ΨυχολογίαΆγχοςAshwagandha, το θαυματουργό βότανο

Ashwagandha, το θαυματουργό βότανο

To Ashwagandha (Withani somnifera ή αλικάκαβο) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες.  Εκτός αυτών, το Ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.

♦ Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου / Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. [www.ayurveda-hellas.gr] (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Το ashwagandha, γνωστό επίσης ως Ινδικό Winter Cherry είναι θάμνος που καλλιεργείται στην Ινδία, οι ρίζες του οποίου χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους Αγιουρβεδικούς θεραπευτές.  Ashwagandha στα σανσκριτικά σημαίνει «μυρωδιά του αλόγου», όρος που ίσως προέρχεται από τη μυρωδιά της ρίζας του φυτού που θυμίζει τον ιδρώτα του αλόγου.  Η λατινική ονομασία του είδους somnifera σημαίνει «αυτό που φέρνει ύπνο», και είναι χαρακτηριστική των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του.

Η ρίζα του ashwagandha περιέχει φλαβονοειδή και πολλά ενεργά συστατικά της τάξης των withanolide.  Αρκετές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν ασχοληθεί με το εάν το ashwagandha έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιστρές, αντιοξειδωτικές, ανοσο-ενισχυτικές και ανανεωτικές ιδιότητες.  Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι η ρίζα του ashwagandha διαθέτει σεξουαλικά ενισχυτικές δράσεις.

Το Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες.  Εκτός αυτών, το ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντι-οξειδωτικές δράσεις καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.  Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φλεγμονών (περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας) και σε μεγάλο αριθμό μολυσματικών ασθενειών. Στην Ινδία, οι βλαστοί και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται επίσης ως τροφή καθώς και για την πήξη του γάλακτος.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ερευνητές του Banaras Hindu University στο Βαρανάσι της Ινδίας, ανακάλυψαν ότι μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται στο ashwagandha είναι ισχυρές αντι-οξειδωτικές ουσίες.  Έκαναν δοκιμές με αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις που ασκούν στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τριών φυσικών αντι-οξειδωτικών ουσιών – του υπεροξείδιου της δισμουτάσης, της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.

Αναφέρουν ότι «τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με τη θεραπευτική χρήση του ashwagandha ως αγιουρβεδικό rasayana (υποστηρικτικό της υγείας).  Η αντιοξειδωτική δράση των ενεργών στοιχείων της ρίζας του ashwagandha μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις αναφερόμενες αντιστρες, πνευματο-ενισχυτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές δράσεις στα πειράματα με ζώα, και στις κλινικές καταστάσεις».

Αφροδισιακές ιδιότητες

Ιστορικά, χρησιμοποιούσαν το ashwagandha ως αφροδισιακό.  Στο αρχαίο Kama Sutra αναφέρεται ως ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να εξυψώσει τη σεξουαλική εμπειρία.  Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη σεξουαλική υγεία και να βελτιώνει τη γενική ζωτικότητα ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπραΰνει την νοητική κατάσταση.

Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Οι ρίζες του ashwagandha χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, το κλασικό ινδικό σύστημα ιατρικής, το οποίο ταξινομεί το ashwagandha στα rasayana – προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της σωματικής και νοητικής υγείας – καθώς προστατεύει από τις ασθένειες και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Νοητικές λειτουργίες

Στην Ινδία, το ashwagandha χρησιμοποιείται σε γηριατρικούς ασθενείς για την αντιμετώπιση των νοητικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων της αμνησίας. Μία μελέτη που διεξάχθηκε το 1991 στο Τμήμα Φαρμακολογίας, του Health Science Center του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι τα εκχυλίσματα του ashwagandha παρουσίαζαν δραστηριότητα παρόμοια με αυτή των GABA υποδοχέων – πράγμα το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τις αγχολυτικές δράσεις του βοτάνου.

Εργαστηριακή μελέτη που έγινε το 2002 έδειξε ότι το ashwagandha διεγείρει την ανάπτυξη των νευραξόνων και δενδριτών.  Μελέτη που έγινε το 2001 έδειξε ότι το ashwagandha διαθέτει ιδιότητες ενισχυτικές για τη μνήμη, ενώ προηγούμενη μελέτη του 2000 έδειξε ότι το ashwagandha εμφανίζει αντι-αγχωτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις.

Ενδεχόμενες χρήσεις του ashwagandha

Έρευνα* δηλώνει ότι το ashwagandha μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στη θεραπεία:
✓ Γνωστικών δυσλειτουργιών, ικανότητα συγκράτησης και ανάκλησης
✓ Νόσου του Alzheimer
✓ Αρθρίτιδας
✓ Υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων
✓ Γήρανσης
✓ Σεξουαλικών προβλημάτων – αφροδισιακό
* σύμφωνα με τη βιβλιογραφία

Γενικές χρήσεις

Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αυξάνει τη ζωτικότητα, την ενέργεια, την αντοχή και το ηθικό σθένος. Προάγει τη μακροζωϊα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να εξαντλεί τα αποθέματα του σώματος.

Στην πραγματικότητα, η ικανότητα του να θρέφει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος και το στρες, χαρίζοντας νοητική ηρεμία. Αυτό καθαυτό το βότανο, έχοντας ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αρθριτικά και ρευματικά προβλήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ναι μεν το ashwagandha είναι ένα πανάρχαιο παραδοσιακό βότανο. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος παρασκευής που ουσιαστικά έχει να κάνει με την παραγωγό εταιρεία. Γι’αυτό το λόγο το Himalaya ashwaganda θεωρείται κορυφαίο.

Διαβάστε επίσης, ποια είναι τα προσαρμογόνα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες

Πηγή: NaturaNrg #62

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης