ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΑγιουρβεδικό μασάζ. Βαθιά θεραπευτική εμπειρία!

Αγιουρβεδικό μασάζ. Βαθιά θεραπευτική εμπειρία!

Στην αγιουρβεδική επιστήμη, το μασάζ είναι πολύ σημαντικό. Αναζωογονεί τον οργανισμό, βοηθά να «ανοίξουν» όλα τα κανάλια του σώματος, εξασφαλίζει την καλή κυκλοφορία της ενέργειας, χαρίζει ζωντάνια και σφρίγος, χαλαρώνοντας το σώμα ταυτόχρονα. Ιδανικό είναι να απολαμβάνετε επαγγελματικό μασάζ abhyangamm ή abhyanga τουλάχιστον δύο φορές το μήνα αλλά φροντίστε να κάνετε αυτομασάζ καθημερινά.

♦ της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός – Researcher of Ayurveda,
Πρόεδρος της Ayurveda Hellas & ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.
(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda) 

Οφέλη στο σώμα και στην ψυχή

Βοηθά στην εξισορρόπηση των doshas. Εξαιτίας της πολυτάραχης ζωής μας, οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από υψηλά επίπεδα στρες, μια αίσθηση εξουθένωσης και αποδιοργάνωσης, ενδείξεις ότι έχει διαταραχθεί το Vata. Το χλιαρό έλαιο, λείο και απαλό καταπραΰνει το διαταραγμένο Vata, ενώ το μασάζ βοηθά στην ισορροπία του Kapha, η δε απομάκρυνση τον τοξινών την ισορροπία του Pitta.

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σώμα και αναζωογονεί το ληθαργικό σώμα και νου. Με την τακτική εφαρμογή του μασάζ, οι τοξίνες που έχουν εγκατασταθεί στις αρθρώσεις αποβάλλονται, κάνοντας τες πιο ανθεκτικές στη φυσιολογική φθορά.

  • Η τακτική εφαρμογή του abhyangamm συμβάλλει στην ευλυγισία των μυών, θρέφει το δέρμα, χαρίζοντας απίστευτη ενυδάτωση, λάμψη και στιλπνότητα
  • Το Abhyangamm βοηθά την ενέργεια να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ προωθεί τον εύκολο, γαλήνιο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων. Θα αισθάνεστε ήρεμοι και σταθεροί και θα βιώνετε την ευδαιμονία που χαρίζει ο τακτικός διαλογισμός. Θα νιώθετε ότι ξαναγεννιέστε και είστε γεμάτοι ζωντάνια. Τα αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι η τακτική εφαρμογή του Abhyangamm καθυστερεί τη φυσιολογική πορεία της γήρανσης.

Πώς γίνεται το αγιουρβεδικό μασάζ;

Φυλάξτε το έλαιο του μασάζ σε γυάλινο μπουκαλάκι και αφού το έχετε ζεστάνει (με τη διαδικασία μπεν-μαρί), σε ανεκτή για το δέμα σας θερμοκρασία, βυθίστε τις άκρες των δακτύλων σας στο χλιαρό έλαιο και απλώστε ελαφρά σε ολόκληρο το σώμα σας.

Περιμένετε 4-5 λεπτά μέχρι το δέρμα σας να απορροφήσει αρκετό έλαιο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ολόκληρη την παλάμη και τα δάκτυλα, κάντε μασάζ σε όλο το σώμα.

Στις ευαίσθητες περιοχές, όπως κοιλιά και καρδιά, ασκήστε πιο ελαφριά πίεση. Στα σημεία που συγκεντρώνονται οι νευρικές απολήξεις, όπως στα πέλματα των ποδιών, στις παλάμες των χεριών και στη βάση των νυχιών, χρησιμοποιήστε περισσότερο έλαιο. Στις στρογγυλεμένες περιοχές του σώματος, όπως στο κεφάλι ή στις αρθρώσεις, είναι καλύτερο να ακολουθείτε κυκλικές κινήσεις, ενώ στις ευθείες περιοχές, όπως βραχίονες και πόδια, είναι προτιμότερες οι ευθείες κινήσεις.

Αφού ολοκληρώσετε το μασάζ, χαλαρώστε για 10-15 λεπτά, αφήνοντας το έλαιο και το μασάζ να κάνουν το θαύμα τους! Όσο πιο πολύ μένει το έλαιο στο σώμα σας, τόσο πιο βαθιά διεισδύει. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής, μπορείτε να διαβάσετε κάτι που θα σας χαλαρώσει. Στη συνέχεια απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους. Εάν το πρόγραμμά σας δεν επιτρέπει την καθημερινή εφαρμογή του μασάζ, προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον 3 ή 4 φορές την εβδομάδα. Απαιτούνται περίπου 20 λεπτά, αλλά θα ανακαλύψετε ότι αξίζει τον κόπο!

Επιλέγοντας το ειδικό για εσάς Έλαιο

Το Abhyangamm παρέχει τα μέσα ώστε οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου να βοηθήσει το δέρμα να εκτελέσει τις διάφορες λειτουργίες του αποδοτικά, είτε πρόκειται για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα είτε για τη θρέψη των ιστών μέσω του δέρματος. Για το λόγο αυτό, παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ειδικά αγιουρβεδικά έλαια. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, χρησιμοποιήστε θεραπευτικό σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας -ανάλογα με τον αγιουρβεδικό σας τύπο.

Σίγουρα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα με τα ειδικά λάδια που είναι εμπλουτισμένα με τα αγιουρβεδικά βότανα Brahmi, Ashwagandha, Shatavari, Shankhapushpi, Tulsi, Bhringaraj, Turmeric κ.α. Τα βότανα αυτά «μαγειρεύονται» ελαφρά μέσα στα έλαια-βάσεις ψυχρής έκθλιψης για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από διάφορες φυσικές επεξεργασίες εμπλουτίζονται με διάφορες ευεργετικές ουσίες όπως σανταλόξυλο, γιασεμί και τριαντάφυλλο για μεγαλύτερη συναισθηματική και νοητική ισορροπία.

Επαγγελματικό Abhyangamm

Πέρα από το αγιουρβεδικό αυτο-μασάζ, που είναι καλό να το κάνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζήσετε τη βαθιά θεραπευτική εμπειρία του επαγγελματικού Abhyangamm. Πρόκειται για ένα απαλό και συνάμα ισχυρό μασάζ που εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, και στο οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά χλιαρά θεραπευτικά έλαια. Τα έλαια είναι ειδικά επιλεγμένα ανάλογα με την prakruti (ψυχοσωματική ιδιοσυγκρασία) του ατόμου και το θέμα που αντιμετωπίζει.

Το μασάζ γίνεται με μαλακό ρυθμικό τρόπο από ένα ή δύο άτομα ταυτόχρονα, για 45 έως 60 λεπτά και σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, από εκπαιδευμένους αγιουρβεδικούς θεραπευτές. Μετά από το μασάζ συστήνεται να κάνετε ένα ατμόλουτρο-βοτανόλουτρο (swedan) ή ζεστό ντους.

Το αγιουρβεδικό μασάζ δεν είναι απλά μια μάλαξη, αλλά μέσα από την διαδικασία εξισορρόπησης των ενεργειών vata, pitta, kapha, επηρεάζει όλες τις ψυχοσωματικές μας λειτουργίες. Παίζει λοιπόν μεγάλο ρόλο το ποιος το εφαρμόζει, σε τι περιβάλλον γίνεται, με τι υλικά, γιατί συν τοις άλλοις έχει να κάνει και με μια “ενεργειακή ανταλλαγή”.

Η τακτική εφαρμογή του abhyangamm προστατεύει από το στρες, το άγχος, την εξουθένωση και τη διατάραξη κυρίως του Vata. Θρέφει το σώμα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής, προωθεί τον καλό ύπνο, βελτιώνει την υφή του δέρματος, την όραση, παρέχοντας βέλτιστη φυσική σταθερότητα και σθένος.

Το επαγγελματικό μασάζ Abhyangamm διδάσκεται και εφαρμόζεται στους πρότυπους χώρους εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών – στον Πολυχώρο Ολιστικής Υγείας & Ομορφιάς της Ayurveda Hellas.

Αθήνα: Νίκης 28, Πλάκα δίπλα στο Σύνταγμα T. 210 3632350.

Πηγή: Naturanrg#103, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης