ΟικογένειαBaby swimming: Επιστροφή στην πρώτη αίσθηση!

Baby swimming: Επιστροφή στην πρώτη αίσθηση!

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, ένα παιδί έπρεπε να έχει γιορτάσει τα πέμπτα του γενέθλια, για να γίνει δεκτό σε κολυμβητήριο. Τώρα πια όμως, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες του αναγνωριστικές… βουτιές από έξι μηνών!

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Και η μεγάλη έκπληξη; Θα τα καταφέρει καλύτερα από ένα παιδάκι πέντε χρόνων! Το babyswimming (ή αλλιώς βρεφική κολύμβηση) κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας, αφού τα οφέλη που προσφέρει σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας είναι αναρίθμητα για τα μωρά.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται συνήθως σε εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες με θερμοκρασία νερού σταθερή στους 32 βαθμούς Κελσίου και βάθος 1,10 μέτρα. Τα μωρά, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, μπαίνουν στο νερό και αισθάνονται σαν να επιστρέφουν στο… μητρικό περιβάλλον, εκεί όπου για εννέα μήνες κολυμπούσαν συνεχώς ανενόχλητα. Όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί η επιστροφή αυτή τόσο πιο ζωντανό είναι το αντανακλαστικό να κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό και να απολαμβάνουν τα παιχνίδια και τις βουτιές.

Οφέλη χωρίς τελειωμό…

Πέρα όμως από τη διασκέδαση, σε έρευνες έχει αποδειχθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων βρεφικής κολύμβησης στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών και νηπίων και στη μείωση της συχνότητας που αρρωσταίνουν. Επιπλέον, η κολύμβηση σε αυτήν την ηλικία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την συχνότητα της ωτίτιδας και των ασθενειών του αυτιού, αφού έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Ακόμα:

  • το μωρό νιώθει ωραία μέσα στο νερό
  • τρώει περισσότερο
  • κοιμάται καλύτερα
  • αν είναι οκνηρό, δραστηριοποιείται
  • αν είναι δραστήριο, εκτονώνεται
  • αποκτά αυτοπεποίθηση με τα «κατορθώματά» του
  • γυμνάζεται και ξεμουδιάζει από την κούνια και το ριλάξ (εφόσον δεν μπουσουλάει και δεν περπατάει ακόμα)
  • κοινωνικοποιείται από νωρίς
  • η μαμά με το μωρό έχουν την ευκαιρία να βγουν από το σπίτι και την καθημερινή ρουτίνα
  • ο μπαμπάς βρίσκει τη δυνατότητα να κάνει κάτι με το μωρό και να δεθούν περισσότερο από πολύ νωρίς.
babyswimming1
Η Φανή Χαλκιά, πιστοποιημένη προπονήτρια βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης του αμερικανικού συλλόγου “World Aquatic Babies & Children Network” και του ελληνικού συλλόγου «Υδρία», δέχτηκε να μάς μιλήσει γι’ αυτήν την τόσο διασκεδαστική βρεφική δραστηριότητα.

Πότε άρχισε να γίνεται δημοφιλές το babyswimming στην Ελλάδα;

Το babyswimming το ξεκίνησε στην Ελλάδα ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Θοδωρής Βασιλάτος, πριν από δέκα χρόνια περίπου, αλλά η δραστηριότητα έγινε δημοφιλής τα τελευταία 3 χρόνια.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή αντένδειξη;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απολύτως, καθώς τα παιδιά πάντα συνοδεύονται από τους γονείς τους και ο δάσκαλος καθοδηγεί. Όσο για τις αντενδείξεις, μόνο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας σε έξαρση, θα πρέπει το παιδί να αποφεύγει το μπάνιο. Από ‘κει και πέρα, μιλώντας πάντα σε γενικές γραμμές, ακόμα και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια νοητική καθυστέρηση ή σωματική παράλυση επωφελούνται τα μέγιστα από την κολύμβηση. Φυσικά, προηγείται πάντα η σχετική άδεια από τον παιδίατρο.

Περιγράψτε μας πιο αναλυτικά ορισμένες από τις ασκήσεις που περιλαμβάνει το μάθημα.

Σε γενικές γραμμές, το ασκησιολόγιο διαφοροποιείται ανά εξάμηνο, αφού τα τμήματα χωρίζονται ηλικιακά ως εξής: 6-12 μηνών, 12-18 μηνών, 18-24 μηνών, 2-3 χρόνων, 3-4,5 χρόνων. Οι ασκήσεις όμως είναι πάντα διασκεδαστικές, συχνά συνδυάζονται με παιδικά τραγουδάκια και πολλές φορές μοιάζουν να γίνονται μόνο για παιχνίδι, όμως πάντα υπάρχει ένας απώτερος σκοπός. Για παράδειγμα, τα πολύ μικρά μωρά μαθαίνουν να μην πίνουν νερό παρακολουθώντας τους γονείς τους να κάνουν μπουρμπουλήθρες και αντιγράφοντάς τους!

Πώς αντιδρούν τα μωρά στα πρώτα μαθήματα; Τι τα δυσκολεύει περισσότερο;

Στο πρώτο μάθημα, τα περισσότερα παιδιά είναι «κουμπωμένα». Δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, άλλα φοβούνται πολύ και κλαίνε πριν ακόμα μπουν στην πισίνα. Η δουλειά του προπονητή είναι να τα κάνει να αισθανθούν καλά και έτσι να αντιδράσουν θετικά στα επόμενα μαθήματα. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι όσο μεγαλώνει το παιδί, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Τα μωράκια έξι μηνών δεν δυσκολεύονται σχεδόν σε τίποτα. Από τους δέκα μήνες και μετά, δυσκολεύονται αρκετά στην ύπτια θέση και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή. Αυτό που είναι σημαντικό όμως για όλα τα παιδάκια και δεν πρέπει να το ξεχνάνε ποτέ οι γονείς είναι το χαμόγελο και η επιβράβευση για κάθε τους κατόρθωμα!

Πείτε μάς τι πρόοδο εμφανίζουν τα μωρά με το πέρασμα των μαθημάτων;

Το τι πρόοδο θα σημειώσει το παιδί εξαρτάται περισσότερο από τον γονέα, να είναι συνεπής και να μην κάνει απουσίες. Αν ένα παιδί κάνει δέκα μαθήματα μέσα σε έξι μήνες, τότε δεν θα καταφέρει και πολλά. Αν όμως κάνει δέκα μαθήματα μέσα σε έναν-δύο μήνες, τότε σίγουρα θα μπορεί στο τέλος να κάνει υποβρύχιο κολύμπι, το λεγόμενο μακροβούτι, ενώ στην πορεία θα μάθει να κολυμπάει από τη μια άκρη της πισίνας έως την άλλη, αλλά και να βουτάει, για να πιάσει ένα παιχνίδι από τον βυθό!

Πηγή: NaturaNrg #20

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης