ΟμορφιάΑντιγήρανσηΒιταμίνη Ε. Κάνει θαύματα!

Βιταμίνη Ε. Κάνει θαύματα!

Μελέτες δείχνουν πως διατηρεί την καλή υγεία της καρδιάς, προφυλάσσοντας τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από την οξείδωση και εμποδίζοντας  τη μετατροπή τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι πολύτιμη για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του αναπαραγωγικού συστήματος και απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

της Μαρίας Γκέκα

Συναγερμός για την ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει κάθε κύτταρο του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.  Γι’ αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων ερευνών.

Η βιταμίνη Ε ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες, Α, D και Κ. Τα μέλη της οικογένειας της βιταμίνης Ε μπορούν να χωριστούν σε 2 ομάδες, τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες, στις οποίες ανήκουν οι άλφα, βήτα, δέλτα και γάμα μορφές (δηλαδή α- τοκοφερόλη, α-τοκοτριενόλη, β-τοκοφερόλη κ.ο.κ.). Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως:

✓ Προστατεύει την επιδερμίδα από τη γήρανση, τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος.
✓ Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση εξουδετερώνοντας  τις ελεύθερες ρίζες.
✓ Συμμετέχει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
✓ Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του  στόματος στους καπνιστές, από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και των πολυπόδων. Επίσης και από τους καρκίνους του στομάχου και του παγκρέατος.

Έχει συνδεθεί με τη γονιμότητα

Γυναίκες οι οποίες έχουν προβλήματα σύλληψης συχνά υπόκεινται σε θεραπεία με βιταμίνη Ε. Άλλωστε, η έλλειψη τοκοφερόλης, όπως αλλιώς ονομάζεται λόγω της ιδιότητάς της να συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας, μπορεί να προκαλέσει στείρωση ή ακόμα και προβλήματα στο μυϊκό και νευρικό σύστημα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για την πρόληψη των επιπλοκών στην προχωρημένη εγκυμοσύνη εξαιτίας της υψηλής πίεσης του αίματος (προεκλαμψία), για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, για τις επώδυνες περιόδους και για την εμμηνόπαυση.

Για την υγεία της καρδιάς και τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών της καρδιάς και του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης των αρτηριών, της καρδιακής προσβολής, του πόνου στο πόδι λόγω φραγμένων αρτηριών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ακόμη για τη βελτίωση της φυσικής αντοχής, την αύξηση της ενέργειας και τη μείωση της μυϊκής βλάβης μετά την άσκηση.

Πού βρίσκεται;

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα. Πλούσιες πηγές είναι τα λίπη, τα σιτηρά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, ο ηλιόσπορος, το σπανάκι, οι ελιές, το ακτινίδιο, τα σπαράγγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μοσχάρι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.

Προβλήματα ανεπάρκειας

Για να αυξήσετε την απορρόφησή της από τον οργανισμό, να λαμβάνετε και βιταμίνη C. Η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα υγείας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες δεν πληρούν τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις σε βιταμίνη Ε. Eτσι, ενδεχομένως, θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς μπορεί να προκληθούν διάφορες επιπλοκές, όπως:

◗ Εμφάνιση αιμολυτικής αναιμίας λόγω οξείδωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
◗ Προβλήματα αναπαραγωγής, όπως υπογονιμότητα.
◗ Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
◗ Εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα. Όταν υπάρχει επάρκεια της βιταμίνης Ε η επιδερμίδα είναι πιο φωτεινή.
◗ Δημιουργία καταρράκτη.
◗ Νευρολογικές βλάβες.

Η βιταμίνη της ομορφιάς

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό η βιταμίνη Ε προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούν τις ρυτίδες, ενυδατώνει και ανακουφίζει από την ξηρότητα του δέρματος.

Πηγή: NaturaNrg #70

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code