ΔιατροφήVeganBaby-Led Weaning και Χορτοφαγία

Baby-Led Weaning και Χορτοφαγία

Baby-Led Weaning και Χορτοφαγία . Βaby Led Weaning ένας τρόπος εισαγωγής στέρεων τροφών που τελευταία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής! Και όχι άδικα!

Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατοφολόγος MSc. www.siniditidiatrofi.gr

Τι είναι το Baby-Led Weaning;

Το Baby-Led Weaning, ως όρος, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τη Bρετανή Gill Rapley το 2008.

Αν και Weaning σημαίνει αποθηλασμός, η μέθοδος BLW στοχεύει στη συμπλήρωση του αποκλειστικού θηλασμού με την εισαγωγή στερεών τροφών. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χρήση κουταλιού, οι τροφές εισάγονται σε κομμάτια μπροστά στο βρέφος το οποίο είναι ελεύθερο να φάει ή να παίξει μαζί τους, σε δικό του χρόνο. Στην ουσία, το παιδί κάθεται στο καρεκλάκι του και περιεργάζεται ή καταναλώνει το φαγητό του, δίπλα στους γονείς ενώ γευματίζουν.

Ποια είναι τα οφέλη του BLW;

Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες

 Το παιδί συμμετέχει περισσότερο στο οικογενειακό τραπέζι και αποκτά τις πρώτες υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενώ παράλληλα, μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς καθώς μιμείται τους γονείς του. Επίσης, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2020, τα παιδιά που ακολουθούν το σύστημα BLW έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο αίσθημα της πείνας, του κορεσμού και της αυτονομίας.(1)

Υγιές βάρος:

Συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο παθητικής σίτισης με το κουτάλι, τα BLW βρέφη μπορούν να τείνουν σε πιο φυσιολογικό εύρος βάρους, πόρισμα που δείχνει πως, ίσως, η ιδέα του BLW μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την παχυσαρκία (2)

Μείωση νεοφοβίας

Η τροφική νεοφοβία, η οποία είναι φυσιολογική περίοδος, αναπτύσσεται στην ηλικία των 2 έως 4 ετών και πολλές φορές μπορεί να κρατήσει περισσότερο εάν δεν υπάρχει έκθεση σε διαφορετικές υγιεινές επιλογές. Σύμφωνα με νέα μελέτη (3) του 2020, το παιδί που αυτοσιτίζεται και επιλέγει την τροφή του (και από το οικογενειακό τραπέζι) έχει περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει νέες επιλογές. Έτσι, φαίνεται πως μειώνεται η πιθανότητα να εξελίξει το παιδί νεοφοβία σε μεγαλύτερη ηλικία (4). Αυτό είναι λογικό, αφού το παιδί μαθαίνει να διαχωρίζει υφές, αρώματα, χρώματα και γεύσεις και εκτίθεται σε ευρεία γκάμα τροφίμων.

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Καθώς το παιδί αυτοσιτίζεται αποκτά σιγουριά για τον εαυτό του μέσω της κατάκτησης μικρών στόχων όπως το να καταφέρει να βάλει την τροφή στο στόμα του! (5)

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Το παιδί αποκτά πιο γρήγορα καλό συντονισμό μεταξύ ματιού και χεριού και καλύτερη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων Παρατηρείται λεπτή κινητικότητα (pinching) πιάσιμο τσιμπίδας (6)

Επιπλέον, φαίνεται πως μαθαίνουν να μασούν και να καταπίνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι. Τέλος, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του καθώς μόνο του καταφέρνει να διαχειριστεί την τροφή του.

Λιγότερο στρες για τους γονείς

Οι γονείς μπορούν να κάθονται μαζί με το μωρό τους τις ώρες που γευματίζουν και οι ίδιοι και το παιδί να ακολουθεί τα ωράρια της οικογένειας. Έτσι επιτρέπεται το “κυνήγι” μέσα ή έξω από το σπίτι για κάθε μπουκιά ή γεύμα. Δίνεται χώρος για περισσότερο χρόνο στο οικογενειακό τραπέζι, έτσι το παιδί μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς μέσω της μίμησης.(7)

Μαθαίνουν γρηγορότερα

Μαθαίνουν να μασάνε και να καταπίνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι.(8)

Πότε τα παιδιά είναι έτοιμα για BLW; Αν δεν είναι έτοιμα, καθυστερούμε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει πως για να δώσουμε στερεές τροφές στα βρέφη πρέπει:

Να έχουν συμπληρωθεί οι πρώτοι 6 μήνες ζωής στους οποίους ακολουθείται ο αποκλειστικός θηλασμός, εκτός ειδικών εξαιρέσεων. Πριν από τους 6 μήνες, το ανοσοποιητικό του παιδιού δεν είναι έτοιμο να καταναλώσει κάτι εκτός του μητρικού γάλακτος.

