Αρχική Βιταμίνες & Συμπληρώματα Ασταξανθίνη: Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό … που αδυνατίζει!

Ασταξανθίνη: Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό … που αδυνατίζει!

Μπορεί το όνομά της να είναι δύσκολο να το προφέρετε ή να το συγκρατήσετε στη μνήμη σας, όμως η ασταξανθίνη αποτελεί μία φυσική χρωστική ουσία με εκπληκτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που θα πρέπει να τις γνωρίζετε.

♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Γιατί; Πρώτα από όλα, επειδή είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι σε θέση να προσφέρει προστασία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες 100 έως 550 φορές περισσότερη σε σχέση με τη βιταμίνες C και Ε. Και δεύτερον, για την αντιφλεγμονώδη δράση της που είναι πολύτιμη για εσάς που επιθυμείτε να χάσετε βάρος και όχι μόνο!

Η ασταξανθίνη ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, που αποτελούν προδρόμους της βιταμίνης Α, και διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η ασταξανθίνη παράγεται από πολλούς τύπους φυκιών και πλαγκτόν, κατά κύριο λόγο από το πράσινο φύκι Haematococcus pluvialis. Είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που χαρίζει το ροζέ χρώμα στη σάρκα αρκετών ψαριών που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι γαρίδες, η πέστροφα και το κριλ.

Είναι ένα από τα ελάχιστα καροτενοειδή που καταφέρνει να ξεπερνά τόσο τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όσο και τον αιματοαμφιβληστροειδικό φραγμό, ασκώντας αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση πάνω σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο μάξιμουμ

Το μόριο της ασταξανθίνης μοιάζει πολύ με αυτό της Β-καροτίνης, με ορισμένες διαφορές στις βιολογικές και χημικές ιδιότητές του. Διάφορες έρευνες έχουν συγκρίνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης με αυτές άλλων καροτενοειδών. Έχει διαπιστωθεί ότι η ασταξανθίνη είναι ο πιο ισχυρός εξολοθρευτής του μονήρους οξυγόνου (ελεύθερη ρίζα υπεύθυνη για τις βλαβερές επιπτώσεις των υπεριωδών ακτινών UVA), εξουδετερώνοντάς το δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τη Β-καροτίνη και σχεδόν 80 φορές πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη Ε. Επίσης, αποδείχτηκε 50 φορές πιο ισχυρή στην πρόληψη της υπεροξείδωσης των λιπαρών οξέων σε σχέση με τη Β-καροτίνη.

Ξεμπλοκάρει το μεταβολισμό

Η ασταξανθίνη δεν διατηρεί μονάχα νεαρά τα κύτταρα του οργανισμού προστατεύοντας τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες και τους φλεγμονώδεις παράγοντες. Η ευεργετική δράση της επηρεάζει ακόμα και τη διπλή μιτοχονδριακή μεμβράνη των κυττάρων, βελτιώνοντας τις λειτουργίες τους και αυξάνοντας την ικανότητα των κυττάρων να παράγουν ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν, βελτιώνεται ο μεταβολισμός των λιπιδίων και καίγεται ευκολότερα το περίσσιο λίπος.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Bioscience, Biotechnology and Biochemistry” και διήρκησε περίπου δύο μήνες, έδειξε ότι η χορήγηση ασταξανθίνης σε παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα αδυνατίσματος, συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση του βάρους (15% επιπλέον), του λιπώδους ιστού (34% επιπλέον), των ηπατικών τριγλυκεριδίων (58% επιπλέον), των πλασματικών τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η ορθή λήψη ενός συμπληρώματος ασταξανθίνης βελτιώνει τη ρευστότητα του αίματος και βοηθάει το συκώτι να περιορίσει τη σύνθεση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους, την εμφάνιση διαβήτη και πολυάριθμές καρδιοκυκλοφορικές διαταραχές.

Το αντιοξειδωτικό του καλοκαιριού

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει εξαιρετική προστατευτική δράση απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Επομένως, η λήψη της πριν την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προετοιμάσει αποτελεσματικά το δέρμα εκ των έσω, ώστε να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες από την έκθεση στον ήλιο.

Έχει αποδειχτεί ότι η ασταξανθίνη προλαμβάνει την εκδήλωση φωτοευαισθησίας, μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων και προστατεύει το δέρμα ιδιαίτερα απέναντι στις ακτίνες UVA, που αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες γήρανσης και δερματικών παθήσεων.

Οχυρώνει την υγεία των ματιών

Είναι γνωστό ότι τα μάτια αποτελούν το πιο εκτεθειμένο όργανο στον αέρα και την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως επίσης είναι γνωστό ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή των ματιών από τις οξειδωτικές βλάβες. Η ασταξανθίνη συγκεκριμένα περιορίζει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς, προστατεύοντας τους φωτοϋποδοχείς από τον εκφυλισμό και την επίθεση των υπεριωδών ακτινών. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία των νευρικών βλαβών που σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Ευεργετική αποδεικνύεται η δράση της ασταξανθίνης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μειώνει τις φλεγμονές και τα οιδήματα. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι σε γαστρικό επίπεδο, καθώς καταπολεμάει τα συμπτώματα της ελκώδης νόσου που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προλαμβάνει το έλκος καθώς και τα συμπτώματα της γαστρικής φλεγμονής. Σε εργαστηριακές έρευνες, διαπιστώθηκε επίσης ότι η ασταξανθίνη διεγείρει την παραγωγή ανοσοσφαιρινών και αντισωμάτων, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στους επιθετικούς παράγοντες.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Αρκετές έρευνες έχουν καταγράψει και τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασταξανθίνης. Ιδιαίτερα προστατευτική έχει αποδειχτεί απέναντι στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και της στοματικής κοιλότητας.

Ρίχνει τη χοληστερίνη, σώζει την καρδιά

Στον ανθρώπινο οργανισμό, η ασταξανθίνη μεταφέρεται μέσω της «καλής» χοληστερίνης HDL και της «κακής» χοληστερίνης LDL και έχει διαπιστωθεί ότι η λήψη της επηρεάζει αυτούς τους δύο δείκτες, ευνοώντας την αύξηση της HDL και προλαμβάνοντας την ίδια στιγμή την οξείδωση της LDL. Επιπλέον, μειώνει τις φλεγμονές που σχετίζονται με την ανάπτυξη στεφανιαίων παθήσεων και την αθηροσκλήρωση, λειτουργώντας ως ασπίδα για την υγεία της καρδιάς.

Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Η λήψη ασταξανθίνης είναι σημαντική και για όσους γυμνάζονται, καθώς βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και ευνοεί την ανάκτηση των σωματικών δυνάμεων μετά την άσκηση. Επιπλέον, προσφέρει καλύτερη αντοχή, μειώνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέως και επιταχύνει την καύση του λίπους.

Πώς να τη λαμβάνετε

Η ασταξανθίνη είναι μία πολύτιμη ουσία που δυστυχώς δεν παράγεται απευθείας από τον ανθρώπινο οργανισμό, επομένως είναι απαραίτητη η λήψη της μέσω της διατροφής ή ενός συμπληρώματος διατροφής. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση κυμαίνεται από 2 έως 8 mg και δεν υπάρχουν κλινικές αντενδείξεις για τη λήψη της. Στην αγορά, θα βρείτε διάφορα συμπληρώματα διατροφής με περιεκτικότητα ασταξανθίνης για κάθε ανάγκη. Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να είναι φυσικής προέλευσης και να προέρχεται από το μικροφύκι Haematococcus pluvialis, που έχει αποδειχτεί ως η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μορφή ασταξανθίνης για τον άνθρωπο, χωρίς καμία παρενέργεια.

Σε επίπεδο διατροφής, να θυμάστε ότι τα οστρακοειδή, ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος είναι πλούσια στο εν λόγω αντιοξειδωτικό, επομένως εντάξτε τα συχνότερα στο εβδομαδιαίο μενού σας. Σημείωση: Ο άγριος σολομός (όχι ιχθυοκαλλιέργειας) περιέχει συγκέντρωση ασταξανθίνης που φτάνει τα 40mg ανά κιλό βάρους. Αντιθέτως, ο σολομός ιχθυοτροφείου λαμβάνει συνθετική ασταξανθίνη μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση ασταξανθίνης στο κρέας του να μην ξεπερνά τα 5mg ανά κιλό. Ποντάρετε λοιπόν στον άγριο σολομό!

www.naturanrg.gr  natura nrg T. 104

Προηγούμενο άρθροΜητέρα… Η πιο ζεστή αγκαλιά!
Επόμενο άρθροΈχεις λίγο χρόνο; Κάνε μασάζ στο πρόσωπό σου!