ΕυεξίαYogaΧριστουγεννιάτικη γιόγκα για μικρούς και μεγάλους

Χριστουγεννιάτικη γιόγκα για μικρούς και μεγάλους

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι συναρπαστική! Mπορεί επίσης να σημαίνει άγχος τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά…

Pure Yoga → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, goldy.yogaonline@yahoo.gr

Η πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού τις χριστουγεννιάτικες μέρες μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος να φέρουμε ηρεμία, διαύγεια και γαλήνη στην καθημερινότητά μας.

Παρότι, όμως, μπορεί να εξασκούμε τη γιόγκα και το διαλογισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αυτήν ειδικά την περίοδο φαίνεται να δυσκολευόμαστε να μείνουμε σταθεροί στο πρόγραμμά μας. Μάλλον τείνουμε να το βάζουμε στην άκρη, προκειμένου να προλάβουμε όλα τα άλλα. Όμως, τώρα είναι που το έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Πώς να συνεχίσουμε και να συγχρονίσουμε την πρακτική μας στην έξαψη των ημερών;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνουμε πρακτική μαζί με τα παιδιά μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα περάσουμε εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους, θα διασκεδάσουμε και, ποιος ξέρει, μπορεί να τα εμπνεύσουμε. Μπορούμε να κάνουμε την παρακάτω ακολουθία των άσανας ή μπορούμε να διαλέξουμε κάποια άλλη. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει στο τέλος της πρακτικής να νιώθουμε όμορφα.

Είναι όμορφο, επίσης, να συζητήσουμε με τα παιδιά μας τις παρακάτω ερωτήσεις: Τι ακριβώς κάνει ο Άγιος Βασίλης και γιατί; Ποιο είναι το σημαντικό χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων; Τι θυμούνται από περασμένα Χριστούγεννα; Πώς γιορτάζουν οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες; Ποιες άλλες γιορτές υπάρχουν αυτήν την περίοδο;

Μια πρακτική για εμάς και τα παιδιά μας

Ας φανταστούμε ότι βρισκόμαστε στο σαλόνι μας, μπροστά απ’ το τζάκι, ενώ έξω χιονίζει. Όσο κάνουμε τις παρακάτω ασκήσεις της γιόγκα μπορούμε να νιώθουμε το γιορτινό φως να μας φέρνει γαλήνη και ηρεμία.

Μια χιονονιφάδα που πέφτει απ’ τον ουρανό (Παραλλαγή της θέσης του Βουνού – Tadasana)

yoga-paidia

Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια μας στο άνοιγμα της λεκάνης και τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτάνε ευθεία μπροστά. Τα χέρια βρίσκονται τεντωμένα, δίπλα στο σώμα μας. Φανταζόμαστε ότι είμαστε μια χιονονιφάδα που πέφτει απαλά απ’ τον ουρανό. Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας (ή να κρατήσουμε το βλέμμα μας χαμηλά) και να πάρουμε μερικές ήρεμες αναπνοές σ’ αυτήν τη θέση.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο (Παραλλαγή της θέσης του Δέντρου – Vrksasana)

Στεκόμαστε στο ένα πόδι, λυγίζουμε το άλλο και φέρνουμε το πέλμα του λυγισμένου ποδιού στο εσωτερικό μηρό του τεντωμένου ποδιού. Φέρνουμε τα χέρια ψηλά και ενώνουμε τις παλάμες μας. Ισορροπούμε σε αυτήν τη θέση. Φανταζόμαστε ότι είμαστε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με όμορφη διακόσμηση και πολλά λαμπάκια. Αλλάζουμε μεριά και επαναλαμβάνουμε την ισορροπία με το άλλο πόδι.

Το φεγγάρι που λάμπει στον ουρανό (Παραλλαγή της θέσης του Χορευτή – Natarajasana)

Στεκόμαστε στο ένα πόδι, υψώνουμε το άλλο πόδι πίσω μας και το πιάνουμε με το χέρι μας. Φέρνουμε τον κορμό ελαφρώς μπροστά και τεντώνουμε το χέρι για ισορροπία. Φανταζόμαστε ότι δημιουργούμε το σχήμα του φεγγαριού με το πόδι που βρίσκεται ψηλά. Σκεφτόμαστε ότι βρισκόμαστε ψηλά στον ουρανό και λάμπουμε πάνω από ένα δάσος με πεύκα ή πάνω από σπιτάκι, όπου κοιμούνται παιδιά.

Κεράκι που λάμπει (Παραλλαγή της θέσης της Αόρατης Καρέκλας – Utkatasana)

Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και τα χέρια ψηλά. Λυγίζουμε τα γόνατα και κινούμε τη λεκάνη προς τα πίσω σαν να πηγαίνουμε να καθίσουμε σε μια καρέκλα. Φανταζόμαστε ότι είμαστε ένα κεράκι και η φλόγα μας τρεμοπαίζει. Μένουμε σε αυτήν τη θέση για μερικές αναπνοές και αρχίζουμε να νιώθουμε ζέστη στο σώμα μας.

Κούτσουρα στο τζάκι (Παραλλαγή της άνετης θέσης – Sukhasana)

Καθόμαστε άνετα σε θέση οκλαδόν και ακουμπάμε τα χέρια μας στους μηρούς. Κλείνουμε τα μάτια (ή κρατάμε χαμηλά το βλέμμα) και φανταζόμαστε ότι τα σταυρωμένα πόδια μας είναι τα κούτσουρα στο τζάκι. Με κάθε εισπνοή φανταζόμαστε ότι γεμίζει το σώμα μας με οξυγόνο (φωτιά). Παρατηρούμε το ρυθμό της αναπνοής μας και επιτρέπουμε στο νου μας να χαλαρώσει.

⇒ δείτε: Παιδική γιόγκα στην παραλία

Πηγή: naturanrg.gr,  Natura Nrg #117

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code