ΔιατροφήSuper foodsΒασιλικός πολτός: Δεν είναι φάρμακον αλλά κάτι καλλίτερον!

Βασιλικός πολτός: Δεν είναι φάρμακον αλλά κάτι καλλίτερον!

Τον έχουν αποκαλέσει ελιξίριο ζωής και νεότητας και όχι τυχαία.

της Μαρίας Γκέκα

Έχει την εκπληκτική ικανότητα να τονώνει και να ενδυναμώνει το δέρμα, λόγω του κολλαγόνου που περιέχει και να μειώνει τις ρυτίδες. Την ίδια στιγμή, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Και αν τα παραπάνω δεν σας αρκούν… δείτε τι άλλο μπορεί να μάς προσφέρει η πλουσιότερη τροφή της φύσης!

Τι εστί βασιλικός πολτός;

«Δεν είναι φάρμακον αλλά κάτι καλλίτερον. Είναι μία ανυπολογίστου αξίας τροφή, η οποία ενδείκνυται διά κάθε κουρασμένον ή προώρως γηρασμένον οργανισμόν. Ευθύς αμέσως από τας πρώτας ημέρας της χρήσεως, φέρει έν αίσθημα ευεξίας προερχόμενον από σημαντικήν τόνωσιν του νευρικού συστήματος. Την αδυναμίαν διαδέχεται μία νεανική έφεσις προς δράσιν, τας μαύρας σκέψεις, η φυσική χαρά του ζην, η μνήμη και αι σεξουαλικαί ικανότητες γίνονται φυσιολογικαί. Ύστερα από μερικών εβδομάδων χρήσιν η επιδερμίς και ιδίως το πρόσωπον αποκτούν νεανικήν εμφάνισιν.» (Μ. ντε Μπελβεφέρ, Γάλλος ερευνητής) *

Σ’ αυτό το σπάνιο βιβλίο, με λίγες γραμμές συνοψίζονται με τον αρτιότερο τρόπο, οι ευεργετικές ιδιότητες μιας σπουδαίας τροφής που προορίζεται μόνο για … βασίλισσες! Η ονομασία του δόθηκε το 1788 από το διάσημο Ελβετό ζωολόγο Francois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με αυτόν.

Health-Benefits-of-Royal-Jelly-beeΗ τροφή της βασίλισσας

Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Πρόκειται για μια υπόλευκη κρεμώδη ουσία, υπόξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση αλλά εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.

Οι τροφοί-μέλισσες, αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό το βασιλικό πολτό. Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μιας και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα.

Ο βασιλικός πολτός έγινε διάσημος για τις μοναδικές του ιδιότητες το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος, ο οποίος πλησίαζε το θάνατο από βαθειά γηρατειά, κατανάλωσε βασιλικό πολτό και ανέκαμψε μυστηριωδώς. Από τότε οι φήμες για τις θεραπευτικές του δράσεις πήραν τεράστιες διαστάσεις.

Τροφή – φάρμακο

Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού. Οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές, αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι:

 • Ρυθμίζει το βάρος, βοηθά την πέψη, επιταχύνει τον μεταβολισμό.
 • Ανοίγει την όρεξη (εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις παιδιών).
 • Διεγείρει τις ορμονικές λειτουργίες.
 • Καταπολεμά την κατάθλιψη.
 • Έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.
 • Προσφέρει ανοσία σε ασθένειες και λοιμώξεις.
 • Εξομαλύνει τις σεξουαλικές λειτουργίες.
 • Χαρίζει υγεία στο δέρμα και στους ιστούς.
 • Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα η ικανότητά του στον καθαρισμό των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
 • Εξαιρετικά βοηθητικό επίσης για την τόνωση του οργανισμού στις εποχικές αλλαγές (άνοιξη και φθινόπωρο).

royalJellyΠολυβιταμινούχα σύσταση

Καταναλώνοντας η μέλισσα μέλι και γύρη, παίρνει όλα τα συστατικά τους. Με την επεξεργασία τους στους αδένες της, το τελικό προϊόν έχει ακόμη περισσότερα. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι: υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%. Αυτό, όμως, που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία του σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία, όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά ολόκληρου του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σε κάθε γραμμάριο περιέχονται: θειαμίνη (Β1) 3,9mg, ριβοφλαβίνη (Β2) 26,5mg, νιασίνη (Β3) 84mg, παντοθενικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη (Β6) 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg. Επίσης, σε διάφορες αναλογίες οι Β12, Α, D, E, K και C.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα …να είναι φρέσκος!

Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενο. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής του είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια βασιλικού πολτού. Δηλαδή, αν αγοράσουμε βασιλικό πολτό μήνα Νοέμβριο, πρέπει να υπολογίζουμε ότι έχει παρασκευαστεί περίπου έξι μήνες πριν.
Ο βασιλικός πολτός που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι φρέσκος! Τι σημαίνει αυτό; Μέσα στην κυψέλη των μελισσών, το μόνο προϊόν που ΔΕΝ αποθηκεύεται είναι ο βασιλικός πολτός! Αυτό είναι αρκετό για να μάς δείξει την εξαιρετική ευαισθησία του. Επομένως, όσο απομακρυνόμαστε από την ημερομηνία συλλογής του, τόσο χάνει όλες τις καταπληκτικές του ιδιότητες. Το φως είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που τον καταστρέφουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, ο βασιλικός πολτός που αγοράζουμε να βρίσκεται σε σκούρο δοχείο, ενώ στο σκεύος πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία συλλογής του. Ακόμη, αλλοιώνεται από το μέταλλο, τον αέρα, τη θερμότητα και το χρόνο.

Συντήρηση

Όπως συλλέγεται, έτσι καταναλώνεται και αυτό θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Επομένως, από την κυψέλη κατευθείαν στο ψυγείο του παραγωγού και από εκεί κατευθείαν στο ψυγείο του καταναλωτή. Η άμεση ψύξη του στους 0-5ºC είναι η ελάχιστη προφύλαξη για τη μη καταστροφή του. Ακόμη καλύτερη θα ήταν η κατάψυξή του σε θερμοκρασίες -17ºC . Επειδή, όμως, πολλές φορές δεν έχουμε κριτήρια για τη φρεσκότητά του, θα πρέπει το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην αγορά και την κατανάλωσή του να είναι το μικρότερο δυνατόν. Αυτό σημαίνει ότι, από την ημερομηνία συγκομιδής, η κατανάλωση θα πρέπει να γίνει μέσα σε 6 μήνες το πολύ. Πολλοί  υποστηρίζουν μέχρι 12 μήνες, αν ο πολτός είναι σε κατάψυξη. Μετά από αυτό το διάστημα δεν παίρνουμε βασιλικό πολτό, μάλλον παίρνουμε… αέρα κοπανιστό!

honeyΚατανάλωση

Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν κάθε μέρα  ½ γραμμάριο. Οι ενήλικες 1 γραμμάριο, δεκαπέντε λεπτά πριν το πρωινό υπογλώσσια ή ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού, εφόσον είναι ανακατεμένος με μέλι (10-20 γραμμ. σε ½ κιλό μέλι), για 3 μήνες το χρόνο, επί 15 έως 20 μέρες και με μια ενδιάμεση διακοπή 10-15 ημερών.

Γνωρίζετε ότι…

 • Οι βασίλισσες των μελισσών δεν γεννιούνται, αλλά μετατρέπονται σε βασίλισσες και η τροφοδότησή τους με βασιλικό πολτό είναι το κλειδί αυτής της διαδικασίας.
 • Xωρίς αυτήν την ειδική τροφή δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά – θα έμεναν εργάτριες.
 • Οι βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό. Αυτή είναι η αιτία για το μεγάλο τους μέγεθος και τη μακροζωία τους.
 • Έχουν 42% μεγαλύτερο σώμα, είναι 60% βαρύτερες, παράγουν περισσότερο από 2.500 αυγά καθημερινά και ζουν 40-50 φορές περισσότερο από τις άλλες μέλισσες.
 • Η βασίλισσα, μέσα σε 12 ημέρες από την έναρξη διατροφής της με βασιλικό πολτό, έχει 1.250 φορές μεγαλύτερο βάρος. Αν θελήσουμε να δώσουμε την ανθρώπινη αναλογία, θα λέγαμε ότι ένα βρέφος μέσα σε 12 ημέρες από τη γέννησή του έχει το μέγεθος και το βάρος ενός μεγάλου ελέφαντα.

* Από το βιβλίο «Ο βασιλικός πολτός των μελισσών» του κ. Ν.Νικολαΐδη, έκδοση 1954.

Πηγή: NaturaNrg #16

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης