ΟικογένειαΠαιδίΒρεφικό μασάζ: χαλάρωση… εξ επαφής!

Βρεφικό μασάζ: χαλάρωση… εξ επαφής!

Ακριβώς όπως η μητρική αγκαλιά αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο για το βρέφος, έτσι και το μητρικό χάδι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας, χαλάρωσης, ακόμα και παρηγοριάς για το μωρό. Μην του το στερείτε λοιπόν. Αφιερώνοντας χρόνο σε ένα απολαυστικό μασάζ, δεν προσφέρετε μονάχα χαλάρωση στο μωρό σας, αλλά διεγείρετε όλες του τις αισθήσεις και ταυτόχρονα ενισχύετε το άρρηκτο δέσιμο μεταξύ σας.

♥ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Δεν είναι τυχαίο ότι στις παραδόσεις πολλών πολιτισμών του κόσμου το βρεφικό μασάζ αποτελεί όχι μόνο μία τεχνική που επιφέρει στο μωρό μία αίσθηση σωματικής χαλάρωσης και ψυχικής ευεξίας, αλλά πάνω από όλα έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης του δεσίματος γονέα-παιδιού. Το μασάζ που πραγματοποιείται στη Δύση, βασίζεται στην εμπειρία της Αμερικανίδας Βιμάλα ΜακΚλουρ (ειδική στη γιόγκα και τον διαλογισμό). Μετά από μία περίοδο εργασίας σε ένα ορφανοτροφείο στην Ινδία, η ΜακΚλουρ επέστρεψε στην Αμερική το 1976, αποφασίζοντας να μελετήσει και να εμβαθύνει σε αυτήν την πρακτική που αργότερα διαδόθηκε στις υπόλοιπες χώρες μέσω διαφόρων οργανώσεων, με πρώτη τη Διεθνή Ένωση Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage).

baby, massageΓιατί είναι σημαντικό

Τα οφέλη που έχει το μασάζ για το βρέφος είναι πολύτιμα για την ψυχοσωματική του κατάσταση και ανάπτυξη.

1. Ευνοεί τη χαλάρωση και τη σωματική ευεξία. Μέσω του μασάζ διεγείρεται η παραγωγή ορμονών με χαλαρωτική δράση, όπως οι ενδορφίνες, η οξυτοκίνη και η προλακτίνη, ενώ ρυθμίζονται και τα επίπεδα της αδρενοκορτικοτροφικής ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με το στρες. Γι’ αυτό ακριβώς, λίγη ώρα μετά το μασάζ το μωρό μοιάζει έτοιμο να αποκοιμηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι συστήνεται η εφαρμογή του λίγο πριν τον βραδινό ύπνο. Επιπλέον, το βρεφικό μασάζ διεγείρει τις λειτουργίες του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος.
2. Διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, οι γονείς μαθαίνουν καλύτερα το μωρό τους, το οποίο με τη σειρά του ανακαλύπτει το σώμα του, αρχίζοντας να συνειδητοποιεί πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα διάφορα μέρη του. Πολύ σημαντική είναι όμως και η επικοινωνία με τα μάτια ανάμεσα σε γονείς και μωρό. Η ανταλλαγή βλεμμάτων βοηθάει τη μαμά και τον μπαμπά να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση και τη διάθεση του βρέφους τους, ενώ και εκείνο «τρέφεται» μέσα από το γεμάτο αγάπη βλέμμα τους. Η όσφρηση, από την άλλη μεριά, επιτρέπει στο μωρό να αντιληφθεί την εγγύτητα με τους γονείς του, αναγνωρίζοντας τη φυσική μυρωδιά τους. Τέλος, η ακοή του μωρού διεγείρεται από τις κουβέντες της μαμάς και του μπαμπά που του ζητούν την «άδεια» για να ξεκινήσουν το μασάζ, ενώ στη συνέχεια το ηρεμούν μιλώντας του γλυκά ή τραγουδώντας του σιγανά.
3. Ενισχύει το δέσιμο γονέα-παιδιού. Το μασάζ συμβάλλει στην εδραίωση του δεσμού μεταξύ γονέων και παιδιού, που ξεκινάει από την περίοδο που εκείνο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς και ολοκληρώνεται με τη μεταξύ τους αναγνώριση αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτό το δέσιμο ευνοείται από την επαφή, τη διέγερση όλων των αισθήσεων, τους ήχους, τα χαμόγελα, την επικοινωνία… όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της πρακτικής.

Συμβουλές για να το κάνετε σωστά

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες ζωής του μωρού και να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, με ορισμένες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για τα βρέφη που υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα υγείας ή αναπηρία. Σημαντική προϋπόθεση είναι να πραγματοποιείται σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, με χαμηλό φωτισμό και κατάλληλη θερμοκρασία.
Πώς θα ξεκινήσετε; Βάλτε αρχικά το μωρό να ξαπλώσει ανάσκελα πάνω σε μία απαλή κουβέρτα ή ένα χουχουλιάρικο μαξιλάρι. Γονατίστε, αναζητήστε την επαφή με τα μάτια του και δείξτε του ότι αλείφετε τα χέρια σας με ένα ειδικό λαδάκι για μασάζ. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να του ζητήσετε την «άδεια» να ξεκινήσετε: «Είναι η ώρα για μασάζ. Να αρχίσω; Θέλεις;». Αν δεν δείχνει ιδιαίτερα χαρούμενο και πρόθυμο να δεχτεί τα χάδια σας, ίσως είναι καλύτερα να το αναβάλετε για μία άλλη φορά. Όταν θα έρθει η ώρα να απολαύσει το μασάζ σας, ξεκινήστε με απαλές κινήσεις από τα πατουσάκια και τα ποδαράκια του (το πιο «αθώο» σημείο του σώματός του), έπειτα περάστε στην κοιλίτσα του (το μασάζ σε αυτήν την περιοχή ανακουφίζει από τους κολικούς και τον μετεωρισμό), και έπειτα στο θώρακα, τα χέρια, το πρόσωπο, και τέλος στην πλατούλα του.

biooilΒιολογικά λαδάκια

Πέρα από τις σωστές κινήσεις (που θα πρέπει να είναι πάντα κυκλικές και απαλές), είναι πολύ σημαντικό να κάνετε και τη σωστή επιλογή προϊόντος για το μασάζ του μωρού σας. Για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, θα βρείτε στην αγορά βιολογικά λαδάκια, που ταυτόχρονα θρέφουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα του. Προτιμήστε αυτά που περιέχουν σανδαλόξυλο, αμυγδαλέλαιο, jojoba, σόγια, βιταμίνη Ε, εκχύλισμα βρώμης και έλαιο καλεντούλας. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά προλαμβάνουν την τάση για ξηροδερμία της βρεφικής επιδερμίδας, συντηρούν τη φυσική υγρασία και προστατεύουν από συγκάματα και νινίδα.

Πηγή: NaturaNrg #11

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης