ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαChyavanprash: Το Ελιξίριο της Ανοσίας!

Chyavanprash: Το Ελιξίριο της Ανοσίας!

Το chyavanprash είναι μια πανάρχαια αγιουρβεδική φόρμουλα που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για τις αποδεδειγμένες δυναμωτικές, ανοσο-ενισχυτικές και θετικές για την υγεία ιδιότητές της. 

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου / Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. [www.ayurveda-hellas.gr] (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Το chyavanprash είναι ένα αυθεντικό αγιουρβεδικό συμπλήρωμα διατροφής που καλύπτεται από πλούσιες ιστορικές αναφορές και θρύλους.  Πρόκειται για ένα περιεκτικό βοτανικό τονωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία, που παρασκευάζεται σύμφωνα με μια πανάρχαια αγιουρβεδική φόρμουλα, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στο 3000 π.Χ.

Σύμφωνα με τη λαϊκή πεποίθηση, η αρχική φόρμουλα του chyawanprash ανακαλύφθηκε από τον σοφό Chyawan, σε μια απόπειρα που έκανε να ξανακερδίσει τη χαμένη νεότητα του και μακροζωία ώστε να μπορέσει να απολαύσει τη συζυγική ευτυχία. Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη φόρμουλα του chyawanprash βρίσκεται στην Καράκα Σαμχίτα, την αγιουρβεδική πραγματεία που συνέγραψε ο σοφός Καράκα τον 4ο αι. π.Χ.

Φτιαγμένο από περισσότερα από 40 φυτά, φρούτα, ρίζες, βότανα και ανόργανα στοιχεία στη βάση του πολτού του φρούτου amla, επενεργεί στον εσωτερικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος αυξάνοντας την ανοσία. 

Στην Αγιουρβέδα, το chyawanprash θεωρείται rasayana και χαρακτηρίζεται από πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων ότι διατηρεί τη νεότητα, το σφρίγος και τη ζωντάνια.  Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση και φθορά. Διατηρεί τη σωστή και ομαλή λειτουργία των κυττάρων και παράλληλα τα ανανεώνει.

Τα rasayana φαίνονται να είναι ευεργετικά για όλες τις ασθένειες αλλά ιδιαίτερα ευεργετικά αποδεικνύονται στις διαταραχές της γήρανσης, όταν η ικανότητα της επαρκούς θρέψης και διατήρησης των δυναμικών λειτουργιών φθίνει. Σύμφωνα με το Καράκα Σαμχίτα, «η λήψη του rasayana χαρίζει στο άτομο μακροζωϊα, καλή μνήμη, υγεία, νεότητα, λάμψη, βελτίωση της επιδερμίδας, βελτίωση της χροιάς της φωνής, δυνάμωμα του σώματος, δύναμη της αλήθειας των λόγων».  Λέγεται επίσης ότι το rasayana απομακρύνει τη νύστα και την κόπωση, διατηρεί την αρμονία των τριών doshas Vata-Pitta-Kapha (άνεμος, χολή, φλέγμα) και εμποδίζει την πλαδαρότητα της σάρκας.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές συνταγές για chyawanprash που κυμαίνονται από 20 βότανα και μπαχαρικά μέχρι 70 ή 80 συστατικά.

Ωστόσο, το κύριο συστατικό, άσχετα από την ακριβή φόρμουλα, παραμένει πάντα το amla ή amalaki, ένα είδος τροπικού φραγκοστάφυλου που αποτελεί την πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, είναι μια πηγή που μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη για πολλά χρόνια.  Τα υπόλοιπα περιεχόμενα βότανα ποικίλλουν από ανανεωτικά για το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως ashwagandha και shatavari, μέχρι μπαχαρικά που προωθούν την καλή απορρόφηση και πέψη των τροφών.

Διαβάστε: Amalaki (Άμλα): Το φρούτο του παραδείσου

Χρήσεις

Αν και η φόρμουλα του chyawanprash είναι μεγάλη για να γίνουν απόλυτα κατανοητές οι λειτουργίες του, κατηγοριοποιούμε τα βότανα ανάλογα με τις θεραπευτικές δράσεις τους. Οι κύριες λειτουργίες της φόρμουλας είναι ότι βελτιώνει την πέψη και το αναπνευστικό σύστημα, τις πηγές της μεταβολικής ενέργειας.

Πεπτικό και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το βασικό συστατικό του chyawanprash, το amla, περιέχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το τζίντζερ (πιπερόριζα), ο βασιλικός, το γαρίφαλο και το κάρδαμο είναι στομαχικά: προωθούν την πέψη και ανακουφίζουν από τη ναυτία.

Η μακροπέπερη (long pepper), το dalchini και emblica βοηθούν στη ρύθμιση της υπερ-οξύτητας, στη δυσπεψία και τον μετεωρισμό. Το tejpatr βοηθά να μειωθούν οι εντερικές κράμπες και ο μετεωρισμός. Το aegle, το κυπαρίσσι και το pisticia καταπραΰνουν τις εντερικές φλεγμονές και τη διάρροια. Η chebula και το γαρίφαλο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η chebula αποτελεί επίσης στυπτικό και ήπιο καθαρκτικό.

Αναπνευστικό Σύστημα

Τα pisticia, adhatoda, γλυκόριζα, inula, sida, tejpatr, βασιλικός και mesua χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση του βήχα, της ασθματικής αναπνοής και των βρογχοσπασμών. Η μακροπέπερη, το κάρδαμο και η ζεδοαρία χρησιμοποιούνται στις μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. κοινά κρυολογήματα).

Καρδιά και Εγκέφαλος

Το τέλειο μίγμα των αγιουρβεδικών βοτάνων λειτουργεί ως καρδιοτονωτικό και βοηθά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς.  Το chyawanprash θρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου υποστηρίζοντας το νευρικό σύστημα και βελτιώνει το συντονισμό και τη δύναμη της μνήμης.  Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους σπουδαστές καθώς αυξάνει τις νοητικές ικανότητες της συγκράτησης και της ανάκλησης.

Πνεύμονες, Ήπαρ και Νεφροί

Η τακτική λήψη του chyawanprash διευκολύνει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων. Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της υγρασίας μέσα στους πνεύμονες και χαρίζει νέα ενέργεια στο αναπνευστικό σύστημα. Το chyawanprash συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος, ενδυναμώνει το ήπαρ και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Προωθεί την καθοδική ενέργεια μέσα στο σώμα και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.

Οφέλη του Chyavanprash

◗ Το chyavanprash προστατεύει τον οργανισμό από την επίθεση των τριών doshas. Η τακτική λήψη του ενισχύει την πέψη, την απορρόφηση και αφομοίωση των τροφών.  Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
◗Το amla, το βασικότερο συστατικό του chyawanprash, είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
◗ Το chyawanprash είναι επίσης ευεργετικό για την καρδιά και τα εγκεφαλικά κύτταρα.  Ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης. Θεωρείται ενισχυτικό της μνήμης.
◗ Πιστεύεται ότι το chyawanprash καθαρίζει το αίμα, απομακρύνει τις τοξίνες και είναι ευεργετικό για το συκώτι. Ιδιαίτερα ευεργετικό για ασθενείς που υποφέρουν από βήχα και άσθμα.
◗ Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο αυξάνοντας τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Λέγεται επίσης ότι καταπολεμά τις βακτηριακές δερματικές μολύνσεις και βελτιώνει την υφή του δέρματος.
◗ Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, κάνοντας έτσι πιο δυνατά τα οστά και τα δόντια.
◗ Αυξάνει τη γονιμότητα και μειώνει τους πόνους και ομαλοποιεί τον καταμήνιο κύκλο.

Άλλα Οφέλη

Η ολιστική παραδοσιακή φόρμουλα του chyawanprash βελτιώνει την υφή του δέρματος, του χαρίζει λάμψη και καταπολεμά τις βακτηριακές δερματικές μολύνσεις. Βελτιώνει επίσης τον μυϊκό τόνο αυξάνοντας τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και δυναμώνει δόντια, οστά και μαλλιά. Το chyawanprash αυξάνει τη γονιμότητα, ομαλοποιεί τον καταμήνιο κύκλο και βοηθά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες σύλληψης.

Δοσολογία

Το chyavanprash πρέπει να διατηρείται μέσα σε καθαρό δωμάτιο με μέτρια θερμοκρασία που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος (κατά τις θερμές εποχές).  Συστήνεται 1 κουταλάκι 1-2 φορές την ημέρα, νηστικοί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Ναι μεν η συνταγή είναι πανάρχαια και παραδοσιακή, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος παρασκευής, που ουσιαστικά έχει να κάνει με την παραγωγό εταιρεία… Για το λόγο αυτό το Himalaya chyavanprash θεωρείται το κορυφαίο αυθεντικό.

Πηγή: NaturaNrg #61

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης