Η θαλπωρή μιας χειμωνιάτικης σούπας

Η θαλπωρή μιας χειμωνιάτικης σούπας

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Αχνιστές, χουχουλιάρικες, γεμάτες αρώματα, μας προκαλούν να τις ρουφήξουμε μεμιάς και να βουτήξουμε μέσα τους τραγανές φέτες από φρυγανισμένο ψωμί. Να γείρουμε πάνω από τα μπολ και να ξεχαστούμε για λίγο, ζεσταίνοντας το στομάχι και την ψυχή μας…

της Μαρίας Γκέκας

Η ιστορία της σούπας, που ξεκινά από τα πολύ παλιά χρόνια, είναι βασικά ταυτόσημη με την ιστορία της μαγειρικής. Γεννήθηκε τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα τσουκάλια για το μαγείρεμα πάνω στη φωτιά.

Η σούπα λοιπόν, που είναι το πρώτο πράγμα που έμαθε να μαγειρεύει ο άνθρωπος από τη στιγμή που έβαλε ένα τσουκάλι στη φωτιά, παραμένοντας μέχρι σήμερα βασικό φαγητό!

Στην αρχή έμοιαζε με χυλό αλλά με τον καιρό εξελίχτηκε σε ένα πιο πολύπλοκο έδεσμα. Προστέθηκαν σπόροι, χόρτα, φρούτα και ρίζες, σε διάφορους συνδυασμούς και έγιναν φαγητά  νόστιμα και εύπεπτα ενώ η τροφή είχε μ’ αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης.

Οι διαιτολόγοι την υμνούν, γιατί  μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού, μας ζεσταίνει, μας χαλαρώνει και μας εφοδιάζει με την ενέργεια που τόσο έχουμε ανάγκη στις κρύες μέρες του χειμώνα. Όλα τα καλά στο πιάτο μας!


Η λέξη «σούπα» είναι γαλλική με λατινικές ρίζες και όταν πρωτοεμφανίστηκε το Μεσαίωνα σήμαινε «ψωμί μουλιασμένο σε ζωμό».


Ημερομηνίες σταθμός στην ιστορία της σούπας:

  • Το 1765 άνοιξε το πρώτο εστιατόριο στο Παρίσι με ειδίκευση στις σούπες.
  • Το 1772 οι σούπες αποτέλεσαν για πρώτη φορά ειδική ενότητα σε βιβλίο μαγειρικής.
  • Το 1882 κυκλοφόρησε στην Αμερική το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο στις σούπες.
  • Το 1897 κονσερβοποιήθηκε η πρώτη συμπυκνωμένη σούπα και από τότε μέχρι σήμερα αμέτρητες έτοιμες «στιγμιαίες» σούπες έχουν γεμίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 

…Και για Σούπα στη Μελικρήνη

Κάνοντας τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας στο κέντρο της Αθήνας, ανηφορίζοντας την Ασκληπιού, λίγο μετά τη Σόλωνος, βρεθήκαμε μπροστά στη Μελικρήνη, ένα κουκλίστικο καφέ-μπιστρό, που νομίζεις ότι βγήκε από τα παραμύθια.

Εκεί, μάς περίμενε η Κρυσταλλία, η ιδιοκτήτριά του χαμογελαστή, όπως πάντα … για να μας προσφέρει τονωτικά ροφήματα και ενεργειακά smoothies!

Όμως τώρα που έπιασαν για τα καλά τα κρύα του χειμώνα, τι καλύτερο από μια ζεστή αχνιστή σούπα από αγνά βιολογικά υλικά σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που ξεχειλίζει από φύση και αγάπη και λειτουργεί… θεραπευτικά!

⇒ Συνταγές και φωτο: Κρυσταλλία ΚαραίσκουΜελικρήνη

 

Ροζ σούπα Μελικρήνης με Παντζάρι

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, κατά προτίμηση ωμό και βιολογικό. Πριν κάψει αλλά αφού ζεσταθεί προσθέτουμε 2 κούπες του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (ξηρό) και 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, θυμίζω σύμμαχοί μας στην άμυνα του οργανισμού μας – κυρίως στην ωμή εκδοχή τους). Σοτάρουμε ελαφριά. (Σας δίνω και την επιλογή το σκόρδο και το κρεμμύδι απλά να τα προσθέσετε στην σούπα σας ωμά, μαζί με τις πατάτες αλλά σίγουρα το ελαφρύ τσιγάρισμα σε λάδι καρύδας δίνει άλλη γεύση). Με το που πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά, 1/2 κουταλάκι μίγμα πιπεριών και 6 κούπες του τσαγιού ζωμό λαχανικών.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε ζωμό λαχανικών, συμπληρώνουμε με νερό. Προσθέτουμε 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι. Φροντίστε το αλάτι σας να είναι φυσικό θαλασσινό αλάτι, γιατί περιέχει 92 απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε 6 κούπες τεμαχισμένα σε μέτρια κομμάτια παντζάρια. Ο ζωμός ή το νερό πρέπει να σκεπάζουν τα υλικά μας.

Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε 2 – 3 ψιλοκομμένες πατάτες, 3 μέτρια καρότα και 1/4 της κούπας του τσαγιού ψιλοκομμένη σελινόριζα. Προς το τέλος προσθέτουμε 6 κλωναράκια ψιλοκομμένο σέλερι, λίγο άνηθο και μαϊντανό, 1 κύβο λαχανικών και 1 1/2 κούπα τσαγιού βιολογικό γάλα καρύδας. Σιγοβράζουμε περίπου για 45 λεπτά. Με ένα λαβδομπλέντερ πολτοποιούμε την σούπα μας και την δοκιμάζουμε, προσθέτουμε αν χρειάζεται κι άλλο λάδι ή γάλα καρύδας, αλατάκι ή πιπεράκι! Και αφήνουμε άλλα 15 λεπτά περίπου. Γαρνίρουμε με ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο ή κάσιους.

soupa-roz-soup-pink

 

Σούπα Κολοκύθας Μελικρήνης

 Θρεπτική, Χορταστική, Εορταστική! 

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας, κατά προτίμηση ωμό και βιολογικό. Πριν κάψει αλλά αφού ζεσταθεί προσθέτουμε 2 κούπες του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (ξηρό) και 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο. Τα σοτάρουμε.

Με το που πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας βιολογικό πελτέ ντομάτας ή αν έχουμε δική μας σπιτική σάλτσα ντομάτας, 1/2 κουταλάκι κόκκινο, καυτερό πιπέρι καγιέν και 6 κούπες του τσαγιού ζωμό λαχανικών. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ζωμό λαχανικών, συμπληρώνουμε με νερό. Προσθέτουμε 1/2 κουταλιά του γλυκού φυσικό θαλασσινό αλάτι και 7 κούπες περίπου κόκκινη κολοκύθα.

Ο ζωμός ή το νερό πρέπει να σκεπάζουν τα υλικά μας. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε 4 κλωναράκια ψιλοκομμένο σέλερι, 1 και 1/2 κούπα τσαγιού βιολογικό γάλα καρύδας και 1/2 λάιμ. Σιγοβράζουμε περίπου για 45 λεπτά. Με ένα λαβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα μας και τη δοκιμάζουμε, προσθέτοντας αν χρειάζεται κι άλλο λάδι καρύδας, αλατάκι ή πιπεράκι! Και αφήνουμε άλλα 15 λεπτά περίπου. Γαρνίρουμε ή με ένα φυλλαράκι σέλερυ ή με κολοκυθόσπορο.                                                                                              Καλή σας όρεξη.

kolokythosoupa-plate

 

Mελικρήνη ένα μοναδικό vegan /vegetarian καφέ – μπιστρό

που αξίζει να επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε τις υπέροχες γεύσεις του!

Σε ένα όμορφο παραμυθένιο vegan vegetarian καφέ – σοκολατερί – μπιστρό στην καρδιά της Αθήνας στη Μελικρήνη μπορείτε να απολαύσετε τον απλό ή εξωτικό καφέ σας, σπιτικό φυτικό γάλα που ετοιμάζουν κάθε πρωί από βιολογικούς ξηρούς καρπούς, πλούσια ροφήματα εξαιρετικής σοκολάτας που λιώνουν σε βιολογικό γάλα καρύδας, νόστιμο και θρεπτικό βιολογικό κακάο, αρωματικό οργανικό τσάι, βότανα και ελιξίρια, φρέσκους χυμούς, θρεπτικά smoothies, κ.α..

Στις επιλογές σας μπορείτε να προσθέσετε τα σπιτικά γλυκά με οργανική ακατέργαστη ζάχαρη ή αγαύη και φυσικά τις θρεπτικές και πεντανόστιμες ζεστές για το χειμώνα σούπες, μαγειρεμένες με εξαιρετικής ποιότητας, κυρίως βιολογικής, πρώτη ύλη, πολύ κέφι και αγάπη!

Ακόμη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε χορτόπιτες με μυρωδικά και βότανα, σαντουιτσάκια και αλμυρές τάρτες, με συνταγές από τον τσελεμεντέ της μαμάς και της γιαγιάς στην χορτοφαγική και ως επί το πλείστον vegan εκδοχή τους. Θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας λευκό, ροζέ, κόκκινο και ζεστό κρασί αλλά και ελληνικές και glouten free μπύρες.

Ο χώρος ζεστός και φιλόξενος, διαμορφώνεται συνεχώς μαζί με την ιδιοκτήτριά του, την Κρυσταλλία και σας ταξιδεύει σε μια όμορφη καθημερινότητα. Ωραία ατμόσφαιρα, ωραίοι άνθρωποι, θρεπτικά ροφήματα και εδέσματα, καμπάνιες, events, πολλά δώρα, εκπλήξεις και γαστρονομικές ιστορίες για το τι έγινε όταν το παντζάρι συνάντησε την κρέμα γάλακτος καρύδας, αλλά και τι έγινε όταν η κολοκύθα συνάντησε τον κολοκυθόσπορο!

Η ποιότητα κι η αγάπη για τις νόστιμες γεύσεις είναι οι λέξεις κλειδιά για τη Μελικρήνη, που σας περιμένει καθημερινά με θρεπτικές και εύγευστες vegan και vegetarian αλχημείες! 

Ασκληπιού 14, Αθήνα, Τηλέφωνο21 5545 8787

Πηγή: www.naturanrg.gr, naturanrg T.99

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *