Αβοκάντο τοστ. Το υγιεινό σνακ που έγινε μόδα!

Αβοκάντο τοστ. Το υγιεινό σνακ που έγινε μόδα!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Ένα από τα πιο περιζήτητα σνακ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια μεγάλη διατροφική μόδα, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κυκλοφόρησε πολύ και ως συνταγές στο διαδίκτυο, σε εξαιρετική ποικιλία, σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή.

Της Μαρίας Γκέκα 

Το αβοκάντο είναι μια πραγματικά προικισμένη υπερτροφή. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, καθώς επίσης και σε ω-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αποτελώντας κατά συνέπεια ασπίδα κατά των καρδιακών παθήσεων.

Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή τα οποία προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Σε αντίθεση με πολλά φρούτα και λαχανικά το αβοκάντο περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και μάλιστα αφομοιώνονται άμεσα από τον οργανισμό. Περιέχει, επίσης 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

⊕  Μια πραγματικά απλή συνταγή που ταιριάζει σε κάθε γεύμα της ημέρας

Το αβοκάντο τοστ, θάλεγε κανείς, ότι έγινε διατροφική εμμονή, και στα κοινωνικά δίκτυα, με φωτογραφίες, με προτάσεις νέων συνταγών, με συνεχείς αναρτήσεις. Είναι το πιάτο των υπερεθνικών διασημοτήτων κατά κύριο λόγο. Μια πραγματικά απλή συνταγή που ταιριάζει σε κάθε γεύμα της ημέρας. Ίσως γιατί το αβοκάντο τοστ είναι ένα πολύπλευρο σνακ και μπορεί να φαγωθεί, στην κυριολεξία, όλες τις ώρες. Είναι πολύ απλό.

Αβοκάντο τοστ. Το υγιεινό σνακ που έγινε μόδα!

 

Φρυγανίζετε το ψωμί, προσθέτετε το πολτοποιημένο* ή κομμένο σε λεπτές φέτες αβοκάντο και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Αλλάζοντας τα υπόλοιπα υλικά δημιουργείτε για πρωινό, ελαφρύ γεύμα στο γραφείο, γρήγορο και ελαφρύ μεσημεριανό, απογευματινό σνακ ή ελαφρύ βραδινό. Φαντασία χρειάζεται και διάθεση για πειραματισμούς.

⇒ Συμβουλή

Το αβοκάντο το πολτοποιείτε προσθέτοντας αλατοπίπερο (αν πρόκειται για αλμυρή εκδοχή) και λίγο λεμόνι ή λάιμ για να μην σας μαυρίσει. Μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη φυλάξετε δυο – τρεις μέρες στο ψυγείο.

 

Αβοκάντο τοστ με μίσο και ταχίνι   (vegan) 

Υλικά

1/4 φλιτζανιού ταχίνι

1 κουταλιά σούπας μίσο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού

3-4 κουταλιές της σούπας νερό

1 ώριμο αβοκάντο, τεμαχισμένο σε 4 τμήματα

4 φέτες τοστ, φρυγανισμένες

1-2 κουταλιές μαύρο σουσάμι (gomasio)

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα και κομμένα σε φέτες

φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο, για γαρνίρισμα Υλικά

 

 Τι είναι το γκομάσιο;  ↵

Το γκομάσιο, λέγεται οτι έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην Ασία το χρησιμοποιούν ως καρύκευμα και όχι μόνο. Είναι πολύ νόστιμο και εύκολο για να το φτιάξει κάποιος. Δεν θα το πιστεύετε πόσο νοστιμίζει τα φαγητά και ιδιαίτερα τα άσπρο ρύζι ενώ συγχρόνως λειτουργεί μακροβιοτικά βοηθώντας στην τόνωση και αύξηση της ενέργειας. Το γκομάσιο στην Βιετναμέζικη κουζίνα, βάσει της Ταοϊστικής φιλοσοφίας των 5 στοιχείων, ανήκει στην ομάδα του μετάλλου.

 

Υλικά για το γκομάσιο

  • 1/4 του φλιτζανιού μαύρο σουσάμι
  • 1/8 του κουταλιού θαλασσινό αλάτι

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το αλάτι με το σουσάμι και το ψήνουμε. Το ανακατεύουμε συνέχεια για να μην καεί και να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν ετοιμαστεί συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε για να μην καεί στο καυτό τηγάνι.

Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και κατόπιν το περνάμε από το μίξερ μέχρι να γίνει χονδροκομμένη σκόνη ή όσο λεπτό μας αρέσει. Το χρησιμοποιούμε πασπαλίζοντάς το πάνω σε σερβιρισμένο φαγητό, όπου δίνει υπέροχη γεύση καβουρδισμένου σουσαμιού.

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξης, χτυπάτε το ταχίνι, το μίσο, το χυμό λεμονιού και το σκόρδο. Ενώ χτυπάτε προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας νερό κάθε φορά μέχρι να γίνει παχύ και κρεμώδες το μίγμα (ελαφρώς παχύτερο από μια παραδοσιακή σάλτσα ταχίνι). Kαλύπτετε με πλαστικό περιτύλιγμα και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Παίρνετε τα τεμαχισμένα κομμάτια του αβοκάντο και κόβετε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες. Απλώνετε μια γενναιόδωρη ποσότητα του μίσο-ταχίνι σε κάθε κομμάτι του τοστ. Από πάνω προσθέτετε τις φέτες αβοκάντο και πασπαλίζετε με γκομάσιο, ψιλοκομμένο άνηθο και κρεμμυδάκια (προαιρετικά).

Αβοκάντο τοστ με αυγά

Υλικά:

2 φέτες ψωμί (ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, κτλ), 2 αυγά βρασμένα, αβοκάντο, τυρί, ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι, μαρούλι/ ρόκα

Εκτέλεση: Βράσε τα αυγά και στη συνέχεια ψήσε το ψωμί. Λιώσε ελαφρώς με ένα πιρούνι ( πάνω στο ψωμί) το αβοκάντο. Τοποθέτησε από πάνω τα αυγά αφού τα κόψεις σε φέτες. Τρίψε λίγο τυρί από πάνω και βάλε το μαρούλι ή τη ρόκα. Βάλε αλάτι και πιπέρι για παραπάνω γεύση.

 

⇒ Kαι σε γκουρμέ εκδοχή…

 

√ Αβοκάντο τοστ μεσογειακό

Αλείψτε το φρυγανισμένο ψωμί με τον πολτό του αβοκάντο, γαρνίροντας το σνακ με ψιλοκομμένες ντομάτες ή ακόμη και αποξηραμένες ντομάτες σε λάδι. Καρυκεύστε με λίγο λάδι, σκόρδο και ρίγανη.

Αβοκάντο τοστ. Το υγιεινό σνακ που έγινε μόδα!

√ Με κατσικίσιο τυρί

Απλώστε στο ψωμί μαλακό κατσικίσιο τυρί και στη συνέχεια ολοκληρώστε το τοστ με φέτες ολόκληρων αβοκάντο, όχι με τον πολτό. Καρυκεύστε με λάδι, αλάτι και πιπέρι.

 √ Τοστ αβοκάντο με φέτα και γκουακαμόλε

Για αυτή τη συνταγή πρέπει να ετοιμάσετε γουακαμόλε προσθέτοντας στον θρυμματισμένο πολτό του αβοκάντο και ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, κρεμμύδι, αλάτι, λεμόνι και ταμπάσκο. Στη συνέχεια, απλώστε το μίγμα σε φρυγανισμένο ψωμί και συμπληρώστε με κύβους φέτας.

Αβοκάντο τοστ. Το υγιεινό σνακ που έγινε μόδα!

√ Με καπνιστό σολομό

Το απόλυτο αβοκάντο τοστ, ίσως το πιο αγαπημένο είναι αυτό με τον καπνιστό σολομό. Υγιεινό, γευστικό και πάνω από όλα θρεπτικό! Φτιάξε το αγαπημένο σου τοστ και πρόσθεσε μερικές φέτες σολομό, αλάτι, πιπέρι, λίγο λεμόνι ή λάιμ και απόλαυσε ένα μοναδικό πρωινό. Για περισσότερη γεύση δοκίμασε να προσθέσεις φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι και λίγο άνηθο.

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *