ΔιατροφήVeganCold pressed. Γιατί να προτιμήσω χυμό ψυχρής έκθλιψης

Cold pressed. Γιατί να προτιμήσω χυμό ψυχρής έκθλιψης

Η μέθοδος Cold Pressed μας επιτρέπει να παίρνουμε  το μέγιστο των βιταμινών, των μετάλλων και των ενζύμων των λαχανικών και των φρούτων, με την ελάχιστη οξείδωση και χωρίς καθόλου θέρμανση. Έτσι παράγουμε καθαρότερο χυμό με την πιο φρέσκια γεύση. Δείτε πώς και γιατί!!!

♥ της Μαρίας Γκέκα

Καινούριες λέξεις μπήκαν εδώ και καιρό  στη  διατροφική μας ορολογία, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών «cold pressed» ή αλλιώς ψυχρής έκθλιψης. Κι όμως δεν είναι κάτι καινούριο!!!

Σας ενδιαφέρει επίσης ⇒Χυμός σέλερι: o νέος πράσινος θρεπτικός δυναμίτης

Είναι μια μέθοδος που δεν την ανακαλύψαμε εμείς.  Εφαρμοζόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια από Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους. Κι αργότερα στη Γαλλία για να φτιάξουν την πανάκριβη σαμπάνια Βουργουνδίας.

Ψυχρή έκθλιψη είναι η αργή διαδικασία εξαγωγής χυμού σε δύο βήματα κάτω από πολύ μεγάλη πίεση (3 τόνοι) και πολύ χαμηλή θερμοκρασία, που επιτρέπει μια πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και ενζύμων από οποιονδήποτε άλλο τρόπο αποχύμωσης.

portokali-feta--himos

Σύγκριση φυγοκεντρικού αποχυμωτή και ψυχρής έκθλιψης

Ο αποχυμωτής που έχετε στο σπίτι σας ή που χρησιμοποιούν τα περισσότερα καταστήματα ονομάζεται φυγοκεντρικός αποχυμωτής.

Ο φυγοκεντρικός αποχυμωτής χρησιμοποιεί μια μεγάλη κωνική λεπίδα πλέγμα η οποία περιστρέφεται σε υψηλή ταχύτητα για να διαχωρίσει τον χυμό από την σάρκα των υλικών. Οι στεγνές ουσίες (πούλπα) παραμένουν μέσα στο δοχείο ενώ ο χυμός περνάει από τις οπές του πλέγματος και φτάνει στο ποτήρι σου. Ο φυγοκεντρικός αποχυμωτής χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά γρήγορη περιστρεφόμενη λεπίδα για την εκχύλιση του χυμού από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επειδή οι μεταλλικές λεπίδες του πρέπει να γυρίζουν τόσο γρήγορα, παράγουν θερμότητα. Αυτή η θερμότητα καταλήγει να σπάσει τα σημαντικά ένζυμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Η ταχεία αποχύμωση αφήνει επίσης αέρα στο μίγμα, οξειδώνοντας το χυμό και καταστρέφοντας τα  θρεπτικά συστατικά του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα φρεσκοστυμμένο, πολτό χυμό που είναι αναζωογονητικό και νόστιμο, αλλά όχι τόσο θρεπτικά ισχυρός όσο ο ψυχρά πιεσμένος χυμός.

Στα μειονεκτήματα του συγκαταλέγονται επίσης ότι παράγει λιγότερο χυμό ανά φρούτο, είναι ελάχιστα αποδοτικός για την αποχύμωση λαχανικών, και είναι πιο θορυβώδης.

Γιατί υπερέχει;

Αντίθετα, ο αποχυμωτής ψυχρής σύνθλιψης διαθέτει κάθετους ή οριζόντιους κοχλίες οι οποίοι συνθλίβουν και πετά στύβουν τα υλικά με μικρή ταχύτητα. Έχει δύο εξόδους, μία από όπου απορρίπτονται οι στεγνές ουσίες (πούλπα) και την δεύτερη όπου βγαίνει ο χυμός.

Δεδομένου ότι ο αποχυμωτής ψυχρής έκθλιψης πιέζει το προϊόν για να εξαγάγει το χυμό, δεν υπάρχει θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθείτε να έχετε όλα τα υγιεινά οφέλη από τα φρούτα και τα λαχανικά. Λαμβάνετε το 100% των βιταμινών, των μετάλλων, των ενζύμων και των θρεπτικών ουσιών όταν πίνετε χυμό ψυχρής πίεσης.

cold-pressed-juice-himos-potiri-frouta

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εν λόγω χυμού είναι ότι είναι εύκολο να χωνευτεί και έχει καλύτερη απορρόφηση από το λεπτό έντερο. Ας εξηγήσουμε απλά τι σημαίνει αυτό; Τα σώματά μας δαπανούν  πολλή ενέργεια για να χωνέψουν τα τρόφιμα για να χωρίσουν σε μικρότερα συστατικά για να πάρουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά.

Σε αυτή τη διαδικασία, κάποιες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουμε απορροφήσει από το φαγητό καταναλώνονται για να τροφοδοτήσουν την πεπτική διαδικασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν χάνονται αυτές τις θρεπτικές ουσίες στην πέψη, έτσι έχουμε όλη αυτή την επιπλέον ενέργεια μέσα μας.

Τα θρεπτικά συστατικά στο χυμό ψυχρής έκθλιψης τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του σώματός σας και στην καταστολή των παθογόνων βακτηρίων. Σύμφωνα με τον γνωστό  Δρ. Mercola  ο ψυχρά πιεσμένος χυμός έχει όλη την ακατέργαστη καλοσύνη των θρεπτικών ουσιών και των βιταμινών σε αυτό.

Πηγή: www.naturanrg.grΝatura nrg #109

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης