ΔιατροφήSuper foodsΒιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!

Βιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!

Πολύτιμη τροφή για θεούς στην αρχαία Ελλάδα. Σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Ο λόγος για το μέλι που κατέχει από τη Μινωική εποχή μια περίοπτη, σχεδόν ιερή θέση στην ελληνική αρχαιότητα. Τόσο η μελισσοκομική τέχνη όσο και η χρήση του μελιού ως είδος πολυτελείας έφτασε στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των κλασσικών χρόνων. Βιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!

της Μαρίας Γκέκα

Μεγάλοι και φημισμένοι ιατροί της αρχαιότητας στα διάφορα συγγράμματά τους κάνουν αναφορές για το πολύτιμο μέλι. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τη χρήση του για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών. Βιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!

Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας, έργο των πολύτιμων μελισσών, μέσα από μια περίπλοκη και μαγική διαδικασία. Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Αποτελείται από υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες. Βιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!

Αυτό που όμως, πάνω απ’ όλα εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών με καθορισμένες αναλογίες, που προσδίδουν στο μέλι σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση, επουλωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Κινδυνεύει η μελισσοκομία σήμερα;

Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη γεωργική και δασική παραγωγή μέσω της επικονίασης που γίνεται από τις μέλισσες. Η συμβολή της μέλισσας στην αναπαραγωγή της φύσης με την επικονίαση είναι τόσο σημαντική, αφού όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες η χλωρίδα δεν θα υπήρχε με τη σημερινή της μορφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο A. Einstein είπε «όταν χαθούν οι μέλισσες η φύση θα έχει μόνον λίγες ώρες ζωής».

Όταν όμως το φυσικό περιβάλλον διαταράσσεται από τοξικά απόβλητα και κάθε λογής ρύπους, επηρεάζεται αρνητικά τόσο το φυτό όσο και οι μέλισσες που κινδυνεύουν με αφανισμό. Η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες είναι τα τοξικά χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, γεγονός που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και συχνά τις οδηγεί στο θάνατο.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές, για όλους αυτούς του λόγους εμπιστεύεται τα προϊόντα της βιολογικής μελισσοκομίας. Θέλοντας να εμβαθύνουμε περισσότερο στις διαφορές της Βιολογικής με τη Συμβατική Μελισσοκομία, ρωτήσαμε τον πλέον ειδικό, τον κ. Αντώνη Δημακόπουλο, που η οικογένειά του έχει μακρά παράδοση στο χώρο της μελισσοκομίας, πάνω από 60 χρόνια.

Διαφορές Βιολογικής-Συμβατικής Μελισσοκομίας

Στη βιολογική μελισσοκομία, τα μελίσσια πρέπει να βρίσκονται εντός ακτίνας 3 km από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση. Πρέπει να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως: αστικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμους, βιομηχανικές περιοχές, χώρους απορριμμάτων, κ.λπ. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή της μέλισσας. Στο τέλος της παραγωγικής περιόδου, πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέματα μελιού και γύρης, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου.

Στη συμβατική μελισσοκομία, η διατροφή της μέλισσας γίνεται πολλές φορές με γλυκόζη ώστε εκτός των άλλων η παραγωγή να είναι μεγάλη, ενώ στη βιολογική απαγορεύεται αυστηρά. Η τεχνητή διατροφή της μέλισσας στη βιολογική παραγωγή, επιτρέπεται μόνον σε περίπτωση που απειλείται η επιβίωσή της, λόγω άκρως δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Η τεχνητή διατροφή, γίνεται μόνο με βιολογικό μέλι, προερχόμενο κατά προτίμηση από την ίδια βιολογική μονάδα.

Στη βιολογική μελισσοκομία, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας. Αυτή είναι ίσως και η κυριότερη διαφορά ενός βιολογικού μελιού και ενός συμβατικού, στο οποίο όλα τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα που έχουν τυχόν χορηγηθεί, μεταφέρονται και στο μέλι που παράγει το μελίσσι.

Η πρόληψη των νόσων στη μελισσοκομία βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  1. επιλογή κατάλληλων ανθεκτικών φυλών.
  2. εφαρμογή ορισμένων πρακτικών που συμβάλλουν στην ισχυρή αντίσταση στις νόσους και στην πρόληψη των λοιμώξεων, όπως:
  • συστηματική επιθεώρηση των κυψελών ώστε να εντοπίζονται τυχόν ανώμαλες καταστάσεις από υγειονομική άποψη
  • τακτική απολύμανση του υλικού και του εξοπλισμού, καταστροφή του μολυσμένου υλικού, ανανέωση του κεριού, επαρκή αποθέματα γύρης στις κυψέλες.

Εάν, παρ’ όλα τα προαναφερόμενα προληπτικά μέτρα, τα μελίσσια ασθενήσουν, πρέπει να υποβάλλονται αμέσως σε θεραπευτική αγωγή, όπου χορηγούνται κατά προτίμηση φυτοθεραπευτικά και ομοιοπαθητικά προϊόντα αντί των αλλοπαθητικών χημικών προϊόντων.

Στην οργανική μελισσοκομία, απαγορεύεται η εξόντωση των μελισσών στις κηρήθρες ως μέθοδος συνδεόμενη με τη συλλογή μελισσοκομικών προϊόντων. Απαγορεύεται η εξόντωσης του αρσενικού γόνου. Μπορεί αυτή να επιτραπεί, μόνο για την περιστολή της βαρροϊκής ακαρίασης (Varroa jacobsoni). Επίσης, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση χημικών απωθητικών κατά τη διάρκεια των ενεργειών συλλογής μελιού.

Οι κυψέλες κατασκευάζονται από φυσικά υλικά που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος ή των μελισσοκομικών προϊόντων. Εντός των κυψελών χρησιμοποιούνται μόνον προϊόντα όπως η πρόπολη το κερί και φυτικά έλαια. Το κερί για τις νέες κηρήθρες προέρχεται μόνον από μονάδες βιολογικής παραγωγής.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, ας είναι το μέλι που αγοράζουμε βιολογικό. Πραγματικά Αξίζει!

 

Βιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!

Βιολογική Μελισσοκομία Α.Α. Δημακόπουλος:
Αγάπη για τη μέλισσα

Η παράδοση της οικογένειας Α. Α. Δημακόπουλου στο χώρο της μελισσοκομίας ξεκίνησε το 1957, στον τόπο καταγωγής της, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Η τέχνη πέρασε από τον πατέρα στους γιους και έτσι το βίωμα έγινε αγάπη και μεράκι, ποιοτική εργασία με σεβασμό στη φύση.

Το 2007 υπήρξε χρονιά σταθμός, με την μετάβασή τους στη βιολογική μελισσοκομία. Πιστοποιημένοι πλέον από τον οργανισμό της ΔΗΩ, παράγουν με φυσικές-βιολογικές μεθόδους όλα τα προϊόντα της μέλισσας, το μέλι, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί.

Η μεταφορά των μελισσών τους σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, επιτρέπει τη συλλογή του μελιού από διαφορετικά μελιτώματα και άνθη δημιουργώντας αυθεντικές γεύσεις αλλά και ένα φυσικό φαρμακείο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Το όραμά τους για μια αγνή-βιολογική μελισσοκομία ξεκινά από την επωνυμία τους. «Άξιον Εστί». Είναι η φράση που αποδίδει καλύτερα τη φιλοσοφία και την αγάπη τους για το πιο έξυπνο και ευεργετικό έντομο του πλανήτη, τη μέλισσα.

Βιολογικό μέλι ένας αμόλυντος θησαυρός!“AXION ESTI”
Βιολογική μελισσοκομία
Α.Α. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πανόραμα Αργολίδας
Τ.: 27510 91577
www.axionesti.gr

Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης