ΕυεξίαΒότανα & ΈλαιαΒότανα και Αγιουρβεδική Ιατρική

Βότανα και Αγιουρβεδική Ιατρική

Η αγιουβερδική ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα της ιατρικής με ρίζες από την Ινδία, η οποία έχει εφαρμοσθεί για χιλιάδες χρόνια, δίνοντας μεγάλη σημασία στα βότανα.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου / Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. [www.ayurveda-hellas.gr] (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Ελάχιστοι από εμάς τρώμε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που πραγματικά χρειαζόμαστε ειδικά με τις συνθήκες της σύγχρονης εποχής και η λήψη κάποιας βιταμίνης ή συμπληρώματος διατροφής ολοένα και καθίσταται απαραίτητη. Ο αξιότιμος καθηγητής της ανόργανης Χημείας στο Α.Π.Θ. κ .Γ. Μανουσάκης που έχω την μεγάλη τιμή να ήταν και δικός μου καθηγητής το εξηγεί πολύ καλά αυτό στο βιβλίο του «Συμπληρώματα διατροφής – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε».

Χρόνια τώρα, οι ολιστικοί διατροφολόγοι, γιατροί και ομοιοπαθητικοί λένε ότι όπως κάθε μέρα βουρτσίζουμε τα δόντια μας έτσι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη βιταμίνη και το συμπλήρωμα. Η σύγχρονη ιατρική πολλές φορές έχει να πει ότι το μόνο που πετυχαίνουμε με τα παραπάνω είναι ακριβά ούρα (γιατί ο οργανισμός εκκρίνει κάποια ποσότητα θρεπτικών που δεν την χρειάζεται). Ευτυχώς, πολλοί γιατροί δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Η μεγάλη αλλαγή στις αντιλήψεις πολλών επιστημόνων έγινε στη δεκαετία του 1990

Όταν οι έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μείωνε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 40%, γεγονός που εντυπωσίασε πολλούς γιατρούς & ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του John Hopkins στη Βαλτιμόρη και θέλησαν να κάνουν ένα πείραμα. Έδωσαν λοιπόν σε ηλικιωμένους ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ή ένα placebo. Επίσης είπαν στους συμμετέχοντες να τρώνε υγιεινά.

Την επόμενη χρονιά αυτοί που έπαιρναν το πολυβιταμινούχο σκεύασμα είχαν νοσήσει –κατά τη διάρκεια του έτους- τις μισές μέρες από αυτούς που έπαιρναν το placebo και επιπλέον το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε ενισχυθεί σημαντικά.
Από τότε πολλές ανάλογες έρευνες έδειξαν πως όσο μεγαλώνουμε το ποσοστό των ελλείψεων αυξάνεται με σχετικό τίμημα την πρόωρη γήρανση η ακόμα και τον κίνδυνο κάποιας πάθησης.

Ο μεγάλος αγιουρβεδικός γιατρός Dr.Chopra συνηθίζει να λέει πως τα βότανα με την κατάλληλη βέβαια χρήση και καθοδήγηση αποτελούν “συμπυκνωμένη τροφή” για τους ιστούς και τα όργανά μας και για όλο τον οργανισμό μας, που σε συνδυασμό με την “πνευματική τροφή” μπορούν να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε κάποιες δεκαετίες και προπαντός ζώντας  σε πολύ καλή φυσικονοητική κατάσταση…

Γνωρίζοντας τη Αγιουρβερδική Φαρμακολογία

Η επιστήμη της Αγιουρβέδα έχει στην πολύ πλούσια βιβλιογραφία της ειδικά κεφάλαια για την Αγιουρβεδική Φαρμακολογία με απίστευτες λεπτομέρειες και πληροφορίες όσον αφορά βότανα και ειδικές συνταγές βοτάνων που κληροδοτήθηκαν και τεκμηριώθηκαν από μια παράδοση χιλιετιών.

Σύγχρονες εταιρίες όπως η Himalaya Herbal Heathcare πήραν αυτές της συνταγές και προσπαθώντας να “παντρέψουν” την παράδοση με τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία τις πέρασαν μέσα από “δυτικά” φίλτρα και με τις δυτικές πρακτικές (παρατήρηση – πείραμα – απόδειξη), κλινικές μελέτες και άλλα. Ακoλουθώντας παράλληλα τα δυτικά standards, βελτιστοποίησαν αυτές τις πανάρχαιες συνταγές ώστε να μπορεί να ωφεληθεί και ο δυτικός που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τα  ανατολικά θεραπευτικά συστήματα.

Η Αγιουρβέδα συστήνει προϊόντα, με βάση το νόμο της συμμόρφωσης με τη Φύση.

Σύμφωνα με αυτό το νόμο αυτό, οι θεραπευτικές ουσίες και τα ζωντανά όντα έχουν όμοια σύνθεση, όντας προϊόντα των ίδιων κοσμικών δυνάμεων. Τα βότανα επιδρούν στο σώμα ανάλογα με τη φύση και τις ιδιότητές τους. Για τη διόρθωση των διαταραγμένων ισορροπιών χρησιμοποιούνται ουσίες με αντίθετες ιδιότητες. Αυτή είναι η βασική θεωρία που χρησιμοποιείται στην Αγιουρβεδική θεραπεία.

Όλες οι ουσίες που υπάρχουν στο σύμπαν είναι σύνθεση διαφόρων συνδυασμών των πέντε βασικών στοιχείων (αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό, γη). Επειδή το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Όταν η ισορροπία αυτών των στοιχείων διαταραχθεί μέσα στο σώμα, για να την επαναφέρουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις ουσίες σαν φάρμακα ανάλογα με τα βασικά συστατικά τους.

Πηγή: NaturaNrg #65

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code