ΔιατροφήΑυξημένη όρεξη στις «δύσκολες μέρες». Τι συμβαίνει;

Αυξημένη όρεξη στις «δύσκολες μέρες». Τι συμβαίνει;

Νικολιδάκη Μαρία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η αυξημένη όρεξη πριν την εμμηνορρυσία έχει επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται να συμβαίνουν τα εξής: Κατά τη διάρκεια του προεμηνορρυσιακού συνδρόμου, δηλαδή 7-10 ημέρες πριν από την έναρξη της εμμηνορρυσίας, αυξάνεται η ενεργειακή πρόσληψη και αντιστοίχως αυξάνεται και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR). Όσο πιο έντονα δε τα γενικά συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, τόσο πιο έντονες κι οι αλλαγές που αναφέρθηκαν.

Έχει παρατηρηθεί επίσης αλλαγή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, που εκδηλώνεται με δυσανοχή στη γλυκόζη και αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, και τελικά μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμία αυτή φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την αυξημένη όρεξη και την επιθυμία για γλυκά και σοκολάτα, όσο και με την κατάθλιψη (ένα ακόμη χαρακτηριστικό του συνδρόμου). Πιο ευαίσθητος φαίνεται να είναι κι ο οσφρητικός βλεννογόνος, με αποτέλεσμα η αίσθηση της όσφρησης να μεγεθύνεται τις μέρες αυτές, ενώ έντονη φαίνεται να είναι και η επιθυμία για εναλλαγή γεύσεων π.χ. αλμυρού και γλυκού.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις αφενός ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και πιθανότατα από κύκλο σε κύκλο για την κάθε γυναίκα, αφετέρου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλύτερη κατανόηση του ‘φαινομένου’ και, κατ’ επέκταση, την καλύτερη διαχείριση των «δύσκολων» ημερών!

Πηγή: NaturaNrg #55

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.