαν” (βλέπε Φρανκ Σλεκ στο τελευταίο Τουρ). Πράγματι, ο Λανς ντοπαρίστηκε για να αγωνισθεί στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους.

Η αγωνιστική ποδηλασία είναι βρώμικη, τουλάχιστον σε τέτοιο επίπεδο πρωταθλητισμού. Όπως και ο στίβος εξάλλου. Και πολλά άλλα αθλήματα (πρόσφατα “πιάστηκε” ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, εδώ, στη δική μας γειτονιά). Πριν λοιπόν καταδικάσουμε την ποδηλασία, ας δούμε το φαινόμενο σφαιρικά.

Ο αθλητισμός έγινε προϊόν με υψηλή αξία και τεράστια κέρδη. Μολύνθηκε από απίστευτα χρηματικά ποσά, χορηγούς και διαφημίσεις. Οι αθλητές έγιναν είδωλα μέσα από στρατηγικές μάρκετινγκ και γέμισαν οι φυλλάδες με ανούσιες λεπτομέρειες, αφού δεν μπορούσαν να βρουν κάτι άξιο λόγου. Το σκάνδαλο και η πτώση τροφοδότησε  «μια γλυκιά αίσθηση αίματος». Καλά του κάνανε του κλέφτη. Δικαιοσύνη, όμως, που δεν έχει τίποτα το δίκαιο, παρά μόνο εκδίκηση μυρίζει.

Πριν πυροβολήσετε έναν αθλητή ή ένα άθλημα στο σύνολό του, αναρωτηθείτε μήπως είστε κι εσείς υπεύθυνοι, μήπως έχετε παίξει κάποιον ρόλο στην καταστροφή όλων αυτών των ανθρώπων. Γιατί ο Λανς γλίτωσε τον καρκίνο και έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τον εαυτό του μετά, προκειμένου να κερδίσει την πρώτη θέση, ανάμεσα σε ανθρώπους που – όπως κι αυτός – ήταν κλέφτες. Ίσως όχι όλοι. Αλλά σίγουρα οι πιο επιφανείς.

Όταν αγοράζουμε τα προϊόντα των χορηγών, όταν αγοράζουμε τις εφημερίδες που έχουν πολλές λέξεις αλλά καμιά ουσία, όταν ηρωοποιούμε ανθρώπους ή όταν τους γιουχάρουμε όταν πέφτουν, είμαστε υπεύθυνοι. Γιατί ποτέ δεν κοιτάμε τον άνθρωπο, αλλά τις επιδόσεις του.

Ας ξαναδούμε με άλλη ματιά τον αθλητισμό. Εμείς μόνο μπορούμε να ξαναφέρουμε την ομορφιά εκεί που σήμερα υπάρχουν μονάχα αριθμοί…
Για τον Λανς και τον αιώνιο πειρατή μου, Μάρκο Παντάνι

Πηγή: NaturaNrg #36

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης