ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΒρουξισμός: Αντιμετωπίστε τον με την Ομοιοπαθητική

Βρουξισμός: Αντιμετωπίστε τον με την Ομοιοπαθητική

 

  • Τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου; 
  • Οι µύες της γνάθου σας πονούν κατά τη µάσηση;
  • ∆εν καταπίνετε σωστά; 
  • Το στόµα σας δεν ανοίγει αρκετά, ώστε να τρέφεστε µε ευκολία, έχετε βουητά ή πόνους στα αυτιά και αδυναµία εστίασης των µατιών σας; 

Τότε ίσως πάσχετε από το Σύνδροµο ∆υσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Άρθρωσης (Σ∆ΚΓΑ).

 

♦ του Μηνά Ρηγάτου, Χειρουργός Οδοντίατρος,
 Ειδ. Ομοιοιαθητικός Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος, Attache de universite Paris V

Η κάτω γνάθος είναι ένα κινητό οστό που ενώνεται με το κρανίο μέσω της κροταφογναθικής άρθρωσης. Η μάσηση, η κατάποση και η ομιλία είναι οι κύριες λειτουργίες που γίνονται με τη βοήθεια της κάτω γνάθου και ελέγχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο.

Η μη «σωστή συνεργασία» ή ο «συντονισμός» μεταξύ των κινήσεων της γνάθου και του εγκεφάλου γεννάει μια διαρκή δυσλειτουργία των μυών της κάτω γνάθου που ονομάζεται ΣΔΚΓΑ. Το ΣΔΚΓΑ, αν και προσβάλλει κυρίως τους μυς της κάτω γνάθου, μπορεί να επεκταθεί προκαλώντας δυσλειτουργία των μυών του προσώπου, του αυχένα και της κεφαλής. Οι μύες των ώμων, του βραχίονα και της θωρακικής μοίρας μπορούν να προσβληθούν από αυτή τη δυσλειτουργία επίσης. Η μάσηση, η κατάποση και η ομιλία διαταράσσονται.

Συμπτώματα  

Η μυϊκή αυτή δυσλειτουργία συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα, όπως:

  • τρίξιμο των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου,
  • πόνους στους μυς και στα δόντια κατά τη μάσηση,
  • δυσκολία ανοίγματος του στόματος,
  • δυσκολία στην κατάποση των τροφών με αίσθημα πνιγμού κατά τη διάρκεια της κατάποσης,
  • βουητά ή πόνοι στα αυτιά,
  • δυσκολία στην εστίαση των ματιών, διπλωπία.

Αυτή η δύσκολη στη διάγνωσή της δυσλειτουργία εμφανίζεται σε όλο και περισσότερα άτομα και διαταράσσει αρνητικά την ψυχοσωματική τους υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Τις πιο πολλές φορές είναι μηχανικής αιτιολογίας, οφείλεται δηλαδή σε μια κακά ρυθμισμένη οδοντιατρική εργασία. Τραυματισμοί ή εξαρθρώσεις των γνάθων, εξαγωγές σωφρονιστήρων οδόντων ή εκ γενετής δυσαρμονία στην αρχιτεκτονική των δοντιών – γνάθων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ΣΔΚΓΑ. Η ιδιοσυγκρασία  του κάθε ασθενούς και η ψυχοσωματική του υγεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη βαρύτητα της νόσου.

Η  θεραπευτική τεχνική για τη θεραπεία του ΣΔΚΓΑ  

Σκοπός της θεραπείας είναι να βρούμε τη θέση της κάτω γνάθου, η οποία είναι συμβατή με την αρμονική συνεργασία του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών της μάσησης. Για το σκοπό αυτό γίνονται ειδικές ισοτονικές και ισομετρικές διατάσεις των μυών της γνάθου και, εάν χρειαστεί, κατασκευάζεται μια συσκευή προσανατολισμού της κάτω γνάθου (είδος οδοντοστοιχίας) που βοηθά στη χαλάρωση των μυών.
Από ό,τι φαίνεται πάντως, όσο πιο ευαίσθητος είναι ο ψυχισμός κάποιου ατόμου, τόσο πιο δυσάρεστα βιώνει την εκδήλωση του ΣΔΚΓΑ. Ως ολιστικός οδοντίατρος φροντίζω να αξιολογώ τα συμπτώματα του ασθενή μου, ώστε με την εξάλειψη του ΣΔΚΓΑ να θεραπεύονται και τα ψυχοσωματικά συμπτώματά του με την κατάλληλη ομοιοπαθητική αγωγή.

Θα δώσουμε ένα κλινικό παράδειγμα ΣΔΚΓΑ, ώστε να γίνει κατανοητός ο συνδυασμός της οδοντιατρικής- ολιστικής θεραπευτικής αντιμετώπισης

Ο ασθενής ήρθε στο ιατρείο μου παραπονούμενος για τρίξιμο των δοντιών, μυϊκούς σπασμούς στον αυχένα, αδυναμία εστίασης των ματιών, έντονη νευρικότητα και ανέφερε ότι όλα τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν δαγκώνει για αρκετή ώρα ένα λεπτό στυλό. Είχε επισκεφτεί μέχρι τώρα νευρολόγο, ψυχίατρο και οφθαλμίατρο χωρίς αποτέλεσμα. Είχε επίσης υποβληθεί σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, για να αποκλειστεί η ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο.

Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ΣΔΚΓΑ που είχε προκληθεί από την υπερέκφυση των σωφρωνιστήρων οδόντων και τη μετακίνηση των υπόλοιπων πίσω δοντιών λόγω της εξαγωγής του αριστερού κάτω γομφίου. Τα δόντια είχαν χάσει τελείως την επαφή τους, η κάτω γνάθος ερχόταν σε επαφή με την πάνω μόνο στην περιοχή των τελευταίων πίσω γομφίων (σωφρονιστήρων).

Μετά τη θεραπεία η γνάθος ήρθε στη σωστή θέση, ο ασθενής απαλλάχτηκε από όλα τα κλινικά συμπτώματα σε τρεις εβδομάδες.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν ήταν nux vomica (σπασμοί, υπνηλία μετά τα γεύματα, τυμπανισμός, ανεξέλεγκτος θυμός, καθιστική ζωή, κακή πρωινή διάθεση, υπερευαισθησία στον πόνο), που έκανε τον ασθενή πιο συνεργάσιμο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.Επίσης δόθηκαν LACHNANTHES και RHUS TOX που βοήθησαν στη μερική χαλάρωση των μυών του λαιμού και της γνάθου. Όταν θεραπεύτηκε ο ασθενής, ο LACHNANTHES και RHUS TOX δεν χρειάζονταν πια, μόνο η nux vomica παρέμεινε σαν φάρμακο εκλογής, μια και ήταν αυτό που κάλυπτε την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς.

Συμπέρασμα

Το σύνδρομο δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΣΔΚΓΑ) είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εκδηλώνεται με σύσπαση και πόνο των μυών της γνάθου. Ο πόνος και η σύσπαση μπορεί να επεκταθούν και στους μυς του αυχένα, του προσώπου, των ώμων, του λαιμού και του θώρακα.

Η ψυχοσωματική υγεία των ασθενών με ΣΔΚΓΑ είναι συνήθως διαταραγμένη. Τα αίτια είναι όπως είδαμε κυρίως μηχανικά και ψυχοσωματικά. Με τη σωστή οδοντιατρική θεραπεία μπορούμε να απαλλάξουμε τον ασθενή από το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματός του που είναι συνήθως μηχανικής αιτιολογίας. Με την ομοιοπαθητική μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ψυχοσωματική του  ισορροπία.

Πηγή: NaturaNrg #38

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης