Αρχική Ομορφιά Bio – Eco καλλυντικά: πώς θα ξεχωρίζουν;

Bio – Eco καλλυντικά: πώς θα ξεχωρίζουν;

68
natural cosmetics
natural cosmetics

Στις μέρες μας, η ανάπτυξη των οικολογικών και βιολογικών προϊόντων δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά ανάγκη για την προστασία τόσο του καταναλωτή όσο και γενικότερα του περιβάλλοντος.

του Κλεομένη Πολίτη

Η συγκεκριμένη «στροφή» στην παραγωγή κρίθηκε τόσο σημαντική που οι ίδιοι κρατικοί μηχανισμοί των ανεπτυγμένων χωρών έδωσαν διάφορα κίνητρα στους παραγωγούς και συγχρόνως τα κράτη υπό ανάπτυξη βρήκαν μια σημαντική οικονομική ευκαιρία για να μπουν στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά. Μέσα σε αυτό γενικότερο πλαίσιο εμφανίστηκαν και τα βιο-οικο-καλλυντικά στα ράφια των καταναλωτών, προϊόντα αμφισβητούμενα, όχι τόσο για τη ποιότητά τους αλλά για τον ίδιο τους τον ορισμό.

Το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται σήμερα τα βιολογικά προϊόντα στην Eυρώπη είναι ο κανονισμός 834/2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προσδιορίζει τις απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα τρόφιμο για να χαρακτηριστεί ως βιολογικό (organic για την αγγλική γλώσσα), αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για άλλου είδους προϊόντα, όπως τα καλλυντικά.

Στο συγκεκριμένο τομέα, η γηραιά ήπειρος είναι αρκετά ελλιπής, αφού μόνο από το 2013 θα υπάρχει κανονισμός για τα «συμβατικά» καλλυντικά και οι χώρες-μέλη έχουν διαφορετικά νομοσχέδια υπό την ευρωπαϊκή οδηγία που άλλοτε ακολουθούν και άλλοτε όχι.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί βιάστηκαν να εντάξουν τα βιολογικά καλλυντικά στην ίδια κατηγορία με αυτή των τροφίμων δημιουργώντας ένα απαγορευτικό στην πραγματικότητα νομοσχέδιο για την ανάπτυξη καλλυντικών με το χαρακτηρισμό «βιολογικά» (εξαίρεση αποτελούν τα σαπούνια σε σκληρή μορφή και τα λάδια λόγω της απλής παραγωγικής τους διαδικασίας).

Οργανισμοί πιστοποίησης: καλύπτουν το κενό των κρατικών μηχανισμών

Έτσι, οι διάφοροι οργανισμοί πιστοποίησης ανά τον κόσμο (υπεύθυνοι ιστορικά και για την ανάπτυξη των βιολογικών τροφίμων) ήρθαν να καλύψουν το κενό που άφηναν οι κρατικοί μηχανισμοί. ICEA, BDIH, ECOCERT, SOIL ASSOSIATION είναι μόνο μερικοί από αυτούς που προσπάθησαν να ορίσουν τις προδιαγραφές ενός τέτοιου προϊόντος δίνοντας επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή στο χαρακτηρισμό του, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με τα βιολογικά προϊόντα-τρόφιμα. Έτσι σήμερα μιλάμε για βιολογικά πιστοποιημένα καλλυντικά κατά ICEA, ECOCERT κλπ..

Κάθε οργανισμός πιστοποίησης έχει τις δικές του αυστηρές προδιαγραφές. Σε γενικές γραμμές στη «μαύρη λίστα» των standard που δημιουργήθηκαν μπήκαν οι συνθετικές πρώτες ύλες, παράγωγα του πετρελαίου, γενετικά μεταλλαγμένες πρώτες ύλες και πολλές άλλες ουσίες με βασικό γνώμονα την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Απαγόρευσαν, έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που υπάρχουν διαθέσιμες για την παραγωγή συμβατικών καλλυντικών και δημιουργώντας τις βάσεις για ένα νέου είδους προϊόντος.

Η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά φυσικών και βιολογικών καλλυντικών δείχνει το δρόμο στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς πιστοποιητικούς οργανισμούς για την υιοθέτηση ενός νέου, κοινού ευρωπαϊκού προτύπου.

Πηγή: NaturaNrg #04

Sas-endiaferei_arrow

Φυσικά καλλυντικά

Σαπούνι: η ομορφιά κρύβεται… στη φύση!

Αλλεργικοί στα καλλυντικά; Τι πρέπει να προσέχετε;

Προηγούμενο άρθροΠροστατέψτε το δέρμα του μωρού σας
Επόμενο άρθροΑνάδειξέ το» με την Άννα Νικολαΐδη. Νέα εκπομπή στο SBC