NrgFoodsΧουρμάδες μια βασιλική υπερτροφή

Χουρμάδες μια βασιλική υπερτροφή

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα διατροφικά τους οφέλη μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Χουρμάδες μια βασιλική υπερτροφή

της Μαρίας Γκέκα

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera L. ένα δέντρο που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στη Νοτιοδυτική Ασία και στη Βόρεια Αφρική. Χουρμάδες μια βασιλική υπερτροφή

Ανάλογα με την ποικιλία, οι φρέσκοι χουρμάδες είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος και έχουν χρώμα από έντονο κόκκινο έως έντονο κίτρινο. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται συνήθως περιλαμβάνουν τους χουρμάδες Medjool και Deglet Noor. Χουρμάδες μια βασιλική υπερτροφή

Είναι ένας καρπός που καταναλώνεται από τα αρχαία χρόνια, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μεσοποταμίας, όπου αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των λαών της περιοχής. Σήμερα, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και άλλες είναι οι πρώτες σε παραγωγή χουρμάδων παγκοσμίως.

Διατροφικό προφίλ

Οι χουρμάδες αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τα κάνει πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% καταλαμβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Μια μερίδα (100 γραμμάρια) χουρμάδες παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά.

Θρεπτικά συστατικά / μερίδα (100 γραμμάρια)
Θερμίδες:  277
Υδατάνθρακες:  75 γρ.,
εκ των οποίων σάκχαρα 66 γρ.
Φυτικές ίνες:  7 γρ.
Πρωτεΐνη:  2 γρ.
Κάλιο:  15% DV 
Μαγνήσιο:  13% DV 
Χαλκός:  40% DV 
Μαγγάνιο:  13% DV
Σίδηρο:  5% DV
Βιταμίνη Β6: 15% DV
* DV = συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών είναι σημαντική για τη γενική υγεία. Οι φυτικές ίνες μπορούν να ωφελήσουν την πεπτική υγεία προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, είναι ευεργετικές για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Για το λόγο αυτό, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος ορίζει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες παρέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες -ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς δράσεις στο σώμα και να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Σε σύγκριση με παρόμοια είδη φρούτων, όπως τα σύκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες φαίνεται να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Συγκεκριμένα, περιέχουν:

♦ Φλαβονοειδή: Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, νόσου Alzheimer και ορισμένων τύπων καρκίνου.

♦ Καροτενοειδή: Ενισχύουν αποδεδειγμένα την υγεία της καρδιάς και μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με τα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

♦ Φαινολικό οξύ: Γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τα φαινολικά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

♦ Προάγουν την υγεία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι οι χουρμάδες συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), στον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα IL-6 σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και μελετών σε ζώα, έχουν δείξει ότι οι χουρμάδες συμβάλλουν στη μείωση της δραστηριότητας των αμυλοειδών βήτα πρωτεϊνών, οι οποίες μπορούν να σχηματίσουν πλάκες στον εγκέφαλο.

Όταν οι πλάκες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, μπορεί να διαταράξουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

♦ Προάγουν το φυσικό τοκετό

Οι χουρμάδες έχουν μελετηθεί για τις δυνατότητές τους να προάγουν και να διευκολύνουν τον φυσικό τοκετό σε έγκυες. Η κατανάλωση αυτών των φρούτων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προάγει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και επομένως να διευκολύνει τον τοκετό.

Μια μελέτη σε 91 εγκύους που κατανάλωναν 70-76 γραμμάρια χουρμάδων καθημερινά ξεκινώντας από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης έδειξε ότι είχαν ενεργό τοκετό κατά μέσο όρο 4 ώρες λιγότερες από εκείνες που δεν έτρωγαν χουρμάδες.

Όμοια αποτελέσματα διαπιστώθηκαν και σε μια μελέτη του 2017 σε 154 εγκύους. O ρόλος που μπορεί να έχουν οι χουρμάδες στον τοκετό, πιθανότατα οφείλεται σε ενώσεις που συνδέονται με τους υποδοχείς ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις τοκετού κατά τον τοκετό.

Επιπλέον, οι χουρμάδες περιέχουν τανίνες, οι οποίες είναι ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διευκόλυνση των συσπάσεων. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυσικών σακχάρων και θερμίδων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

♦ Φυσικό γλυκαντικό

Οι χουρμάδες είναι πηγή φρουκτόζης, η οποία είναι ένας φυσικός τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα. Για το λόγο αυτό, οι χουρμάδες εκτός από τη γλυκύτητα έχουν επίσης μια λεπτή γεύση σαν καραμέλα. Αποτελούν ένα εξαιρετικό υγιεινό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης λόγω των θρεπτικών συστατικών, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που παρέχουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντικαταστήσετε τους χουρμάδες με τη λευκή ζάχαρη είναι να φτιάξετε χουρμαδόπαστα, ανακατεύοντας χουρμάδες με νερό στο μπλέντερ. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με χουρμά σε αναλογία 1:1. Για παράδειγμα, εάν η συνταγή απαιτεί 1 φλιτζάνι ζάχαρη, θα την αντικαταστήσετε με 1 φλιτζάνι χουρμαδόπαστα.

Επίσης, οι χουρμάδες μπορούν να αποτελέσουν ένα έξυπνο σνακ για τη δουλειά ή το σχολείο αλλά και σε ταξίδια. Όμως, καταναλώστε με μέτρο γιατί αν και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Πηγή: Naturanrg131o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης