LifeΧρήστος Τερζίδης: οι διαφορετικές πλευρές ενός δημιουργικού ανθρώπου

Χρήστος Τερζίδης: οι διαφορετικές πλευρές ενός δημιουργικού ανθρώπου

Κάποτε διάβαζα σε ένα βιβλίο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων, τι είναι δηλαδή αυτό που διαφοροποιεί τους πολύ δημιουργικούς ανθρώπους από τους μη δημιουργικούς;

της Μαρίας Γκέκα 

Ένας δημιουργικός άνθρωπος λοιπόν… δεν αντέχει τη στασιμότητα στη ζωή του και ρισκάρει. Δεν φοβάται την αποτυχία και λέει «ναι» στις προκλήσεις. Δε διστάζει να κάνει στροφές στην επαγγελματική του ζωή και να αλλάζει εντελώς αντικείμενο. Λειτουργεί ως ερασιτέχνης, ως «amateur» που σημαίνει με πάθος.

Είναι ελεύθερο πνεύμα, αντισυμβατικός, δοτικός και αλληλέγγυος. Δεν φοβάται να μοιραστεί τις ιδέες του. γιατί γνωρίζει ότι μόνο έτσι μπορεί να τις διευρύνει και να τις πολλαπλασιάσει. Αρέσκεται να υπάρχει μέσα στην πολυπλοκότητα. Βρίσκει απίστευτους τρόπους να συνδέει πολλά διαφορετικά αντικείμενα που φαινομενικά είναι άσχετα μεταξύ τους.

Είναι λάτρης της δια βίου μάθησης και  ανοικτός στο καινούργιο. Πειραματίζεται. Δοκιμάζει νέους τρόπους, νέες μεθόδους γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτει πώς «δουλεύει» η ίδια η ζωή και εμπνέεται.

Κάπως έτσι, νιώθω ότι, είναι και ο Χρήστος Τερζίδης …

Ανήσυχος, πολυπράγμων και δημιουργικό πνεύμα. Υπήρξε αυτός που δημιούργησε το πρώτο free press έντυπο, το InRock, που κυκλοφόρησε σε πανελλαδικό επίπεδο ανοίγοντας δρόμο για την γενιά των free press. Σε μια εποχή που όλα εξαντλούνται στην …εικόνα εκείνος επιμένει να γράφει βιβλία και όχι μόνο! Έχει εκδώσει 5 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα «Άδεια Δωμάτια» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014), “Bright Nights” (Intro books, 2001), «Και το τέλος πάντα κοντά» (Κέδρος, 2009).

Στη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του έχει επιμεληθεί, οργανώσει, συμμετάσχει προσωπικά σε περισσότερα από 7.000 event. Έχει λάβει πέντε χρυσούς δίσκους με τους καλλιτέχνες Goin’ Through, Professional Sinnerz, Stan των οποίων επί χρόνια ήταν ο creative artistic manager.

Έχει συμμετάσχει στην τηλεοπτική παραγωγή διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων και όχι μόνο. Ενδεικτικά, σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα, Πεκίνο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Χειμερινοί του Τορίνο και της Πιονγκ Τσανκγ στη Ν. Κορέα), στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας, στο event για την οικογένεια Αντετοκούμπο στη Νέα Υόρκη και στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίος στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Εδώ και ένα χρόνο είναι ιδρυτής της Idefy, εταιρεία Digital Marketing η επέκταση της οποίας σε 15 χώρες είναι σε εξέλιξη.

〉〉  Η μουσική καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής σας πορείας: Από την έκδοση του free press περιοδικού “In Rock”, μέχρι το management γνωστών γκρουπ και μουσικών. Ήταν συνειδητή επιλογή ή προέκυψε;  

Νομίζω απόλυτα συνειδητή γιατί από πολύ νεαρή ηλικία κατάλαβα ότι έπρεπε να έχω την μουσική με οποιοδήποτε τρόπο στην ζωή μου. Η μουσική ήταν το «καταφύγιο» των εφηβικών μου χρόνων. Ηταν ο παράγοντας που με κρατούσε σε μια συναισθηματική ισορροπία τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου. Στερούμενος κάθε μουσικού ταλέντου, επέλεξα την ενασχόληση με την μουσική με αυτή την ιδιότητα.

〉〉  Τι ρόλο παίζει η μουσική στην καθημερινότητά σας;

Υπάρχει ως μουσική επένδυση.  Το soundtrack της ζωής μου. Από τις στιγμές που ακούω Miles Davis όταν χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και βλέπω να σχηματίζονται μοναδικές μάσκες στα πρόσωπα των συνεπιβατών μου, μέχρι το «νανούρισμα» που θα επιλέξω από κάποιο κλασσικό κομμάτι της Um Kalthum.

〉〉  Έχετε ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα: Από διοργάνωση εκδηλώσεων και creative artistic management, έως συγγραφή βιβλίων. Υπάρχει μια κοινή ομπρέλα πίσω από κάθε δραστηριότητά σας και αν ναι, ποια είναι αυτή;

Για κάποιον τρίτο καταλαβαίνω ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες ενδεχομένως να μοιάζουν ασύνδετες αλλά για εμένα δεν είναι καθόλου ασύμβατες. Είναι κομμάτια της ζωής μου. Οι διαφορετικές πλευρές του προσωπικού μου φεγγαριού. Στην πλευρά που βλέπουν όλοι, ζω. Στην σκοτεινή πλευρά του καταγράφω τις μύχιες πλευρές της ψυχής μου σε ένα προσωπικό ημερολόγιο.

〉〉  Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε τις τρεις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας σας μέχρι τώρα, ποιες θα ήταν αυτές;

Μπαίνοντας στην διαδικασία να αποδεχθώ τις ξεχωριστές μου «ιδιότητες» θα έλεγα η έκδοση του ιστορικού – για μια γενιά αφοσιωμένη στην μουσική – In Rock, η πρώτη συναυλία που διοργάνωσα τον Μάιο του 1989 στον Ελλήσποντο της Θεσσαλονίκης (το φεστιβάλ του indie metal label Μολών Λαβέ) και η πρώτη συμμετοχή μου σε τηλεοπτική παραγωγή Ολυμπιακών Αγώνων όπου, μεταξύ άλλων, επιμελήθηκα αυτό το κομμάτι με μια μικρή ομάδα για την διοργάνωση της σφαιροβολίας στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

〉〉  Είστε ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα βασικά βήματα από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την υλοποίησή της;

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι η αφορμή. Γιατί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η αντίληψη και η εμπειρία χρόνων σε οδηγούν στο να καταλάβεις ποια είναι η μεθοδολογία και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για κάτι επιτυχημένο.

〉〉  Έναν χρόνο πριν ιδρύσατε την εταιρεία digital marketing, Idefy, η επέκταση της οποίας σε 15 χώρες είναι σε εξέλιξη. Τι θα λέγατε σ’ έναν νέο άνθρωπο που θέλει να κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα αλλά διστάζει λόγω της κρίσης;

Ανατρέχοντας στην προηγούμενη ερώτηση είναι ότι το «γιατί» θα πρέπει να προηγείται κάθε κίνησης και απόφασης. Γιατί να ξεκινήσω κάτι καινούργιο; Γιατί κάποιος να συνδεθεί και να προτιμήσει την ενέργεια ή το προϊόν μου; Ψάχνοντας το γιατί, όσο περισσότερο αποστασιοποιημένοι από τα προσωπικά «θέλω»,  θα καταλάβουμε αν όποια κίνηση σχεδιάζουμε να κάνουμε, μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.

〉〉  Μεταξύ άλλων, συμμετείχατε στην τηλεοπτική παραγωγή 5 Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα, Πεκίνο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Χειμερινοί του Τορίνο και της Πιονγκ Τσανγκ στη Ν. Κορέα). Ποιοι ήταν οι πιο eco friendly αγώνες κατά τη γνώμη σας;

Γενικώς δεν θα χαρακτήριζα καμία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων ως eco friendly. Γιατί – παρά την όποια καλή διάθεση – απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας για τη διοργάνωση και την τηλεοπτική τους κάλυψη. Επειδή όμως θεωρώ ότι οι οικολογικές ευαισθησίες αναπτύσσονται όσο περνάνε τα χρόνια, σε κάθε νέα διοργάνωση παρατηρούμε και θετική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code