Τρία βασικά δείγματα για να καταλάβουμε την ετοιμότητα του παιδιού είναι να

  • μπορεί να σταθεί σε καθιστή θέση, τουλάχιστον για 1 λεπτό.
  • έχει διπλασιαστεί το βάρος γέννησης.
  • μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του χωρίς βοήθεια.

Εάν το βρέφος δεν είναι έτοιμο, δεν θα δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό, ίσως να μην βάζει παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα στο στόμα του.

Μπορούμε να καθυστερήσουμε την εισαγωγή στερεών τροφών από 1-2 ημέρες έως 2 εβδομάδες ενώ παράλληλα κάνουμε δοκιμές.

Κάθε παιδί έχει δική του ημερομηνία. Όπως δεν αποφασίζουμε πότε θα μιλήσει η πότε θα περπατήσει, δεν μπορούμε να προαποφασίσουμε πότε θα είναι ικανό να αυτοσιτιστεί.

Ποια είναι η διαδικασία;

Μπορούμε, απλά, να τοποθετήσουμε τα τρόφιμα σε κομματάκια μπροστά στο παιδί ή σε ένα πιατάκι στο τραπέζι ενώ κάθεται στο καρεκλάκι του. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο μεγάλα θα κόψουμε τα κομμάτια. Τα μικρότερα βρέφη δεν μπορούν να διαχειριστούν τα πολύ μικρά τεμάχια. Στους 6 μήνες το παιδί θα πιάσει το φαγητό με όλη του τη χούφτα. Στους 8 μήνες θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον δείκτη και τον αντίχειρα. Το φαγητό πρέπει να είναι αρκετά σκληρό για να το κρατήσει (να μην το λιώσει) και αρκετά μαλακό για να μπορεί να το μασήσει. Μερικά παιδιά δεν έχουν ακόμα δόντια στους 6 μήνες.

Δεν χρειάζεται κάποια καθοδήγηση από εμάς, θα το αφήσουμε να παίξει σαν να είναι η κουδουνίστρα του. Στην αρχή θα περιεργαστεί το τρόφιμο χωρίς να το καταναλώσει και γύρω στον 7ο μήνα θα αρχίσει να καταπίνει την τροφή. Παράλληλα θα υπάρχει και ο θηλασμός ο οποίος καλό είναι να παραμείνει τον πρώτο χρόνο.

Ίσως κάποιο γεύμα παραληφθεί αλλά το μόνο που θα χάσουμε είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Δεν χρειάζεται βιασύνη και ανησυχία, αντιθέτως εάν κρατήσουμε μία ήρεμη στάση θα την μεταδώσουμε στο παιδί.

Κάθε ημέρα θα κάνει κάτι διαφορετικό.

Τι τρόφιμα είναι ιδανικά να χρησιμοποιούμε πρώτα;

Αν δεν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, ξεκινάμε με οποιαδήποτε τροφή τρώμε και εμείς. Ίσως κάποιο λαχανικό ή φρούτο. (9)

Μπορούμε να φτιάξουμε κεφτεδάκια οσπρίων ή μία κρέμα οσπρίων και να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια λαχανικών για να τα βουτήξει μέσα ή μαζί με ζυμαρικά όπως πένες, βίδες κι άλλα. Τα τρόφιμα που καταναλώνει το παιδί όπως και η υπόλοιπη οικογένεια πρέπει να είναι υγιεινές και νόστιμες επιλογές που θα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα του παιδιού.

Πότε εισάγονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες;

Από την κύηση. Οι διατροφικές επιλογές της μητέρας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του βρέφους. Το έμβρυο αρχίζει να καταλαβαίνει γεύσεις από τον 4ο μήνα κύησης. Παράλληλα όταν η έγκυος δεν καταναλώνει τρόφιμα με φυτικές ίνες, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά πως είναι πιο πιθανό το βρέφος να παρουσιάσει κολικούς. Γνωρίζουμε πως το μικροβίωμα του μωρού ξεκινάει να δημιουργείται κατά την εγκυμοσύνη μέσω του πλακούντα και για τις επόμενες 1000 ημέρες.  (10)

Όταν θα ενισχύουμε το μικροβίωμα καταναλώνοντας φυτικές ίνες θα έχουμε καλύτερη πέψη των θρεπτικών συστατικών, αλλά και ενισχυμένο ανοσοποιητικό.

Ακόμα και αν παρουσιαστεί ευαισθησία στο έντερο ή υπάρχει εγκατεστημένη ευερεθιστότητα μπορούμε να εισάγουμε σταδιακά τις φυτικές ίνες και να προάγουμε την καλύτερη υγεία του. Καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον διαιτολόγο-διατροφολόγο που εξατομικευμένα θα ορίσει τις εισαγωγές φυτικών ινών.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Ψωμί με παραδοσιακό προζύμι. Είναι καλύτερο;

Υπάρχουν τρόφιμα που αποφεύγω στο BLW;

Ναι, εκτός από το αλάτι, το μέλι και τη ζάχαρη που πρέπει να απουσιάζουν γενικά από τη διατροφή του 1ου έτους, τρόφιμα που παρομοιάζουν σε σχήμα το καλαμπόκι, τον αρακά ή το σταφύλι ίσως προκαλέσουν πνιγμονή. (11). Μπορούμε, βέβαια, να αλλάξουμε την υφή του. Πχ.: Το καλαμπόκι μπορεί να καταναλωθεί στη μορφή των νιφάδων γύρω στους 8 μήνες. Επίσης σε μία πίτα με πολέντα, ή ακόμα μια λύση είναι τα baby καλαμπόκια που προσφέρονται κομμένα στη μέση. Ο αρακάς μπορεί να είναι καλά μαγειρεμένος, το σταφύλι να κοπεί στη μέση κ.λπ.

Υπάρχουν κίνδυνοι όπως η πνιγμονή;

Δεν υπάρχει κάποια διαφορά είτε τρέφονται με κουτάλι, είτε με blw. Το gag reflex (το αντανακλαστικό της γλώσσας με το οποίο σπρώχνουν την τροφή προς τα εμπρός και την ξαναμασούν) είναι κάτι φυσιολογικό. Με την εισαγωγή στερεών τροφών το αντανακλαστικό μειώνεται, στον 8ο-10ο μήνα. Για ένα νέο γονιό είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά η φύση έχει προνοήσει με 2 ενστικτώδεις μηχανισμούς. Εκτός του gag reflex, ο βήχας παρέχει μία φυσική προστασία ώστε να μην πάει η τροφή στους αεραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς οφείλουν να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμονής η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Επιπλέον, ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που μπορεί να πάει τροφή στους αεραγωγούς, είναι προτιμότερο να πάει ένα στέρεο σώμα που με μιας μπορεί να βγει με τις πρώτες βοήθειες και το παιδί να ανασάνει άμεσα, παρά υγρή τροφή.

Η ανάπτυξη του βρέφους θα είναι φυσιολογική;

Ναι, εάν παράλληλα το παιδί συνεχίζει το θηλασμό και υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές και από τις 5 απαραίτητες ομάδες τροφίμων (όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και ξηροί καρποί/σπόροι σε μορφή κρέμας). Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εάν ο θηλασμός έχει εγκατασταθεί, καλό είναι να παραμείνει, μέχρι το τέλος του 1ου έτους.

Συχνά οι γονείς ανησυχούν όταν τα βρέφη τους βρίσκονται χαμηλά στις καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν στα βιβλιάρια υγείας. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως οι καμπύλες αυτές βασίζονται σε παιδιά που δεν σιτίζονται με αποκλειστικό θηλασμό αλλά με μεικτή διατροφή.

Οι φόρμουλες που χρησιμοποιούνται παρέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος οπότε τα παιδιά φαίνονται πιο μεγάλα χωρίς να είναι απαραίτητα και πιο υγιή. Είναι φυσιολογικό τα βρέφη που ακολουθούν αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και μετά συνεχίζουν μαζί με τη στέρεη τροφή τον θηλασμό να βρίσκονται πιο χαμηλά στις καμπύλες.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρες τροφές και αλεσμένα παράλληλα;

Εννοείται, προσφέρουμε στο παιδί διαφορετικές υφές προς ανακάλυψη. Με τις αλεσμένες βέβαια τροφές το παιδί δεν εξοικειώνεται με την πραγματική φύση του τροφίμου. Πάντα μια λύση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι και η προσφορά προγεμισμένων κουταλιών περίπου στον 8ο μήνα.

BLW και φυτοφαγική διατροφή:

Μία σωστά σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη vegan διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί σε όλα τα στάδια της ζωής.

Η συγκεκριμένη διατροφή είναι ιδανική αφού δεν προάγει τις μη μεταδιδόμενες χρόνιες παθήσεις που μαστίζουν τον αιώνα μας και φυσικά αυξάνει την μακροβιότητα και υγεία του πλανήτη.

Κάποια κρίσιμα θρεπτικά συστατικά στα οποία ο νέος γονιός οφείλει να δώσει σημασία, ανεξάρτητα μεθόδου σίτισης και διατροφής είναι. Ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και τα ω3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο για να μας δώσει τις σωστές βάσεις για την διατροφή του παιδιού μας, αλλά και της οικογένειας.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31939505/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4400680/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33161408/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33161408/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33161408/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31939505/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29724233/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29724233/
  9. PMCID: PMC6681183 ,PMID: 18166574
  10. PMID: 30680645
  11. PMCID: PMC5365373

Πηγή: Naturanrg#118owww.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης