ΕυεξίαFitnessBIO - GYMNASTIC: Γυμναστική και Φάρμακο μαζί!

BIO – GYMNASTIC: Γυμναστική και Φάρμακο μαζί!

Είναι γνωστή και ως «ρώσικη γιόγκα». Πρόκειται για μία ολιστική μέθοδο γυμναστικής που σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από χρόνιους πόνους και ενοχλητικές διαταραχές της υγείας σας πραγματοποιώντας ευχάριστες θεραπευτικές ασκήσεις υπό το ρυθμό μουσικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος bio-gymnastic, ή αλλιώς bio-fitness, ενδείκνυται για όλους… από τη βρεφική μέχρι την τρίτη ηλικία!

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Την ολιστική μέθοδο bio-gymnastic εμπνεύστηκε η Ρωσίδα γυμνάστρια Alla Grechiho, η οποία μάλιστα κέρδισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γι’ αυτήν την ανακάλυψή της – πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση απόδοσης πατέντας στο χώρο της γυμναστικής παγκοσμίως. Η ολιστική μέθοδος bio-gymnastic συνδυάζει δυτικές και ανατολίτικες τεχνικές, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ως ψυχοσωματικό σύνολο και διδάσκοντας ότι οι κατά καιρούς σωματικές και ψυχικές εντάσεις, το στρες και τα τραύματα δημιουργούν με τον καιρό μυϊκά μπλοκαρίσματα και δυσκαμψίες, διαταράσσοντας τόσο τη δομή του σώματος όσο και την κυκλοφορία της εσωτερικής ενέργειας.
Αυτές οι διαταραχές αποτελούν την αιτία για διάφορους πόνους (κράμπες, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες, κτλ), αλλοιώσεις της στάσης του σώματος (κύφωση, υπερλόρδωση, σκολίωση, πλατυποδία, κτλ), προβλήματα στο οστικό και σκελετικό σύστημα (αυχενικό σύνδρομο, αρθρίτιδες, δισκοπάθειες, κήλες), καθώς και διαταραχές στη φυσιολογία (πρηξίματα, κυτταρίτιδα, κακή κυκλοφορία).

yogaΣυνδυασμός πολλών ασκήσεων μαζί

Στόχος της bio-gymnastic είναι η αποκατάσταση της ροής της βιο-ενέργειας από τη σπονδυλική στήλη προς τους λοβούς του εγκεφάλου που ελέγχουν όλες τις λειτουργίες και τις κινήσεις του σώματος. Οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, αποτελούν συνδυασμό της σουηδικής γυμναστικής με το αυτομασάζ, το στρέτσινγκ και τις τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής και διαλογισμού, βάζοντας τέλος σε διαταραχές, όπως:

 • αμβλυωπία (Η οπτική οξύτητα σε κάποιο μάτι είναι μειωμένη και τα γυαλιά δε βελτιώνουν την κατάσταση).
 • βρογχικό άσθμα,
 • χρόνια βρογχίτιδα,
 • χρόνια γαστρεντερίτιδα,
 • σύνδρομο της κλιμακτηρίου,
 • σεξουαλική ανικανότητα,
 • ημικρανία,
 • νευρασθένεια και άλλες νευρώσεις,
 • παχυσαρκία,
 • κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα,
 • δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης.

woman, yoga practiceΓια τους νέους

Η περίοδος της ηλικίας από 12 έως 18 ετών αποτελεί μία ιδιαίτερη φάση ανάπτυξης και εδραίωσης της ψυχοσωματικής δομής και της συμπεριφορικής και συναισθηματικής έκφρασης. Το σώμα οδηγείται προς την ωρίμανση και την ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να υφίσταται βαθιές πιέσεις και εντάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα σώμα δύσκαμπτο με συσπασμένους μύες που δημιουργούν διαταραχές σε μορφολογικό επίπεδο (σκολίωση, κύφωση, αυχενική και οσφυϊκή υπερλόρδωση, εξαρθρώσεις στα γόνατα, πλατυποδία, κυκλοφορικά προβλήματα, πόνους στις αρθρώσεις, κυτταρίτιδα…). Οι διαταραχές αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Η bio-gymnastic προτείνει τεχνικές αποκατάστασης που βασίζονται στη γνώση, τη συναίσθηση και την αποδοχή του σώματος και συνδυάζονται με ασκήσεις διατάσεων και χαλάρωσης των μυϊκών ομάδων και εκτόνωσης της έντασης.

Για τους ηλικιωμένους

Μετά τα 60, ξεκινάει μία περίοδος πνευματικής ωρίμανσης, η οποία όμως συχνά δε συνοδεύεται από σωματική υγεία. Όπως έλεγε και η Γαλλίδα φυσιοθεραπεύτρια Φρανσουάζ Μεζιέρ, το σώμα γερνάει δυστυχώς πιο γρήγορα από το μυαλό, προκαλώντας δυσκινησία και δυσκαμψία, το πρώτο δηλαδή βήμα προς τα γηρατειά. Δεν είναι τυχαίο ότι το σώμα των νέων είναι ευκίνητο, εύκαμπτο και γεμάτο ενέργεια. Αντιθέτως, ένα σώμα με δύσκαμπτους μυς θυμίζει μηχανή με πατημένο φρένο. Για να μένουν λοιπόν καλά «λαδωμένοι» οι μύες που αποτελούν τον κινητήρα του σώματος και να αποφεύγονται παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, η bio-gymnastic προτείνει ασκήσεις θεραπείας αλλά και πρόληψης που βασίζονται σε διατάσεις και ισομετρική τόνωση.

Για πριν και μετά τον τοκετό

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει με χαρά αλλά και με κάποια δυσκολία τις αλλαγές που γνωρίζει σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η bio-gymnastic βοηθάει τη νέα μητέρα να καταλάβει τις αλλαγές αυτές και να προετοιμάσει το σώμα της για την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και για τον τοκετό. Και δεδομένου ότι η κύηση και η γέννα επιφέρουν σημαντικές εντάσεις και διαταραχές στη δομή του γυναικείου σώματος, η bio-gymnastic προτείνει ένα πρόγραμμα μυϊκής εξισορρόπησης που επιτρέπει την αποκατάσταση της στάσης του σώματος και την εύρεση της απαραίτητης ψυχικής γαλήνης για το μεγάλωμα του νέου μωρού. Να σημειωθεί ότι στις συνεδρίες μπορεί να λάβει μέρος και το ίδιο το νεογέννητο, όπου μέσω ενός απαλού μασάζ επιτυγχάνεται η χαλάρωση και προλαμβάνονται διαταραχές στη στάση του σώματός του.

Πηγή: NaturaNrg #09

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης