Η αυτοεκτίμηση είναι το θεμέλιο ενός παιδιού για την ευημερία και το κλειδί για την επιτυχία του ως ενήλικα. Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντικό να είναι αναπτυγμένη σε όλους τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα στα παιδιά που τώρα χτίζουν την προσωπικότητά τους είναι αναγκαίο να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους.
της Έρης Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, www.gonios.gr
Σε όλες τις ηλικίες, οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας επηρεάζουν τις πράξεις μας. Όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε ικανοί, θα βρούμε τρόπο να τα καταφέρουμε. Όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε άτυχοι, όλα στραβά θα μας πάνε και θα αποτύχουμε.
Mελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση:
- Παίρνουν πρωτοβουλίες.
- Έχουν μεγάλη αυτονομία.
- Προσαρμόζονται πιο εύκολα στις καταστάσεις.
- Διαχειρίζονται και ξεπερνάνε πιο εύκολα τα δύσκολα συναισθήματα (άγχος, θλίψη, θυμός, κ.λπ.).
- Έχουν μεγαλύτερη δημιουργική ικανότητα
- Ανησυχούν λιγότερο για τη σωματική τους εμφάνιση.
Αντίστοιχα, έρευνες έδειξαν ότι εκείνα τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση:
- Αναζητούν την παρουσία ενός ενήλικα δίπλα τους.
- Αναπτύσσουν διάφορων ειδών φόβους.
- Δυσκολεύονται να δεχτούν την κριτική, ακόμα και όταν είναι εποικοδομητική.
- Η απόδοση στο σχολείο δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους.
- Έχουν δυσκολία στη δημιουργία σταθερών φιλικών σχέσεων.
- Νιώθουν έντονα αισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητας.
Υπάρχουν απλοί και πρακτικοί τρόποι που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στους γονείς ως εργαλεία, για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πάντοτε στο νου μας ότι δεν μπορούμε να διδάξουμε κάτι το οποίο δεν το έχουμε κατακτήσει πρώτα εμείς οι ίδιοι ως άτομα.
- Καταγράφουμε και τοποθετούμε σε εμφανές σημείο στο σπίτι μας σε λίστα όλα όσα μας κάνουν να περνάμε καλά. Μπορεί η λίστα μας να περιέχει πολλά ή και ελάχιστα. Το σημαντικό είναι να τη βλέπουμε καθημερινά, για να εξοικειωνόμαστε μαζί της και να τη συμπληρώνουμε με την πρώτη ευκαιρία!
- Παίζουμε ένα οικογενειακό παιχνίδι που λέγεται «Τι καταφέρνω καλά;». Σε αυτό το παιχνίδι το κάθε μέλος της οικογένειας (τα μικρά παιδιά τα βοηθούν οι ενήλικες) απαριθμούμε σε ένα φύλλο χαρτί τα πράγματα τα οποία καταφέρνουμε να κάνουμε με επιτυχία. Αποφεύγουμε να ασκήσουμε κριτική στα όσα γράφουμε για τον εαυτό μας ή μας λένε τα παιδιά μας να γράψουμε για λογαριασμό τους. Κερδίζουν όλοι εκτός από εκείνον που δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα στο οποίο τα καταφέρνει καλά.
- Κάνουμε όνειρα! Όχι μόνο όταν κοιμόμαστε… Τα όνειρα έχουν τη μαγική ιδιότητα να μας χαλαρώνουν και να γινόμαστε πρωταγωνιστές στο δικό μας έργο.
Η διαδικασία για το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης του παιδιού χρειάζεται αφοσίωση, υπομονή και επιμονή. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε μια φορά και τελειώσαμε.
Η επανάληψη, μαζί με την αγάπη και την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στο παιδί μας θα συμβάλλουν αποτελεσματικά, ώστε το παιδί να δυναμώσει την αυτοεκτίμησή του και η αυτοεκτίμηση με τη σειρά της θα ενισχύσει την ψυχική του υγεία!
Διαβάστε επίσης πως μπορείτε να οριοθετήσετε θετικά το παιδί σας!
|