Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Aτοπική δερματίτιδα

Aτοπική δερματίτιδα

Aτοπική δερματίτιδα-naturanrg

Η ατοπική δερματίτιδα (ή βρεφικό έκζεμα) είναι μία πολύ συχνή, χρόνια, μη-μολυσματική αλλεργική δερματοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) και τεταμένες δερματικές βλάβες οι οποίες συνοδεύονται από ξηρότητα, ερυθρότητα και γενικότερες φλεγμονές.

Δημήτριος Παπαϊωάννου – Αλλεργιολόγος, Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας, www.allergy.org.gr

Οι όροι δερματίτιδα και έκζεμα έχουν την ίδια σημασία και αναφέρονται σε μία κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, αλλά συνήθως χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος. Η λέξη έκζεμα προέρχεται από την ελληνική λέξη εκ-ζέω που σημαίνει «εκ-βράζω» και που περιγράφει καλά την κατάσταση του δέρματος όταν υπάρχει έκζεμα.

Σε τι ηλικίες εμφανίζεται;

atopic-eczema-baby-naturanrg-Aτοπική δερματίτιδαΘα μπορούσε να διακριθεί σε 3 φάσεις:

 1. Την ατοπική δερματίτιδα των βρεφών (ή καλούμενο και βρεφικό έκζεμα). Συνήθως το 2ο ή 3ο μήνα της ζωής εμφανίζονται δερματικές βλάβες στο πρόσωπο, αλλά και σε όλο το σώμα. Οι βλάβες έχουν τη μορφή πλακών ερυθήματος, με ξηροδερμία και σχηματισμό μικρών κυστιδίων που σπάνε και σχηματίζεται μία μορφή «κρούστας». Το βρέφος αισθάνεται έντονο κνησμό και το εκδηλώνει τρίβοντας τις περιοχές με τις δερματικές βλάβες είτε στα ρούχα, είτε με τα χέρια του.
 2. Την ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας. Αφορά παιδιά ηλικίας 4-5 ετών μέχρι και την εφηβεία. Οι δερματικές βλάβες τείνουν να περιοριστούν σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές (τράχηλο, βλέφαρα, καμπτικές επιφάνειες γονάτων και αγκώνων κ.λπ.). Στις ηλικίες αυτές συνήθως υπάρχει καθολική ξηροδερμία σε όλο το σώμα.
 3. Την ατοπική δερματίτιδα των ενηλίκων. Στη φάση αυτή οι δερματικές βλάβες τείνουν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο στα άκρα (χέρια, πόδια) και τράχηλο. Βέβαια υπάρχουν συχνά εξαιρέσεις.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια;

Η ακριβής αιτία της ατοπικής δερματίτιδας παραμένει άγνωστη, αλλά μάλλον πρόκειται για ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συνήθως ο ένας ή και οι δύο γονείς των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα πάσχουν από κάποια αλλεργική πάθηση. Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες υπάρχει η υποψία ότι τα τροφικά αλλεργιογόνα καθώς και τα αεροαλλεργιογόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Πέραν πάσης αμφιβολίας πολλοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες που προκαλούν έξαρση της πάθησης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

 • Κλιματολογικοί παράγοντες: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα εμφανίζεται επιδείνωση, ενώ αντίθετα το καλοκαίρι υπάρχει ύφεση. Επίσης, οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας προκαλούν εξάρσεις.
 • Ψυχο-συναισθηματική επιβάρυνση: Το στρες προκαλεί πολύ συχνά έντονη επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Αυτό αφορά ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά.
 • Αλλεργιογόνα: Ορισμένες τροφές, αλλά και αεροαλλεργιογόνα μπορεί να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα εφαρμόζονται διάφορα μέτρα αποφυγής (δίαιτες, καλύμματα για στρώμα και μαξιλάρια κ.λπ.), τις περισσότερες φορές με αμφισβητούμενα αποτελέσματα.  Χρειάζεται όμως χαλαρότητα, ώστε να μη διαταραχθεί η καθημερινή ζωή της οικογένειας με πρακτικές που απλώς αυξάνουν το στρες και τελικά ενδέχεται να επιβαρύνουν αντί να βελτιώσουν μία κατάσταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση είναι τις περισσότερες φορές πολύ εύκολη, από την κλινική εικόνα. Πάντοτε πρέπει ο θεράπων γιατρός να αποκλείσει άλλες παρόμοιες καταστάσεις (π.χ. σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής κ.ά.) και εάν ο αλλεργιολόγος κρίνει απαραίτητο να προχωρήσει σε ειδικό έλεγχο (δερματικές δοκιμασίες, RAST κ.λπ.) για ενδεχόμενο εντοπισμό του κυριότερου εκλυτικού παράγοντα.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Οι στόχοι της θεραπευτικής αγωγής για την ατοπική δερματίτιδα είναι:

 1. Μείωση ή και εξάλειψη των εκλυτικών παραγόντων
 2. Μείωση ή και εξαφάνιση του κνησμού
 3. Ενυδάτωση του δέρματος
 4. Αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος και μείωση υποτροπών
 5. Μείωση του στρες

Τι πρέπει να προσέχετε

 • Τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας.
 • Όχι πολλά μπάνια την ημέρα, μόνο ένα και όχι με καυτό νερό. Μη χρησιμοποιείτε συχνά αντισηπτικά σαπούνια γιατί «ξεραίνουν» το δέρμα.
 • Μετά το μπάνιο σκουπίστε ελαφρά το σώμα με μία πετσέτα. Ποτέ μην τρίβετε δυνατά. Χρησιμοποιήστε για το μπάνιο σας αυτά που σας σύστησε ο γιατρός και μετά επαλείψτε το σώμα με την ενυδατική κρέμα.
 • Η υπεριδρωσία δεν ωφελεί στην ατοπική δερματίτιδα. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα.
 • Διατηρήστε να νύχια των χεριών κοντά και καθαρά, για να αποφύγετε τραυματισμούς του δέρματος με το ξύσιμο. Στα νήπια φορέστε γάντια.
 • Αποφύγετε το έντονο ξύσιμο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος επιλοίμωξης, αλλά και δημιουργίας μόνιμων ουλών στο δέρμα.
 • Μάθετε να ξεχωρίζετε μόνοι σας πότε υπάρχει λοίμωξη του δέρματος (έντονα θερμή περιοχή, κοκκίνισμα, σχηματισμός φυσαλίδων με πύον, ενδεχομένως στα μικρά παιδιά πυρετός) και ρωτήστε αμέσως το γιατρό σας.
 • Μειώστε όσο είναι δυνατόν το στρες, γιατί η επίδραση των διαφόρων ψυχοπιεστικών καταστάσεων προκαλεί έξαρση και επιδεινώνει εξαιρετικά την εικόνα των βλαβών.
 • Μην ξεχνάτε να αναφέρετε κάθε ενόχλημα ή διαφοροποιήσεις στη μορφή των δερματικών βλαβών στο γιατρό σας.

Πηγή: NaturaNrg #27

Sas-endiaferei_arrow

Kid’s spa

Θόρυβοι… από το παιδικό δωμάτιο

Πού κοιμούνται τα παιδιά σ΄όλο τον κόσμο;

Προηγούμενο άρθροEνδομητρίωση και γονιμότητα
Επόμενο άρθροForest therapy