ΔιατροφήΑυγά: παρεξηγημένα…αλλά με υψηλή θρεπτική αξία

Αυγά: παρεξηγημένα…αλλά με υψηλή θρεπτική αξία

Πάσχα… προ των πυλών και τα αυγά έχουν την τιµητική τους! Αποτελούν τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιµα της φύσης. Είναι όµως και τα πιο … παρεξηγηµένα. Αυγά: παρεξηγημένα…αλλά με υψηλή θρεπτική αξία 

 Ο λόγος; Η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη. Τα πράγµατα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι! Είναι καιρός λοιπόν να ξεκαθαρίσουµε το µύθο από την αλήθεια, ανακαλύπτοντας συγχρόνως πώς θα σιγουρευτούµε για τη φρεσκότητα και την καλή τους ποιότητα. Τι µας συµβουλεύει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών; 

Από τη μία πλευρά αποφεύγουμε το αυγό λόγω της περιεκτικότητάς του σε χοληστερίνη (ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg). Από την άλλη όμως, το αυγό είναι θρεπτικότατο. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Αυγά: παρεξηγημένα…αλλά με υψηλή θρεπτική αξία

Περί χοληστερίνης του αυγού

Nαι, το αυγό περιέχει χοληστερίνη. Όμως η υψηλή περιεκτικότητά του σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Εξάλλου, το αυγό περιέχει «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Απαραίτητα Μέτρα Υγιεινής 

Τα μέτρα υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΠΚΑ, που πρέπει να τηρούνται πάντα είναι:

 • Συντήρηση στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
 • Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.
 • Μετά το χειρισμό τους, πρέπει να καθαρίζονται τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι, καθώς και οι επιφάνειες ή τα σκεύη, με τα οποία ήρθαν σε επαφή.

white_eggsΠώς θα βεβαιωθούμε για τη φρεσκότητα; 

Βυθίζουμε το αυγό σε νερό και, εφόσον στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22 C. Άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, όταν το κουνήσουμε,  δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.
Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι, ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα, από το κέλυφός του. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.
Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη τις προβλεπόμενες ενδείξεις, (πέραν εκείνων, που υπάρχουν στο κέλυφος) δηλαδή:

 • Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
 • Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
 • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
 • Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών, από την ωοτοκία ή 7 ημερών από τη συσκευασία τους.
 • Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό σε μικρές ποσότητες στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμόδιων αρχών.

Σήμανση Αυγών 

Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος έναν διακριτικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

 • Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

0=Βιολογικά
1=Ελεύθερης βοσκής
2=Αχυρώνα ή στρωμνής
3=Κλωβοστοιχίας

 • Τη χώρα προέλευσης, που για τη χώρα μας αναγράφεται ως GR.
 • Τον κωδικό, που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
 • Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

Χρήσιμες Πληροφορίες 

 • Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητας, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και τη διατροφή της.
 • Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα) απαγορεύεται να πωλούνται.

⊕ Βαμμένα Αυγά 

Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων – βαμμένων αυγών είναι:

 1. Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα – Βαμμένα αυγά
 2. Η καθαρή ποσότητα
 3. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας
 4. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης
 5. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή σε κράτος μέλος της Ε.Κ.
 6. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης
Συμπέρασμα; Φάτε άφοβα τα κόκκινα αυγά σας! 

Όπως φαίνεται και από τις έρευνες, αυτό το Πάσχα μη διστάσετε να φάτε τα κόκκινα αυγά που θα τσουγκρίσετε. Τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολλά, ενώ ο φόβος ότι το αυγό θα αυξήσει τη χοληστερίνη σας τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ένας ευρύτατα διαδεδομένος μύθος.

Tip: Πάντως σε κάθε περίπτωση προτιμήστε να βάψετε μόνοι σας τα πασχαλινά αυγά, χρησιμοποιώντας φυτικές βαφές από τροφές που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα ή από οικολογικές χρωστικές  βαφές. Για πληροφορίες ανατρέξτε σε παλαιότερο τεύχος της Νatura nrg.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ. http://www.kepka.org

Πηγή: NaturaNrg #38

Sas-endiaferei_arrow

Πώς να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά με εναλλακτικές οικολογικές χρωστικές βαφές!

Σαλάτα με μυρωδικά και αυγά

Αυγό: η «σούπερ» τροφή!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης