Αρχική Δίαιτα & Αδυνάτισμα Αβγό, πολύτιμο αλλά παρεξηγημένο

Αβγό, πολύτιμο αλλά παρεξηγημένο

48
Αβγό, πολύτιμο αλλά παρεξηγημένο

Σύμβολο της γονιμότητας και της αναγέννησης, το αβγό κατέχει σημαντική θέση στη θρησκευτική αλλά και στη γαστρονομική παράδοση πολλών λαών. Όσον αφορά στη διατροφή, πιο διαδεδομένα είναι τα αυγά κότας, ενώ πιο γκουρμέ επιλογές περιλαμβάνουν αβγά πάπιας, χήνας και ορτυκιού.

Advertisements

της Έφης Παφίλη

Η ιδιαίτερη αξία που προσδίδεται σε αυτό το διατροφικό αγαθό φαίνεται και από το γεγονός ότι κάθε χρόνο, τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, με σκοπό να μας υπενθυμίσει τα οφέλη από την κατανάλωσή του.

Τα αβγά είναι μια πολύ καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Περισσότερο από το ήμισυ της πρωτεΐνης του αβγού βρίσκεται στο ασπράδι, μαζί με βιταμίνη Β2 και μικρότερες ποσότητες λίπους και χοληστερόλης από τη λέκιθο (κρόκο). Το ασπράδι αποτελεί πλούσια πηγή σεληνίου, βιταμίνης D, Β6, Β12 και μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και ο χαλκός. Ο κρόκος περιέχει περισσότερες θερμίδες και λίπος. Αποτελεί πηγή χοληστερόλης, λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε, Κ και λεκιθίνης.

Ένα μεγάλο αβγό περιέχει:

78 θερμίδες

Πρωτεΐνη 6.3g

5.3g λίπος

1,6 g κορεσμένα λιπαρά

Χοληστερόλη 212 mg

Το ζήτημα της χοληστερόλης

Για χρόνια τα αβγά θεωρούνταν μια τροφή που έπρεπε να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωσή της . Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, θεωρήθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έπρεπε να τα αποφεύγουν. Όπως όμως έχει αποδειχθεί, το περιεχόμενο χοληστερόλης για την οποία έχουν κατηγορηθεί είναι χαμηλότερο από ό, τι πριν από 10 χρόνια. Η μείωση αυτή αποδίδεται στις αλλαγές της διατροφής της κότας από την κρίση του ΣΕΒ στη δεκαετία του 1990. Βρετανική έρευνα δείχνει ότι ένα μέσο αβγό περιέχει περίπου 100 mg χοληστερόλης, δηλαδή το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας που είναι στα 300mg.

Βέβαια, αν ανησυχείτε για τη χοληστερίνη σας ή δεν είστε σίγουροι για το αν είναι ασφαλές να καταναλώνετε αβγά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Καλό είναι πάντως να αποφεύγονται οι υπερβολές στην κατανάλωσή του.

Προηγούμενο άρθροΚάνετε καθιστική ζωή; Γνωρίστε το gyrotonic!
Επόμενο άρθροΤα οφέλη του ακτινίδιου για την υγεία