ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςCLA: Το λιπαρό οξύ που καίει τα λίπη

CLA: Το λιπαρό οξύ που καίει τα λίπη

 

Έχουμε πλέον ακούσει τόσες υποσχέσεις, για τόσα θαυματουργά προϊόντα που τελικά, όταν ακούμε πολλά, κρατάμε και… μικρό καλάθι. Σ’ αυτό το μικρό καλαθάκι όμως είναι σίγουρο ότι πρέπει να περιλαμβάνεται το Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ ή πιο σύντομα CLA.

της Τάνιας Μαρκουτσά

Το CLA είναι διάσημο για τις λιποδιαλυτικές ικανότητές του, αλλά έχει εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Εκατοντάδες έρευνες -πρόσφατες αλλά και παλιότερες- έχουν αποφανθεί με βεβαιότητα ότι αυτό το «καλό» λιπαρό οξύ όχι μόνο φροντίζει την εμφάνιση του σώματός μας, αλλά και την υγεία μας, αφού  μπορεί να μειώσει το επίπεδο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και να αναστρέψει τις αγγειακές αθηρωματικές βλάβες.

Η ιστορία του

Χρησιμοποιώντας πειραματόζωα το 1979, ο Dr. Michael Pariza, επιστήμονας του Ινστιτούτου Διατροφικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Wisconsin, παρατήρησε ότι στα ζώα που τους χορηγήθηκε εκχύλισμα Συζευγμένου Λινολεϊκού Οξέος, παρότι είχαν εκτεθεί σε ισχυρό καρκινογόνο, οι όγκοι μειώθηκαν κατά 20%.

Οι εξαιρετικές αντικαρκινικές ιδιότητες του CLA μπορούν να βοηθήσουν στον καρκίνο του στήθους, του παχέος και ορθού εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, της επιδερμίδας αλλά και στο μελάνωμα.

 

Πέντε με έξι δεκαετίες πριν, οι άνθρωποι είχαμε τη δυνατότητα να ωφεληθούμε από αυτές τις πολύτιμες ιδιότητες απλώς τρώγοντας κόκκινο κρέας, επειδή εκείνο το κρέας προερχόταν κυρίως από ζώα ελευθέρας βοσκής. Σταδιακά, τα ζώα ελευθέρας βοσκής αντικαταστάθηκαν, σχεδόν εξολοκλήρου, από ζώα εκτροφής κι έτσι η πρόσληψη CLA από τον καταναλωτή έπεσε κατακόρυφα.
Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα η διατροφική πρόσληψη CLA από τους Αμερικανούς έπεσε πάνω από 80%.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κατάσταση σήμερα δεν απέχει πολύ από εκείνη στις ΗΠΑ. Μάλιστα σε αυτό το γεγονός αποδίδουν οι επιστήμονες και την πανδημία παχυσαρκίας
που πλήττει τον σύγχρονο άνθρωπο. Η μειωμένη πρόσληψη CLA, λόγω κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών από ζώα που εκτρέφονται, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την πρόσληψη πολλών θερμίδων από κορεσμένα λίπη και «εξευγενισμένους» υδατάνθρακες έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας ανυπεράσπιστο να γεμίζει λίπη και τοξίνες.

ø Επισήμανση: Αν πάσχετε από διαβήτη, πριν κάνετε κάποια αγορά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

woman slim-cla-kaiei-lipi-naturanrg

Το μαγικό φίλτρο για το αδυνάτισμα

Πώς και γιατί μάς βοηθά το CLA να αδυνατίσουμε; Οι μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό τόσο όσον αφορά  τη δόση όσο και τη διάρκεια του λιπαρού οξέος. Σε όλες τις περιπτώσεις, η σημαντικότερη επίδραση του  Συζευγμένου Λινολεϊκού Οξέος ήταν στη διαχείριση του βάρους, τη σύνθεση του σώματος, τη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους και την αύξηση της άλιπης μάζας σώματος.

Η συνιστώμενη δοσολογία του 3.2γρ./ημέρα παράγει στατιστικά σημαντική απώλεια λίπους 90γρ. την εβδομάδα. Δόσεις υψηλότερες από τα 3.2γρ. δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετα αποτελέσματα στη μείωση του λίπους του σώματος. Η ταυτόχρονη μείωση της λιπώδους μάζας σε συνδυασμό με την αύξηση της άλιπης μάζας σώματος συχνά δεν επιφέρει εντυπωσιακή μεταβολή του βάρους. Ωστόσο, οι συνέπειες του CLA στη σύνθεση του σώματος οδηγεί σε ένα πιο υγιές αποτέλεσμα. Από τη μια διατηρεί χαμηλά το βαθμό της μάζας λίπους μειώνοντας τη θνησιμότητα κι από την άλλη η αύξηση της μυϊκής μάζας βοηθά στην καύση περισσοτέρων θερμίδων και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Η χρήση μόνο του CLA ίσως δεν είναι η απάντηση στην επικράτηση της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που σε συνδυασμό με έναν υγιή τρόπο ζωής και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης να εξασφαλίζει όμορφα και υγιή σώματα.

Η αντικαρκινική του δράση

Σύμφωνα με το National Health Institute, το CLA είναι το μοναδικό λιπαρό οξύ που αποδεδειγμένα δρα ενάντια στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Οι μελέτες έδειξαν σημαντικά αποτελέσματα στον καρκίνο του στήθος (σε πειραματόζωα και ανθρώπους), του παχέος εντέρου και του πνεύμονα (σε πειραματόζωα). Ειδικότερα στη Φιλανδία, μεγάλη έρευνα που κράτησε 25 χρόνια και έγινε σε 4.600 γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού, με εξέταση των επιπέδων του CLA στον ορό του αίματός τους απέδειξε ότι στις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα CLA βρέθηκαν 72% χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι πιο σημαντικές δράσεις του CLA  είναι ότι:

  • περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων,
  • σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα,
  • διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη,
  • μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της «κακής» χοληστερόλης,
  • επηρεάζει ευνοϊκά τη δομή του σώματος και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Πού το συναντάμε;

Το CLA βρίσκεται κυρίως στο γάλα, στο κρέας  και στα λαχανικά αλλά σε ανεπαρκή ποσότητα. Θα χρειαζόταν να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τροφής (με όλα τα αρνητικά επακόλουθα), για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε αξιόλογα οφέλη για την υγεία και τη σιλουέτα μας.

Την υψηλότερη συγκέντρωση CLA τη συναντάμε στο κρέας του καγκουρό και μετά στα μηρυκαστικά ζώα που ζουν ελεύθερα και τρέφονται με χορτάρι.Στην πραγματικότητα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα των ζώων ελευθέρας βοσκής μπορεί να περιέχουν 300-500% περισσότερο CLA από τα βοειδή  που τρέφονται 50% με σανό και 50% με σιτηρά. Επίσης, τα αυγά είναι πλούσια σε CLA, εφόσον προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής και μάλιστα τα ποσοστά δεν μεταβάλλονται κατά το τηγάνισμα.

Μια ευρωπαϊκή ομάδα με επικεφαλής τον Ελβετό επιστήμονα Lukas Rist διαπίστωσε ότι οι μητέρες που καταναλώνουν κυρίως βιολογικό γάλα και προϊόντα κρέατος έχουν περίπου 50% υψηλότερα επίπεδα CLA στο μητρικό γάλα τους.

Πηγή: NaturaNrg #18

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code