ΔιατροφήVeganΧορτοφαγικά Χριστούγεννα

Χορτοφαγικά Χριστούγεννα

Φέτος τα Χριστούγεννα πείτε ”όχι” στο κρέας. Όσο κι αν ακούγεται ακατόρθωτο, υπάρχουν συνταγές για ορεκτικά και κυρίως πιάτα που δεν περιέχουν κρέας και είναι πλούσια σε γεύση και το σημαντικότερο γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Χορτοφαγικά Χριστούγεννα

της Δήμητρα Μαγκλάρα, vegan chef, εισηγήτρια vegan μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής VEGAN ACADEMY

 

Ίσως, στο μυαλό των περισσοτέρων όταν ακούν χορτοφαγικό γεύμα να έρχονται μόνο σαλάτες και χόρτα, που δεν φαντάζουν και τόσο εορταστικά… Κι όμως! Όταν γίνεσαι χορτοφάγος ανακαλύπτεις έναν καινούργιο κόσμο τροφών, συνδυασμών, επιλογών και συνταγών, υπεραρκετό για να ανταποκριθείς στα Χριστούγεννα και οποιαδήποτε άλλη γιορτή. Χορτοφαγικά Χριστούγεννα

Σας παρουσιάζω ένα πλήρες εορταστικό vegan μενού για τα Χριστούγεννα: περιλαμβάνει σούπα, σαλάτα, μια gallete που μοιάζει λίγο με τάρτα, ένα κυρίως πιάτο και ένα γλυκό. Προσπάθησα να κάνω συνταγές σχετικά εύκολες και με υλικά που αν δεν υπάρχουν στο σπίτι, μπορούν εύκολα να αποκτηθούν. Ευχές για υπέροχα Χριστούγεννα, γεμάτα αγάπη, ζεστασιά και cruelty free

Καροτόσουπα

4-6 μερίδες
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι λευκό σε φέτες
  • 600 γρ. καρότα τριμμένα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 /2 κ.γ. πάπρικα
  • 1κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πελτέ
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κύμινο, τον πελτέ, την πάπρικα και το μπούκοβο για ένα λεπτό μέχρι να αφήσουν τα αρώματα τους, ρίχνουμε το τζίντζερ και το σκόρδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι και μετά προσθέτουμε το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα λαχανικά. Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ ή την βάζουμε σε μπλέντερ. Την περνάμε από σίτα και σερβίρουμε με γιαούρτι βίγκαν της αρεσκείας μας και λίγο επιπλέον μπούκοβο, αν θέλουμε να είναι πιο καυτερή.

Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι και ρόδι

  • 200 γρ. σπανάκι baby για σαλάτα
  • 150 γρ. ρόκα
  • 250 γρ. σαλάτα mix (μαρούλι, λόλες, iceburg)
  • ½ κούπα σπόροι ρόδι
  • 2-3 ξερά σύκα κομμένα σε κομματάκια
  • λίγα καρύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Dressing

  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ¼ κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.γ. διατροφική μαγιά
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Σε ένα μπoλ για σαλάτα, βάζουμε το σπανάκι και τις υπόλοιπες πρασινάδες, τα πορτοκάλια, τα σύκα και τα καρύδια. Χτυπάμε το dressing σε μπλέντερ και πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε από πάνω.

Sheperd’s pie με φακές και vegan gravy

8 μερίδες

Υλικά

  • 800 γρ. φακές
  • 100 γρ. κατεψυγμένος αρακάς εκτός ψυγείου
  • 250 γρ. μανιτάρια Champignon ψιλοκομμένα (σαν κιμάς)
  • 250 γρ. μανιτάρια Πορτομπέλο ψιλοκομμένα (σαν κιμάς)
  • 2 μεσαία καρότα κομμένα λεπτά μισοφέγγαρα (στη μέση και ροδέλες)
  • 1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά καρέ (κυβάκια)
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 450 ml ζωμός λαχανικών κρύος
  • 1 κ.γ. άμυλο αραβοσίτου
  • Διατροφική μαγιά

Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο, το σέλερι και τα μανιτάρια, το θυμάρι και την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους για 5 με 6 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις φακές και τις πιέζουμε με την σπάτουλα να λιώσουν ελαφρά και να δώσουν την αίσθηση του κιμά. Διαλύουμε το άμυλο αραβοσίτου στον κρύο ζωμό και ρίχνουμε στο μείγμα μας και αφήνουμε για άλλα 5 με 7 λεπτά να μαγειρευτεί. Ρίχνουμε τον αρακά και τσεκάρουμε την γεύση αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε το μείγμα μας. Σπατουλάρουμε να στρωθεί καλά και από πάνω απλώνουμε τον πουρέ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά. Ψήνουμε 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ο πουρές.

Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 κιλό πατάτες
  • 250 ml ρόφημα σόγιας η αμυγδάλου χλιαρό
  • 50 γρ. vegan βούτυρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Πλένουμε καλά τις πατάτες μέχρι να μην έχουν καθόλου χώματα και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό τις αφήνουμε να βράσουν για 20 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις τσεκάρουμε με ένα πιρούνι ή μαχαίρι να δούμε αν έγιναν, τις σουρώνουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από μήλο λαχανικών ή πρέσα για πουρέ μέχρι να πολτοποιηθούν, ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Vegan gravy

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 500 με ζωμός λαχανικών
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας η τάμαρι
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 50 γρ. vegan βούτυρο

Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο από τον ζωμό και αφήνουμε στην άκρη, λιώνουμε το βούτυρο και σoτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το ζωμό και το διαλυμένο αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε την Sheperd’s pie και περιχύνουμε με το gravy.

Gallete με λαχανικά και μανιτάρια

6 μερίδες
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα και ψήσιμο: 45 λεπτά

Η gallete είναι μια ιδιαίτερη ζύμη, κάτι μεταξύ τάρτας, ανοιχτής πίτας και πίτσας, έχει λίγο πιο ακαθόριστο σχήμα και μπορεί να γίνει αλμυρή ή γλυκιά.

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο vegan από το ψυγείο κομμένο σε κύβους
  • 4 κ.σ. γιαούρτι vegan (αντικαθιστά το αυγό)
  • ½ κ.γ. baκing powder
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1-2 κ.σ. νερό παγωμένο από το ψυγείο η φυτικό ρόφημα

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μανιτάρια champignon
  • 200 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο (μπορούμε να πάρουμε έτοιμα φύλλα πλυμένα
  • και κομμένα)
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. silken tofu (αντικαθιστά το αυγό)
  • 100 γρ. φυτικό τυρί τύπου φέτα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία ζύμης

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να μοιάζει η ζύμη με χοντρά, υγρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύδι και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ενωθούν και να πάρουμε μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη.

Aν δούμε ότι είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε από μία κουταλιά ρόφημα ή νερό. Αν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε την ίδια διαδικασία με το χέρι, απλά θα πάρει λίγο περισσότερη ώρα. Όταν η ζύμη μας ολοκληρωθεί, την πλάθουμε σε μπάλα την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Μπορούμε και να την φτιάξουμε από την προηγούμενη και να την αφήσουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε πλάθουμε περισσότερες μπάλες και τις βάζουμε κατάψυξη για να έχουμε έτοιμη ζύμη. Ξεπαγώνουμε και χρησιμοποιούμε.

Διαβάστε ακόμα ⇒ 10 λόγοι για να γίνεις vegan… ακόμη και τα Χριστούγεννα

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα με λίγο νερό να μαλακώσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά , εκτός από το τόφου και το τυρί, αν χρησιμοποιήσουμε. Μόλις μαλακώσουν τα μανιτάρια σε 2-3 λεπτά προσθέτουμε και το σπανάκι και αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν τα περισσότερα υγρά. Θέλουμε να είναι σχετικά στεγνή η γέμιση.

Διαλύουμε με ένα πιρούνι το τόφου μαζί με το τυρί, αν βάλουμε. Βγάζουμε από τη φωτιά τη γέμιση και ανακατεύουμε το τόφου καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο.

Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο, ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες για να μην κολλάει το ζυμάρι, σε διάμετρο περίπου 30 με 35 εκατοστά. Το σχήμα δεν είναι απαραίτητο να είναι στρογγυλό, μπορεί να είναι λίγο πιο άναρχο. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρά με την κάτω λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε και απλώνουμε στο ταψί.

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη αφήνοντας ένα περιθώριο κάποιων εκατοστών 4-5 από την άκρη της ζύμης και διπλώνουμε φτιάχνοντας ένα ακανόνιστο στεφάνι. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ψήνουμε για δέκα λεπτά, χαμηλώνουμε στους 170 και ψήνουμε άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κάτσει 10 λεπτά και σερβίρουμε. Αν την έχουμε φτιάξει ώρα πριν και έχει κρυώσει αρκετά, πριν το σερβίρισμα μπορούμε να την ζεστάνουμε λίγο.

Vegan μπακλαβάς

Σιρόπι

  • 180 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης η σιρόπι σφενδάμου
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ξύσμα λεμονιού

Γέμιση

  • 200 γρ. βούτυρο vegan
  • 200 γρ. αμύγδαλα
  • 200 γρ. αμύγδαλα
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 20 έτοιμα φύλλα για μπακλαβά
  • Ταψί 35 x 32 εκ. και περίπου 5 εκ. βαθύ. Θέλουμε ένα σχετικά ρηχό ταψί για τον μπακλαβά.

Για το σιρόπι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την αγαύη ή το σιρόπι σφενδάμου και το ξυλάκι κανέλας, σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και αφήνουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το ξύλο κανέλας. Λιώνουμε το βίγκαν βούτυρο σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, σβήνουμε και αφήνουμε πάνω στο μάτι να το κρατήσει λιωμένο.

Χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς σε μούλτι. τους θέλουμε ψιλοσπασμένους, αλλά όχι σκόνη. Τους βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.

Κόβουμε τα φύλλα να χωρούν ακριβώς στο ταψί, δεν θέλουμε να τα διπλώνουμε και τα σκεπάζουμε με πετσέτα να μην ξεραθούν. Βουτυρώνουμε καλά τη βάση του ταψιού και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, Ραντίζουμε με βούτυρο και απλώνουμε λίγο από το μείγμα των ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βάζουμε για λίγο το ταψί στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο ώστε να κόβεται πιο εύκολα. Το βγάζουμε και κόβουμε σε διαγώνια ή ορθογώνια κομμάτια. Αν έχουν περισσέψει καρποί και βούτυρο ρίχνουμε το βούτυρο στις κοπές ανάμεσα και τους καρπούς από πάνω και ραντίζουμε με λίγο νερό ώστε να μην πετάνε τα φύλλα και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι. Ζεσταίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις και ψήνουμε στους 150 με 160 για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι τον καυτό μπακλαβά.

Καλές γιορτές!!

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code