GreenΑθανάσιος Σωτηρόπουλος - Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών

Αθανάσιος Σωτηρόπουλος – Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών

Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, κάποιοι αγροτικοί οργανισμοί και συνεταιριστικές ενώσεις φαίνεται να προοδεύουν, να εξελίσσονται και να λειτουργούν ως πρότυπο για τη φτωχή αγροτική οικονομία της χώρα μας!! Ένας συνεταιρισμός, που το όνομά του είναι συνώνυμο με τη μαύρη σταφίδα, καθώς συγκεντρώνει πάνω από το 90% της τοπικής παραγωγής της Αιγιαλείας «ΒΟΣΤΙΤΣΑ Π.Ο.Π» και το 60% του συνόλου της παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο, γύρισε σελίδα αλλάζοντας το καθεστώς λειτουργίας του.

Πρόσφατα, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών έγινε και επίσημα η πρώτη Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (Α.Ε.Σ.). Για το θέμα αυτό, και όχι μόνο, η Νatura nrg συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο.

της Μαρίας Γκέκα

Κύριε Πρόεδρε, ποιος ήταν ο λόγος που επέβαλε την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Ένωσης;

Ο νέος νόμος για τους Συνεταιρισμούς, μάς επέβαλε την αλλαγή και την επιλογή ανάμεσα στη μετατροπή μας σε Ανώνυμη Εταιρεία ή σε πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό. Επιλέγοντας τη μετατροπή μας σε πρωτοβάθμιο όργανο, οι υγιείς και οικονομικά εύρωστοι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν το δικαίωμα  να αυτονομηθούν με αποτέλεσμα να συρρικνωθούμε σημαντικά. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε. διατηρεί όλα τα μέλη της και τη δύναμή της ενώ ταυτόχρονα οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί διατηρούν την αυτονομία τους ως Νομικά Πρόσωπα.

Η Ένωση «μπορεί να περηφανεύεται» πως είναι μια υγιής αγροτική επιχείρηση, αφού δεν έχει οφειλές, σπάνιο φαινόμενο σ’ αυτούς τους καιρούς με τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Σε ποιους λόγους οφείλεται η ευρωστία και η δυναμική που παρουσιάζετε;

Το κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής της Οργάνωσης είναι η έμφαση στην παραγωγή και εμπορία ποιοτικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, οι μεγάλες μας επενδύσεις σε σύγχρονες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής, σε εξειδικευμένα και πιστοποιημένα Εργαστήρια Ποιότητας που  ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων του εξωτερικού, παράλληλα με την έρευνα για παραγωγή νέων προϊόντων μάς έδωσαν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο. Διαρκής δε είναι η προσπάθειά μας στην έρευνα αγοράς και στις προωθητικές δράσεις για διείσδυση σε νέες αγορές-στόχους, ώστε να γνωρίσουν οι καταναλωτές των χωρών αυτών τα Ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.  Το μυστικό της επιτυχίας θα έλεγα εστιάζεται στο τρίπτυχο σύγχρονη ορθολογική οργάνωση, συνεχείς επενδύσεις με στόχο την αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και διαρκείς τάσεις για εξωστρέφεια.    Η έγκαιρη ισχυροποίηση της οργάνωσης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον ως η πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη εταιρεία στον τομέα της έχουν συμβάλλει στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών υπερδιπλασιάζοντάς τες τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Είστε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γαλλία. Πόσο δύσκολα είναι τώρα τα πράγματα με την παρούσα οικονομική κρίση;

Η οικονομική κρίση έχει μειώσει και την αγοραστική δυνατότητα των Ευρωπαίων καταναλωτών και αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και τη διάθεση των δικών μας προϊόντων.  Μάλιστα, η χρήση υποκατάστατων – ομοειδών προϊόντων με χαμηλές τιμές είναι άλλη μία δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.

Παράλληλα με τη μαύρη σταφίδα «ΒΟΣΤΙΤΣΑ Π.Ο.Π», εξάγετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Ελίκη» από την παραδοσιακή ποικιλία Κουτσουροελιά. Μιλήστε μας για το ελαιόλαδο αυτό, ποια είναι η αποδοχή του στο εξωτερικό;  

Όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα του Συνεταιρισμού μας, έτσι και ο μεγαλύτερος όγκος του ελαιολάδου «Ελίκη» εξάγεται σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Η συνεχής προσπάθεια προώθησης και η μακροχρόνια συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις έχει αναδείξει τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αυτής τοπικής ποικιλίας και έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ειδικά για την ποιότητα του ελαιολάδου «Ελίκη» λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια από χώρες που επιθυμούν μια πιο ήπια γεύση – συγκριτικά με ποικιλία Κορωνέικη – αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας την υψηλή διατροφική αξία, όπως τα υψηλά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Ισχύει ότι είστε από τους πρώτους αγροτικούς συνεταιρισμούς που επιδόθηκαν στη βιολογική καλλιέργεια. Ουσιαστικά «φέρατε» τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα το 1983, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν ανάλογοι πιστοποιητικοί οργανισμοί στη χώρα μας.

Βεβαίως, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Παναιγιάλειος Ένωση επέλεξε μια ομάδα παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας και ξεκίνησε τις εξαγωγές των πρώτων βιολογικών προϊόντων προς την Ολλανδία. Μάλιστα, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, τόσο στην εξαγωγή των βιολογικών προϊόντων όσο και στις διαδικασίες πιστοποίησης, και αναγκαστήκαμε να πιστοποιήσουμε το προϊόν σε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Οργανισμό, γιατί δεν υπήρχε αντίστοιχος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε σημαντικά την παραγόμενη ποσότητα.

Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.)

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1935 στο Αίγιο Αχαΐας και αποτελείται από 44 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με σύνολο 6.000 περίπου ενεργών μελών. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στο σύγχρονο ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει εργοστάσια επεξεργασίας σταφίδας, ελαιολάδου και εσπεριδοειδών, καθώς και αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους.  Τα προϊόντα που παράγει η Π.Ε.Σ. είναι: Κορινθιακή Σταφίδα, Σουλτανίνα, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Εσπεριδοειδή και Βιολογικά προϊόντα. Η Π.Ε.Σ. αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εξαγωγέα Κορινθιακής σταφίδας καθώς συσκευάζει και εξάγει περίπου το 60% της συνολικής ετήσιας εγχώριας παραγωγής.  Η παρέμβαση της Π.Ε.Σ. δε στην κορυφαία ποιότητα Κορινθιακής σταφίδας “ΒΟΣΤΙΤΣΑ Π.Ο.Π.” ξεπερνά το 90% περίπου της παραγωγής. Επίσης, η Π.Ε.Σ. συσκευάζει και εξάγει σημαντικές ποσότητες των ποιοτήτων Κορινθιακής Σταφίδας “Gulf” και “Provincial”.

Οι παραγωγικές διαδικασίες είναι πιστοποιημένες με τις απαραίτητες διαπιστεύσεις ποιότητας ISO 9001, ISO 22000 και BRC.   Αποτελεί μια από τις ελάχιστες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων στη χώρα μας που διαθέτουν σύγχρονα διαπιστευμένα Εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου με ISO 17025 όπου πραγματοποιούνται πολύπλοκες χημικές και άλλες αναλύσεις όπως αναλύσεις Ωχρατοξίνης Α κ.ά. Η Π.Ε.Σ. σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, διεξάγει σημαντική έρευνα για την Κορινθιακή σταφίδα. Στον τομέα του ελαιολάδου, οι παραγωγικές διαδικασίες είναι διαπιστευμένες κατά ISO 9001 και ISO 22000. Το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025. Το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Π.Ε.Σ. είναι πάντα δίπλα στους παραγωγούς-μέλη της Οργάνωσης προσφέροντας καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη.

Info: Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών: Κορίνθου 201, TK 25100 Αίγιο,  Τηλ.+30 26910 22410, www.pesunion.gr – email: sales@pesunion

Πηγή Natura Nrg Τεύχος 32

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης