GreenΒιολογικά χρυσάνθεμα για τη σαλάτα σας

Βιολογικά χρυσάνθεμα για τη σαλάτα σας


Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα ήταν γνωστό ότι τρώμε μόνο τα λαχανικά και τα φρούτα. Όσον αφορά τα λουλούδια ούτε λόγος! Με βεβαιότητα ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο ρόλος τους είναι μόνο διακοσμητικός. Υπάρχει όμως μια κατηγορία λουλουδιών που είναι φαγώσιμα. Τα λουλούδια αυτού του είδους που μπορούμε να τα καταναλώσουμε στην κουζίνα μας έχουν πολλαπλές χρήσεις: τόσο για την ομορφιά τους, όσο για τη γεύση και το άρωμά τους προτιμώνται απο ολοένα και περισσότερο κόσμο.

⇒  Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Σε αυτό το τεύχος θα σας δείξω πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας φαγώσιμα χρυσάνθεμα.

Ως φυτό το χρυσάνθεμο coronarium είναι μετρίου μεγέθους, ενώ καλλιεργείται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Από το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιούμε τα νεαρά φύλλα με την πιπεράτη γεύση στις σαλατες.

bio_xrysanthema glastraΓλάστρα

Εδώ η επιλογή είναι εύκολη. Επειδή ως φυτό δεν μεγαλώνει πολύ, οι απαιτήσεις ειναι αρκετά μικρές. Μια ζαρντινιέρα με μέγεθος σαν κι αυτό της φωτογραφίας είναι μια χαρά.

Χώμα

Για άλλη μια φορά το χώμα είναι ένα κομμάτι χωρίς μεγάλες αλλαγές. Κοκκινόχωμα, τύρφη και κομπόστ είναι η βασική δομή του υλικού που χρησιμοποίησα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. Αν επιλέξετε κάποιο έτοιμο υπόστρωμα, μην ξεχνάτε να είναι χωρίς χημικά λιπάσματα ή άλλους βοηθητικούς παράγοντες. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το φυτώριο  απ’ όπου το αγοράσετε για λεπτομέρειες ανάλογα με το προϊόν.)

Η φύτευση

Εύκολη και γρήγορη! Γεμίζουμε τη ζαρντινιέρα με χώμα αφήνοντας περίπου 2 δάχτυλα από το χείλος. Κάνοντας μια τρύπα στο χώμα απο τη μια μεριά φυτεύουμε το ένα φυτό και αφού ισιώσουμε το χώμα γύρω του, συνεχίζουμε κάνοντας την ίδια διαδικασία από την άλλη μεριά.

Θέση στο μπαλκόνι

Επιλέξτε μια ημι-σκιερή θέση, ώστε το φυτό σας να κάνει ωραία φύλλα, αλλά και να μεγαλώσει αρκετά. Επιπρόσθετα, δεν εχει ιδιαίτερο θέμα με τον αέρα, επομένως δεν σας περιορίζει καθόλου για τη θέση που θα επιλέξετε.

Πότισμα

Τον πρώτο καιρό μετά τη φύτευση θέλει καθημερινό πότισμα. Με το πέρασμα των ημερών πρέπει να ελαττώσετε το πότισμα σε μέρα παρά μέρα.

bio_xrysanthema fyteusiΛίπανση

Ως φυτό δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση. Εάν φροντίσετε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ στην αρχή της φύτευσης, δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο ειδικά τον πρώτο καιρό. Μετά μπορείτε να επιλέξετε ένα βιολογικό λίπασμα, απλώς για να τονώσετε τα φυτά.

Φυτοπροστασία

Γενικά το χρυσανθεμο ως είδος πάσχει από αλτερνάρια και καταπολεμάται με γαλαζόπετρα ή άλλα βιολογικά σκευάσματα, ενώ τα σημάδια προσβολής είναι έντονα αφού κιτρινίζουν τα φύλλα. Ακόμη, μπορεί να «πιάσει» και μελίγκρα που καταπολεμάται με τσουκνίδα.

Εποχές φύτευσης

Άνοιξη, Καλοκαίρι.

Συγκομιδή

Όπως είπα και παραπάνω, από το χρυσάνθεμο καταναλώνουμε τα φύλλα του, κυρίως σε σαλάτες. Όμως με μια βόλτα στο διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλές συνταγές και για άλλα φαγώσιμα λουλούδια.

Μεγάλη προσοχή!!!
Αν δεν φυτέψετε βιολογικά λουλούδια, μη δοκιμάσετε να τα φάτε! Αν προτιμήσετε να φυτέψετε λουλούδια που έχετε αγοράσει πρόσφατα από κάποιο φυτώριο, 99% είναι ραντισμένα με φάρμακα και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζινα σας.
Μα τρώγονται τα λουλούδια; Mην ξεχνάτε όμως, ότι τρώμε τα άνθη από λαχανικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο και άλλα…

Πηγή: NaturaNrg #30

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code